2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A cseh kormány jóváhagyta az F-35-ös beszerzést

A cseh kormány jóváhagyta az F-35-ös beszerzést
JETfly  |  2023. 09. 28., 16:22
A cseh kormány jóváhagyta az F-35-ös beszerzést

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

A döntést Petr Fiala miniszterelnök jelentette be a szerdai napon, amit azzal indokolt, hogy az F-35-ös hosszú távú befektetést jelent, illetve hatékony megoldásként jellemezte az amerikai típus kiválasztását. A közlemény szerint az első, cseh részre készülő példány 2029-ben készülne el, a 24 darabos flotta pedig 2035-re lehetne teljes, mely hosszú évtizedekig szolgálhatja a Cseh Légierőt. Az F-35-ös beszerzés a cseh haderő legnagyobb volumenű beszerzése lehet.

A védelmi tárca hivatalosan 2022. október 3-án nyújtotta be az amerikai fél részére az ajánlatkérést, mely szerint 24 példányt szereznének be az ötödik generációs típusból. Ez nem jelentett kötelező jellegű vásárlást, csupán Csehország szándékát mutatta, mely alapján megkezdődhettek a tárgyalások. A cseh és amerikai delegációk találkozói szeptemberben kezdődtek el, a soron következő látogatásokon a vásárlás és az üzemeltetés további kérdéseiről, valamint a cseh ipar esetleges bevonásáról is tárgyaltak. 2022 augusztusában egy tárcaközi tárgyalócsoport is megalakult, melyben a Honvédelmi Minisztérium képviselői mellett, képviseltette magát a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Kereskedelmi Minisztérium is. Amerikai részről idén júniusban jóváhagyták a lehetséges eladást, mely a repülőgépeken túl, fegyverzetet, illetve a kapcsolódó, kiszolgáló eszközöket és a támogatást is engedélyezi.

A Cseh Légierő - hazánkhoz hasonlóan - 14 db JAS 39C/D Gripent tart hadrendben: a cseh példányok lízingszerződése, mely két évvel meghosszabbítható, 2027-ben jár le, így lényegében a meghozott döntéssel 2029-től ötödik generációs típusra válthatnak.

Az idei NATO Days rendezvényen már sejthető volt a most megszületett döntés, hiszen az Amerikai Légierő F-35A demo-ja (a britek F-35B bemutatója mellett) volt a show egyik legnagyobb látványossága: a típust szimbolikusan a nyitóképben is szerepeltették, kötelékben két Gripennel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.