2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb járatokon használ fenntartható repülőgép-üzemanyagot az Emirates

Újabb járatokon használ fenntartható repülőgép-üzemanyagot az Emirates
JETfly  |  2024. 04. 02., 13:44
Újabb járatokon használ fenntartható repülőgép-üzemanyagot az Emirates

Az Emirates idén 2 millió gallon fenntartható repülőgép-üzemanyag keveréket (SAF) használ majd az amszterdami Schiphol repülőtérre közlekedő járatainak üzemeltetése során.

Az Emirates és a Neste vállalat együttműködésének eredménye, hogy a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az amszterdami Schiphol repülőtér és Dubaj között közlekedő járatain jelentős mennyiségű SAF üzemanyagot használ idén. Az együttműködés folytatásaként hamarosan a szingapúri Changi repülőtér üzemanyagtöltő rendszerébe is szállítanak a fenntartható üzemanyagból. A légitársaság folyamatosan elemzi a SAF üzemanyagok környezeti előnyeit.

A SAF üzemanyag biztonságosan alkalmazható a meglévő sugárhajtóművekben és kompatibilis a repülőtéri üzemanyagtöltő infrastruktúrákkal is. Tiszta formában a fenntartható üzemanyag akár 80%-kal* is csökkentheti a repülők szén-dioxid-kibocsátását a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyaghoz képest. 

Az Emirates először 2017-ben használt fenntartható üzemanyagkeveréket menetrendszerinti járaton, jelenleg pedig Párizsból, Lyonból és Oslóból üzemeltet járatokat SAF keverékkel. Tavaly októberben az Emirates a dubaji repülőtér üzemanyagtöltő rendszerébe is integrálta a SAF üzemanyagkeveréket, és számos további járat üzemeltetéséhez, köztük egy Sydneybe tartó járathoz is ilyen üzemanyagot használ.

Az év elején az Emirates lett az első nemzetközi légitársaság, amely csatlakozott az Egyesült Királyság Solent Cluster programjához. A kezdeményezés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházásokra összpontosít, és egy olyan fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártóüzem létrehozását tűzte ki célul, amely akár évi 200 ezer tonna üzemanyagot képes előállítani, és várhatóan 2032-ban kezdi meg a termelést.

*Tiszta formában (azaz keveretlenül) alkalmazva és a bevált életciklus-értékelési (LCA) módszerekkel, például a CORSIA-módszertannal számítva. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.