2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon

NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon
honvedelem.hu  |  2023. 11. 13., 14:56
NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon

Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.

Magyarország 2019 óta tagja a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezésnek. Kezdetekben a szövetséges országoknak csak levegő-föld precíziós lőszerek beszerzésére korlátozódott a lehetőségük. 2021-től viszont a kezdeményezés átfogó keretté bővült, ami összhangban van a szárazföldi és haditengerészeti projektekkel.

A NATO Precíziós Légiharc lőszerek Menedzsment Munkacsoport rugalmas megközelítést, és kedvezőbb feltételekkel biztosít hozzáférést a precíziós fegyverekhez. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a résztvevő nemzetek megosszák egymás között ABDM készleteiket, így a szövetséges légierő interoperabilitása folyamatosan növekszik. A multinacionális beszerzési és raktározási lehetőségek költséghatékonyságot és hatékony beszerzési folyamatot jelentenek.A budapesti megnyitón a képviselőket Ugrik Csaba dandártábornok, a NATO ABDM kezdeményezés soros elnöke, valamint Tömböl László nemzeti fegyverzeti igazgató is köszöntötte.

A NATO tagállamok résztvevői a program során beszámolót hallgathattak meg a NATO légierő parancsnokok konferenciájáról, valamint a precíziós fegyverrendszerek beszerzési lehetőségeiről a jelenlegi biztonságpolitikai kihívások tükrében. Ugyanakkor betekintést nyerhettek a NATO Support and Procurement Agency (NSPA) képviselőinek multinacionális Foreign Military Sales szerződéseinek főbb elemeibe is.

A program részeként az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán a résztvevők megismerkedtek a kecskeméti dandárnál folyó tevékenységgel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.