2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál
Darabos Erika  |  2023. 05. 30., 23:34
Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

2023. május 30. és június 2. között immáron ötödök alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál. Négy nap alatt közel 3 000 diákot lát vendégül a kecskeméti alakulat.

A kapcsolódó sajtónapot a rendezvény első napján, 2023. május 30-án tartották, Olvasóinknak mutatjuk is a helyszínen készült felvételeket!

A rendezvény kapcsán Tóth Róbert főhadnagy, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében kérdésünkre elmondta, hogy idén is óriási érdeklődés övezte az Iskolások Hetét, amit elsőként 2016-ban szerveztek meg toborzási szándékkal, a katonai pálya népszerűsítésére. Az általános és középiskolás korosztály, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatói számára közzétett felhívás a dandár hivatalos oldalán volt ovasható, melyre szép számmal érkeztek a jelentkezők. A számok magukért beszélnek, hiszen a négy nap alatt közel 3 000 diáknak biztosítanak lehetőséget, az ország különböző pontjairól összesen 28 intézmény tanulói nyerhetnek betekintést a kecskeméti dandár mindennapjaiba. Tóth Róbert főhadnagy kiemelte: a rendezvény fő célja, hogy bepillantást nyújtsanak a fiatalok számára a repülődandár életébe, bemutatni részükre a repülőtéren használt eszközöket, lényegében játékos formában felkelteni érdeklődésüket a honvédség iránt. A hét során a kecskeméti alakulat mellett képviselteti magát a rendezvényen többek között az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve a vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár is.

A keddi nyitónapra közel 700 diák érkezett, a program 9 óra 15 perctől az általános és biztonsági tájékoztatóval vette kezdetét, az eligazítást követően pedig közös reggeli tornára sorakozott fel a gyermeksereg. Következő programelemként a nap dinamikus része következett: a kiképzési repülésre felszálló Gripenek után megtekinthető volt az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól érkező Zlin 242L kiképző repülőgép és a H145M könnyű, többcélú forgószárnyas demo-ja. A Gripenek a program későbbi részében is láthatóak voltak: a feladatukról kötelékben visszatérő harci repülőgépek mellett egy példány a gyerekek legnagyobb örömére néhány alacsony áthúzással is színesítette a programot.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a repülőgépek mellett a legnagyobb sikere ezúttal is az őrkutyás bemutatónak volt, melyet látványos harcászati bemutató követett. A rendezvény területén számtalan tematikus sátrat járhattak végig az érdeklődők: a Magyar Honvédség toborzósátra mellett kapott helyet a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionja, melyben kipróbálhatták a Gripen szimulátort, népszerűségét a kamion előtt kígyózó sor mutatta.

A szemerkélő eső ellenére szintén nagy sikere volt a lézerpályának, valamint a kiállított haditechnikai eszközöknek, a tűzszerészek gépjárművének, a vízsugaras tűzoltó autónak, továbbá azoknak a tematikus sátraknak is, melyben részletes beszámolókat hallhattunk az ejtőernyősök felszereléséről, illetve a Gripen hajózók ruházati felszereléséről. A repülőgépekért rajongó diákok igazi csemegeként a földön megtekinthették a hadrendből már kivont típusokat (pl. MiG-29, An-26, MiG-21, MiG-23, Szu-22), illetve az aktív technika közül a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripent.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a látottak alapján a mai napról is elmondható, hogy egy élményekben gazdag napot tölthettek el a gyerekek az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, ékes bizonyítékaként annak, hogy ilyen módon is bemutatható a Magyar Honvédség egy-egy szelete az adott korosztály számára.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért és videókért látogassanak el a honvedelem.hu, a baon.hu, illetve a hiros.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.