2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén

Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén
Darabos Erika  |  2023. 09. 26., 15:41
Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

A Gripen "Tiger Tail" bemutató névre keresztelt esemény délután 14 órától a 8-as számú lefedésben vette kezdetét, ahol a helyszínre érkezők elsőként tekinthették meg a díszített harci repülőgépet. A mintában megjelenik a 85 éves múltra visszatekintő Puma harcászati repülőszázad üvöltő Puma feje, illetve a "Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse" jelmondat a vezérsík bal oldalán angolul ("Led by courage, escorted by luck"), jobb oldalán pedig magyarul, mindkét oldalán helyet kapott továbbá a HUNAF 101/1 PUMA SQN jelölés. A bemutatót megtekintette Gróf Gergely ezredes, dandárparancsnok, a Puma század hajózói, valamint Pozsgay Gyula is.

A statikus bemutatót követően a Gripent kivontatták a zónába: a repülésre való előkészítés után fotózható volt a kigurulása, illetve felszállása is.

A Puma fejjel díszített, 40-es oldalszámú JAS 39C után, most a 30-as oldalszámú példány csatlakozott a dekorált gépek sorába, mely a napokban útnak is indul az olaszországi Gioia Del Colle légibázisra, ahol 2023. október 2-13. között rendezik meg a NATO Tiger Meet gyakorlatot a magyar kontingens 5 Gripenjének részvételével.

 

A fotókat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek és Lakatos Attilának, a meghívót pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Háttérinfók:

A NATO Tiger Meet (NTM) egy évtizedekre visszatekintő, tradíciókat magába ölelő gyakorlatsorozat, amely az évek során a NATO egyik legfontosabb gyakorlatává nőtte ki magát. Az idei Tiger Meet közel 20 repülőszázadának és több mint ezer főnek ad otthont. A gyakorlat során a NATO Tigris századai a szárazföldi erőkkel együttműködve komplex légi és összhaderőnemi műveleteket hajtanak végre támadó és védekező légiharcokban, a légvédelem és egyéb földi célok pusztítására irányuló feladatokban, többnyire 60-70 és gyakran ezt meghaladó számú repülőeszközt felvonultató kötelékekben. 

A NATO Tiger Meet gyakorlatokon a háborús szintű szakmai kihívásokon túl hangsúlyt fektetnek a csapatot összekovácsoló tradíciók ápolására is. Ennek az egyik alapvető eleme az úgynevezett "Tiger Tail". Az idei gyakorlatra a Puma repülőszázad is egy speciális dekorációval készült, amely tükrözi a század, anno vadászosztály, 85 éves hagyományát, szimbolikus elemeit. A remekmű megálmodásában és kialakításában jelentős szerepe volt számtalan műszaki és pilóta kollégának, oroszlánrésze pedig Pozsgay Gyula illusztrátor, dizájner és író barátjuk munkáját dicséri!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.