2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elrejtett robbanótestek Galgahévízen

Elrejtett robbanótestek Galgahévízen
2023. 09. 14., 15:06
Elrejtett robbanótestek Galgahévízen

Rendőrségi bejelentésre vonultak ki az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei Galgahévíz külterületére szeptember 13-án, szerdán, ahol mezőgazdasági földmunkák során – az első hírek szerint – egy nagyobb méretű, feltételezett robbanóeszköz került elő.

A katonák fémkereső eszközzel kutatták át az érintett területet, melynek során összesen tizenöt darab robbanótestre bukkantak. A helyszínen kilenc darab 12 centiméteres német repesz aknavetőgránát mellett hat szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repeszromboló; két 82 milliméteres repesz aknavetőgránát, illetve két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát. Közel nyolc évtized után az ezred tűzszerészei elszállították ezeket a robbanóeszközöket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később fogják megsemmisíteni őket.

1945-től évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt a tűzszerészek legfontosabb feladata, hiszen ezek óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra nézve. Emellett nem minden esetben volt kapacitás a taposóaknák mellett más robbanóeszközök kezelésére is. Ezért az állampolgárok sokszor saját módszereikkel próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető- és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt a saját és gyermekeik életére nézve. Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd az adott településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket. Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket – bebiztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra.

A Galgahévíz közelében talált robbanótestek változatos nemzetiségi, illetve típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok ebben az esetben is a fenti módszert alkalmazták.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.