2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Leopard 2A7HU - Az első lövések

Leopard 2A7HU - Az első lövések
honvedelem.hu  |  2024. 07. 11., 10:41
Leopard 2A7HU - Az első lövések

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljának parancsnokhelyettese elmondta, hogy hamarosan megérkezik Németországból Tatára mind a 44 Leopard, miközben egyre több magyar katona szerez szakmai felkészítést az eszközhöz.

Szél- és ködmentes időben, bár – a feladat végrehajtása szempontjából nem jelentéktelen módon – meglehetősen magas hőmérsékleten vonult ki a Tata szomszédságában fekvő szomódi gyakorlótérre a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj állománya. A Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsi első lövéseit hajtották végre, katonai szaknyelven belőtték a „fiatal” eszközöket, ami kulcsfontosságú feladat a későbbi használat szempontjából.

„Először a Leopard 2A7HU ágyújának technikai ellenőrző lövészetét hajtjuk végre. Ilyenkor biztonsági okokból senki nem tartózkodik a tankban, hanem külső pontról, távirányítóval sütjük el az ágyút. Amikor meggyőződünk arról, hogy az eszköz rendeltetésszerűen működik, következik a belövés, immár szigorúan egy fővel a fedélzeten, hiszen még egy ilyen 70 tonnás gép irányzékát is módosíthatja, ha többen ülnek benne” – foglalta össze a napi feladatot dr. Nagy Norbert őrnagy.

„Minden gránát különböző, változik a szórásuk, ezért típusonként állítjuk be az ágyút. Később így pontosan tudunk lőni az adott gránáttal, illetve a Leopardon elhelyezett meteorológiai szenzor és a számítógép segítségével korrigáljuk a belövésen szerzett adatokat. A harckocsi dőlési szöge és a lövés röppályája, továbbá az időjárási viszonyok, a földrajzi környezet, például a hőmérséklet, a páratartalom és a tengerszint feletti magasság ugyanis mind befolyásoló tényezők, amik módosítják a lövés adatait.”

Dr. Nagy Norbert őrnagy elégedetten tette hozzá, hogy a Magyar Honvédség azon kevés haderő közé tartozik, amelynek állománya rendelkezik a Leopard belövéséhez szükséges tudással és nem kell a gyártó szakembereire támaszkodnia. A dandár katonái rendszeresen járnak német Bundeswehr kiképzésére, így Szomódon is ők végezték sajátkezűleg a nagy precizitást és mérnöki ismereteket igénylő munkát.

„Egy évig tanultunk a német Munster páncélosiskolában. Rendkívül széleskörű tudást kaptunk, hiszen valamennyi munkakör, köztük a vezető-, irányzó- és töltő parancsnok, tűzpár parancsnok és szakaszparancsnok kiképzést is elvégeztük. A harcászati foglalkozás keretében szereztük meg az úgynevezett master gunner-loader képesítést, így végre tudjuk hajtani a Leopardok belövését” – mondta Gálos Patrik hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj századparancsnok-helyettese.

„Belövéskor a hidegbeszabályozó cső nevű optikai eszközt pontosan az ágyúcső tengelyébe fektetjük. Mindkettőben van egy úgynevezett szállemez, amit összehúzunk, amikor az átlagosnak tekintett 1500 méteres lőtávolságban ellenőrizzük az eszköz működését. Ha 2000 méterre lövünk, értelemszerűen az 500 méteres differencia alapján korrigál a számítógép. Nem véletlen, hogy ez a világ legkorszerűbb harckocsija” – magyarázta Pauler Bálint hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj szakaszparancsnoka.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.