2024. 07. 17. szerda
Elek, Endre
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vezetési gyakorlat az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

Vezetési gyakorlat az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál
honvedelem.hu  |  2024. 06. 14., 15:43
Vezetési gyakorlat az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.

A vezetési gyakorlatoknak jól felépített rendszere van: a katonák először szimulátorok segítségével sajátítják el a több, mint 70 tonnás jármű vezetésének alapjait, amit közúton, s végül terepen történő gyakorlatozás követ. A közúti közlekedés különös jelentőséggel bír, hiszen egy esetleges mozgósításkor sokkal gyorsabb alternatíva a terephez képest, ehhez azonban a harcjárművezetőknek rutint kell szerezniük a mindennapos, általános forgalomban is.

A vezetési gyakorlat különlegességéhez hozzájárul az is, hogy a közúti vezetési gyakorlat eddig nem volt bevett kiképzési feladat a Magyar Honvédség katonái számára. A régi szovjet haditechnikai eszközök – lévén lánctalpasok – csak előre leterített gumiszőnyegen közlekedhettek aszfaltozott úton, ugyanis – különösen a nyári időszakban – visszafordíthatatlanul roncsolták volna azt. A korszerű eszközöknél gumitalppal küszöbölték ki ezt a problémát, így semmilyen kárt nem okoz a járművek közúti használata.

Az új kihívás már nem is olyan új, a harcjárművezetők a korábbi, Leopard 2A4 típusnak köszönhetően már ismerik a „járművet”, így csak a két típus közötti minimális különbségekhez kellett hozzászokniuk.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.