2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére

Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére
honvedelem.hu  |  2023. 10. 03., 14:18
Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.

Magyarország felajánlására, az Európai Unió Politikai és Biztonsági Bizottságának döntése alapján 2024 januárjától első alkalommal áll magyar katona az EUFOR Althea misszió élén. Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, dr. Sticz László vezérőrnagy egy éven át vezeti majd az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erőit. A leendő parancsnok és törzse nem első alkalommal látogatott Szolnokra: 2023 tavaszán adminisztratív héttel kezdte meg a misszióra való felkészülését az MH Béketámogató Kiképző Központban. Ezt követően részt vettek békeműveleti lövészeten és tálcatűzoltási gyakorlaton is.

A kiutazók képzése augusztusban békeműveleti törzstiszti alaptanfolyammal folytatódott, amely elengedhetetlen azok számára, akik még nem vettek részt misszióban, vagy korábbi külföldi szolgálatuk óta jelentős idő telt el. Az ősz beköszöntével a szakállomány angol nyelvi felkészítésen, szeptember utolsó hetében pedig egy, külön az EUFOR parancsnoki csoportja számára szervezett, misszióorientált, hadszíntér-specifikus békeműveleti törzstiszti célfelkészítésen bővítették ismereteiket. Tájékoztatást kaptak többek között a beosztásokról és a hátralévő feladatokról, a Balkán biztonságpolitikai helyzetéről, részt vettek egyebek mellett közegészségügyi és járványügyi ismeretekkel kapcsolatos előadásokon.

A célfelkészítés zárásaként Görbe Béla alezredes, megbízott központparancsnok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket. Sticz vezérőrnagy és a vele kiutazó EUFOR állomány képzése a továbbiakban is folytatódik a szakterületek szerinti specifikus (például protokolláris, médiakezelési, jogi, pénzügyi) felkészítésekkel, valamint a kiutazó parancsnok és a kulcsbeosztású személyek műveleti területen, azaz Bosznia-Hercegovinában végrehajtandó tréningjével.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Magyar parancsnok az EUFOR élén

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.