2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

ADHU 2023: PzH 2000 - új típus, új gondolkodás

ADHU 2023: PzH 2000 - új típus, új gondolkodás
honvedelem.hu  |  2023. 11. 16., 13:09
ADHU 2023: PzH 2000 - új típus, új gondolkodás

„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.

A Honvéd Vezérkar főnökének meghívására NATO katonai delegáció látogatott hazánkba. A Janusz Adamczak altábornagy, a Nemzetközi Katonai Törzs igazgatója (Director general of the International Military Staff – DGIMS) vezette küldöttség meghallgatta az Adaptive Hussars 2023 gyakorlatra vonatkozó szakmai jelentéseket, majd felkeresték a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), ahol tájékoztatást kaptak a szervezet aktuális helyzetéről és a gyakorlaton betöltött szerepéről, végül pedig megtekintették az éleslövészetet.

„A mai látogatás azért volt kiemelten fontos, hogy a vendégek meggyőződhessenek arról: a Magyar Honvédség felkészült, képes angolul műveletet vezetni, és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es, továbbá képesek vagyunk együttműködni a szövetséges erőkkel és hatékonyan alkalmazni a NATO-eljárásokat” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, hozzátéve, hogy az önjáró lövegek sikeres tűzfeladatot hajtottak végre.

A nagyszabású, többnemzeti hadgyakorlat megítélése szempontjából fontos, hogy a NATO tisztségviselői kellőképpen tájékozottak legyenek a gyakorlat végrehajtásának fázisait és céljait illetően, és a végrehajtás során megszerzett tapasztalatokat a későbbiekben minél szélesebb körben megosszák a szövetségen belül.

A küldöttség tagjai között a NATO Stratégiai Parancsnokságainak (Szövetséges Transzformációs és Műveleti Parancsnokság – Allied Command Transformation/ACT, Allied Command Operations/ACO) a NATO Parancsnokságra delegált képviselői, a gyakorlat végrehajtásában szerepet vállaló nemzetek katonai képviselői, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) képviselője is jelen voltak.

Az éleslövészetet a Magyar Honvédség volt vezérkari főnökei is megtekintették.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.