2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ausztrália leállítja az MRH-90 Taipan flottáját

Ausztrália leállítja az MRH-90 Taipan flottáját
Art of WAR  |  2023. 10. 27., 15:52

A legfrissebb információk szerint, az Ausztrál Védelmi Erők MRH-90 Taipan helikopterei 2024 decemberében tervezett kivonásukig sem fognak már többé a levegőbe emelkedni.

Richard Marles védelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány már az UH-60M Black Hawk szolgálatba állítására összpontosít. Az első Black Hawk-ok megérkeztek Ausztráliába, és szeptemberben meg is kezdték repüléseiket, a többi példány szállítása pedig folyamatban van.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy az MRH-90 fontos képesség volt az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) számára. „Elismeréssel adózom annak a több száz embernek a kemény munkája iránt, akik a helikoptereink beszerzésében, üzemeltetésében és fenntartásában dolgoztak. Az MRH-90-et felváltó 40 Black Hawk közül az első példányok megérkeztek, és már repülnek is Ausztráliában. Arra koncentrálunk, hogy a lehető leggyorsabban szolgálatba is állíthassuk. A kormány legfontosabb prioritása azonban embereink biztonsága és jóléte. Továbbra is támogatjuk az év elején életét vesztett négy katona családját és a tágabb értelemben vett védelmi közösséget." Az ADF továbbra is üzemelteti a CH-47F Chinook, Tiger és MH-60R Seahawk típusokat.

2025-től az új AH-64E Apache helikopterek is szolgálatba állnak a hadseregben. A védelmi miniszter elmondta, hogy a hadsereg hadműveleteire és a kiképzésre gyakorolt további hatások mérséklése érdekében a kormány megvizsgálja a Black Hawk-ok gyorsabb leszállításának, illetve a személyzet gyorsabb kiképzésének lehetőségét.

A nyilatkozata során Marles miniszter nem tért ki a vizsgálat eredményére a 2023. július 28-i katasztrófa kapcsán, amikor egy MRH-90 Taipan lezuhant a queenslandi Lindeman-sziget közelében a Talisman Sabre gyakorlat során. A fedélzeten tartózkodó négyfős személyzet életét vesztette.

Azt azonban elmondta, hogy a kormány akkor világossá tette, hogy a korábban már többször is felszállási tilalommal sújtott Taipan-ok addig nem repülhetnek, amíg a katasztrófa kivizsgálása be nem fejeződik. A jelen helyzet szerint, azonban úgy tűnik, hogy a flotta idő előtt elbúcsúzik az aktív szolgálattól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.