2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Sargan orosz tengeri drón

A Sargan orosz tengeri drón
Art of WAR  |  2023. 09. 05., 12:06
A Sargan orosz tengeri drón

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.

Az Oroszország és Ukrajna között kitört háborúban, a szembenálló felek egyre gyakrabban vetnek be különböző pilóta nélküli eszközöket. 2022 októbere óta az ukránok támadások sorát hajtották végre tengeri drónokkal a szevasztopoli kikötő létesítményei,  orosz hadihajók, de a szárazföldet a Krím-félszigettel összekötő, stratégiai fontosságú kercsi híd ellen is több – kevesebb sikerrel.

A Sargan összességében hasonló, az ukránok által bevetett típusokhoz – valószínűleg azok szolgáltak hozzá mintául -, de azoknál jóval kisebb. Hossza mindössze 2,12, átmérője 0,53 méter, tömege pedig mindössze 20 kilogramm. Összehasonlításképpen az eddig bevetett ukrán tengeri drónok több mint kétszer ilyen hosszúak, tömegük pedig körülbelül ötvenszer ekkora, ráadásul egy legalább 100 kg – os robbanótöltete is hordoznak. Az orosz eszköz sebessége a jetskiken alkalmazott pumpjet hajtóművel eléri a 33 csomót és tervezői szerint manőverező képessége kiemelkedően jó, ráadásul borulás esetén képes újra „talpra állni”. A szakértők szerint feltűnően kis tömege arra utal, hogy nem hordoz robbanóanyagot (legalábbis egyelőre), így a zatokai híd ellen 2023. február 10 - én bevetett orosz eszköz valamilyen más típus lehetett.

Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó internetes bejegyzése szerint a Sargant a saját felségvizeik és a partok védelmére, konvojkíséretre – ilyenkor valószínűleg egy nagyobb kísérőegység fedélzetéről indítják és irányítják - valamint felderítésre és speciális műveletek támogatására szánják. Utólag még azt is hozzátette, hogy a drón feladatköreibe a keresés és a mentés is beletartozik… Mindezek ellenére a Sargan további sorsa eléggé bizonytalannak tűnik és nem tudni valaha rendszeresítésre kerül – e. Jelenleg sokkal inkább amolyan hazafias felbuzdulásból indított projektnek tűnik, amelynek folytatásához állami támogatást remélnek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.