2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta

Bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta
Art of WAR  |  2024. 05. 24., 10:15
Bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.

Az új korvett és a Project 22160 számos olyan problémára megoldást kínál, amelyekkel az orosz haditengerészet a Fekete-tengeren, az ukránokkal vívott háború során szembesült. A 2018 óta hadrendben álló Karakurt korvettek kisebbek és jobban manővereznek a korábban bevetett egységeknél, ugyanakkor harci értékük azoknál lényegesen nagyobb, mert már alkalmasak a Kalibr cirkálórakéták kilövésére is. Gyorsaságuk és mozgékonyságuk miatt előnyösek járőrözésre, tengeralattjárók elleni hadviseléshez, felszíni célpontok leküzdésére, partvédelemre, de  nagy hatótávolságú rakétafegyverzetük révén támogathatják a szárazföld belsejében zajló hadműveleteket is.

A Viktor Velikij és a többi vele azonos típusú, szintén 2018 óta  hadrendben álló Project 22160 járőrhajó a Tájfunétól eltérő, de azt kiegészítő képességeket kínál. Ezt az osztályt már nagy hatótávolságú járőrözésre, megfigyelésre és hosszabb, kísérő küldetésekre tervezték. Moduláris felépítése lehetővé teszi különféle fedélzeti szenzor rendszerek, fegyverek telepítését, így rugalmasan igazítható  az aktuális küldetés szabta speciális igényekhez.

Egy olyan vitatott tengeri környezetben, mint a Fekete-tenger, ezek a hajók segíthetnek biztosítani a tengeri útvonalakat, figyelemmel kísérhetik az ellenség mozgását, és logisztikai támogatást nyújthatnak más haditengerészeti eszközöknek. Mivel alkalmasak a pilóta nélküli légi járművek üzemeltetésére, hadrendbe állításukkal javulnak a flotta felderítési képességei is.

Az új hajók a Fekete-tengeren az orosz haditengerészet előtt álló logisztikai és műveleti kihívásokra is választ adnak. A Boszporusz lezárása óta a Fekete-tengeri Flotta nem tud más régióból erősítést kapni, ezért az olyan hajóépítő és javító létesítmények fontossága, mint a zelenodolszki üzem jelentősen megnövekedett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.