2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZJA 1%

2024. 01. 24., 10:04

A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez.

A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány egyik fő célja: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák részére, szociális segítségnyújtás. 

 

 Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...   

A Katonák a Törvényességért

és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány Adószáma: 

 

18090044-1-41 

 

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2024. május 21-ig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

 

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja a Katonákért Közhasznú Alapítvány részére, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek.

 

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:

 

- az eSZJA webes felületen, online kitöltve vagy

- az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve vagy

- külön, a 23EGYSZA-nyomtatvány kitöltésével.

 

Papíralapon benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve,

 

  • az e-SZJA-felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,

 

  • a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá

 

  • május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. 

 

A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

 

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

 

2024. május 21-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 21. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

 

Az szja 1+1%-os felajánlásáról - függetlenül attól, hogy a 2023-as személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be - a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

 

2024.január 1-jétől nem vehető figyelembe a technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozat akkor sem, ha a magánszemély az adóévet követő év május 20-áig - a 2024-es rendelkezési évben 2024. május 21-ig - nem nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást vagy a benyújtott bevallása alapján nem keletkezett adóköteles, összevonás alá eső jövedelme.

 

A civil kedvezményezettek javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

 

Az szja 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy a NAV közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Ezeknek az adatoknak a megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

 

2024.januárjától a rendelkező a NAV honlapján azt is megtekintheti, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Ha elektronikus tárhelye is van, a NAV elektronikusan is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

 

 

 [/file/news/84239/file/23egysza.pdf]

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.