2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek a IV. negyedévi HÉF ülésről

2023. 12. 15., 09:42

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2023. IV. negyedévi ülésén többek között szó esett a szervezetünket érintő változásokról és a tisztújításról, a túlóra díjazásával kapcsolatos átmeneti szabályozás meghosszabbításáról, döntés született a 2024. évi HÉF munkatervről, tájékoztató hangzott el a magyar honvédség segélyezési és szociális támogató rendszerének helyzetéről, és az üdültetésről, Illetve szervezetünk idei közvéleménykutatásának eredményei alapján az állomány megtartására tett intézkedések értékelése illetve ehhez kapcsolódó javaslatok, fejlesztési irányok kerültek napirendre.

Dr. Czermann János stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár megnyitóját követően, napirend előtt elsőként Varga István a HODOSZ elnöke szólalt fel, aki kiemelten kérte, hogy a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítási irányaira vonatkozóan kezdődjenek meg szakértői szintű tárgyalások, illetve a HÉF az ezzel kapcsolatos napirendi pontot minél hamarabb tárgyalja. Államtitkár Úr válaszában biztosított mindenkit arról, hogy e kérdésben rövid időn belül érdemi egyeztetés kezdődik.

Ugyancsak napirend előtt felszólalt Bazsik István a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet új elnöke, aki a szervezetnél lezajlott tisztújításról szólva elmondta, hogy az elnökség fele lecserélődött, illetve bemutatta a szervezet új alelnökét Hajdók Marcellt. Ezt követően szólt a Honvédszakszervezetnél – a december 12-én már el is elfogadott Alaptörvény módosításból adódóan – szükségessé vált szervezeti átalakulásról, amelynek keretében a Honvédszakszervezet nevet váltott és a továbbiakban Honvéd Érdekképviseleti Szervezet néven folytatja tevékenységét. Ehhez kapcsolódóan a szakszervezeti működési formát lecseréli az egyéb jogszabály alapján működő érdekképviseleti szervezet működési formára. Mindez teljes körű jogutódlással történik és a Honvédelmi Minisztérium, illetve az érdekképviselet között szóban megkötött megállapodás értelmében a szervezet működésének és tevékenységének érdemi változását nem vonja maga után. A tagságot illetően elnökünk tájékoztatott arról is, hogy a tagsági jogviszony folyamatos és minden szolgáltatás azonos formában jár tagjainknak. A változtatásokat a Küldöttgyűlés december 31-i hatállyal fogadta el. A tárca és az érdekképviselet közötti szóbeli megállapodás a részletek kidolgozását követően heteken belül aláírásra kerül.

Első napirendi pontként az érdekegyeztető fórum elfogadta a 2024. évi munkatervet. Ezt követően a Magyar Honvédség segélyezési és szociális támogató rendszerének helyzetéről kapott átfogó képet a fórum Deme Balázs ezredes személyzeti csoportfőnök tolmácsolásában, illetve Szabó József az MH szociálpolitikai alapítvány kuratóriumának elnöke szólt az alapítvány tevékenységéről.

Az üdülők és az üdültetés vonatkozásában szintén Deme ezredes úr tájékoztatta a résztvevőket az üdülők kihasználtságáról, az egyes rekreáció típusok arányairól, a Csopak Mátraháza és Bánk településeken működtetett 2., 4. és 6. Számú KORK-ok bezárását követően történt kapacitás átcsoportosításokról. Tájékoztatójában biztosította a fórumot arról, hogy a szükséges szálló kapacitások jelenleg is rendelkezésre állnak, illetve arról, hogy a balatonakarattyai és a bujáki intézmény felújítása kapcsán a szolgáltatási színvonal nőtt. Az előadottakra reagálva a BEOSZ nevében Vilner Péter alelnök szólt nyugállományú tagjaik azon aggodalmáról, hogy az új helyzetben kevésbé jutnak majd üdülési lehetőséghez. Viszontválaszban elhangzott, hogy a nyugállományúak üdülésére szánt vendégéjszakák keretszámát érdemben nem csökkentették, így az igényléseket várhatóan hasonló mértékben tudják 2024-ben kielégíteni, mint idén.

A fórum utolsó napirendi pontjaként az érdekvédelmi oldal értékelése hangozhatott el az állomány megtartására tett intézkedésekről, illetve ezzel kapcsolatban javaslatokat és fejlesztési irányokat terjeszthetett elő az előadó. Bazsik István elmondta, hogy a kettőezer huszonharmadik év során sikeres reprezentatív közvéleménykutatást hajtottak végre a katonák körében, melynek keretében háromszázhatvankilenc fő adott választ feltett kérdésekre, melyek többek között kitértek az állomány megtartását érintő kérdésekre is. (szerk.: A kutatás olyan adatokat is tartalmaz, amelyek jelen formában nem pubilkálhatók, ennek megfelelően csak átfogó jellegűek a leírtak.) Ezek alapján tájékoztatott arról, hogy veszélyhelyzeti intézkedések a katona társadalom attitűdjeit nagyban befolyásolják és ebből adódóan intézkedéseket szükséges tenni. Emellett szót ejtett arról, hogy katonák az elmúlt 2-3 évben a társadalom más rétegeihez hasonlóan az életszínvonaluk csökkenését érzékelték, ezért kiemelten fontos a megfelelő mértékű illetményemelés. Az általános elhelyezési feltételek közül a válaszok alapján kiemelten érdemes foglalkozni a szociális helyiségek, különösen a vizes blokkok állapotának általános javításával. A béren kívüli juttatások kapcsán a SZÉP kártya került kiemelésre, mint leghatékonyabb juttatási forma, illetve emellett a nyugdíjpénztár és saját gépjármű költségtérítés fontossága tűnt ki a felmérésből. Végül de nem utolsósorban a számos információ közül rendkívül markáns támogatottsággal kiemelkedett az az igény, hogy a katonák ötvenötödik betöltött életévét követően az állomány tagja objektív feltételek fennállása esetén részesülhessen egyfajta járadékszolgáltatásban, amennyiben a továbbiakban objektív okok miatt aktív katonai szolgálata a nem biztosítható. A kutatás kapcsán Czermann helyettes államtitkár úr jelezte, hogy mindenképpen szakértői egyeztetéseket kíván folytatni e kérdésben a Honvéd Érdekképviseleti Szervezettel.

Ezt követően rövid zárszóval és kölcsönös év végi jókívánság megfogalmazásával záródott a 2023. év utolsó Honvédelmi Érdekegyeztető Fóruma

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.