2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zárul a Legyen a biztonság az első! című projekt

2022. 08. 16., 12:05

A napokban zárul az a GINOP-5.3.5-18-2019-00101 projekt, melyben konzorciumi partnerként a Honvédszakszervezet és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete szakemberek bevonásával átfogó elemzéseket és felkészítéseket végzett a honvédség szervezeteinél az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételei javítása érdekében.

A szakszervezetek fókuszálva a munkabiztonság átfogó megközelítésére a honvédelmi ágazat aktuális és speciális kihívásai kezeléséhez kívántak hozzájárulni.  A tapasztalatokról, eredményekről írásos tájékoztatás készült a honvédelmi tárca és a honvédség vezetése részére. A projekt szempontjából is kedvező körülménynek mondhatjuk, hogy a kormány „Zrínyi 2026” néven átfogó haderőfejlesztési programot indított 2016-ban, melynek következtében számos technikai, technológiai fejlesztés történik a Magyar Honvédség haderőnemeinél, fegyvernemeinél, szervezeteinél. Ugyanakkor a projekt előkészítő lépései is rámutattak, hogy a honvédségben is érvényesült az a nemzetközi és hazai civil szemlélet és gyakorlat, miszerint a munkavédelem főként a munkahelyi fizikai és kémiai veszélyekre összpontosított. A hazai társadalmi szabályzás szemlélete is ezt helyezi a fókuszba. Az újabb megközelítések és uniós irányelvek a korábbiaknál szélesebb felfogásban értelmezik a biztonságos munkavégzés kérdését, melyet elveiben már kifejez a Munkavédelem Nemzeti Politikája (2016-22) is.

A projekt előkészítése tapasztalataival összhangban a koppenhágai kérdőív egyszerűsített szempontrendszerével végzett kutatásunk több olyan jelenségre rámutatott, amelyet célszerű részleteiben, mélységében is feldolgozni, illetve bizonyos kérdéseket tovább elemezni.  A honvédség történelmi ívű fejlesztési céljai is indokolják, hogy érdemben változzon a szemlélet és a korábbiaknál átfogóbb válaszok szülessenek személyi állomány alkalmazásához kapcsolódó kihívásokra. Különösen fontos tapasztalat, melyre az eddigi szervezetfejlesztések is rámutattak, hogy maguk a változások, szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos módosulások is olyan tényezők, melyben erősödnek az egészséget terhelő pszichoszociális terhek, melyeket kezelni kell és erre fel kell készíteni a szakembereket.

Megerősítést nyert, hogy  nagyon fontos az állománnyal foglalkozó, érdekükben dolgozó szakmai szervezetek és az érdekvédők szemléletének formálása, problémamegközelítésük, munkamódszereik átalakítása. A kutatás és a projekt tapasztalatok megmutatták, hogy erősíteni kell a szolgáltató szemléletet, probléma-érzékenységüket csökkenteni a bürokráciát.   A megkérdezett állomány elvárásainakegyik kritikus eleme a kiszámíthatóság, tervezhetőség. Az állomány igényli a szervezeti rend és kiszámíthatóság erősítését. A szervezeti rendet, szabályozottságot és fegyelmet összhangba kell hozni a mai dinamikusabb működési igényekkel (és vezetési kultúrával).

Javasoltuk a tárca vezetése felé, hogy a személyi feltételrendszer átfogó újragondolása – a megváltozott feltételekhez való igazítása és annak láttatása az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szempontjából is kiemelt kérdés. A fejlesztési folyamatokba célszerű beépíteni annak kidolgozását, hogy mindegyik állománycsoport egyértelműen láthassa a hosszabb aktív életszakaszban a mozgását a pályahálóban és elkerülhető legyen a kiégés, megfáradás, továbbá egyensúlyban legyen a munka-pihenés.

Láthatóan jelentős fejlesztést vár az állomány a szervezeti kommunikációban, hangsúlyozottan a belső, formális információáramlásban, tájékoztatásban (hitelesség, időszerűség, tartalom), szervezeti tudásközvetés rendszerében, illetve a mai tudásbázisokhoz való hozzáférésben. A parancsnokok, a közvetlen vezetők meghatározó szereppel bírnak az értékközvetítésben, a közösség formálásban. Célszerű - átfogóbb változások előtt is - kapcsolódó tudásuk fejlesztése, ez irányú munkájuk szakmai segítése.

A bizonytalanság helyett a helyzettel való szembenézés kiemelt kérdése a honvédség fejlesztésének. Nem kerülhetők meg azok a válaszok, amelyek az állomány mai szerkezetéhez és perspektivikus megfeleléséhez kapcsolódnak, mert ezek nélkül a teljes állomány bizonytalan, nem csak a potenciálisan érintettek.

Úgy értékeltük a  projekt eredményei áttekintése során, hogy a megfogalmazott és javasolt fejlesztési folyamatokban fontos tevőleges és közvetítő szerepe lehet a honvédségi szakszervezeteknek. Jelentős tagságuk útján sajátos széleskörű kapcsolathálójuk van, melynek a LIGA Szakszervezetek révén külső társadalmi kapcsolódásai is vannak. A szolgálati utak mellett külön információs csatornáik vannak, melyeknek kedvezőbb a bizalmi indexe, mint a hivatali rendszereké.  A kutatás alapján az állomány tőlük is jelentős szemléletváltást vár, amit nem kerülhetnek meg. De tagságuk, vezetőszerveik felkészítésével, érzékenyítésével eszközrendszerük korszerűsítésével úgy a katonai vezetés, mint az állomány felé fontos missziót tölthetnek be. Különösen fontos ez a proaktív szerep addig, amíg katonai formalizált rendszerekben nem következnek be érdemi változások, nem jön létre erősebb szervezeti integritás, a honvédséget átható és a társadalom számára is érzékelhető értékközösség.

Forrás: Dr. Krizbai János

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.