2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zárul a Legyen a biztonság az első! című projekt

2022. 08. 16., 12:05

A napokban zárul az a GINOP-5.3.5-18-2019-00101 projekt, melyben konzorciumi partnerként a Honvédszakszervezet és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete szakemberek bevonásával átfogó elemzéseket és felkészítéseket végzett a honvédség szervezeteinél az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételei javítása érdekében.

A szakszervezetek fókuszálva a munkabiztonság átfogó megközelítésére a honvédelmi ágazat aktuális és speciális kihívásai kezeléséhez kívántak hozzájárulni.  A tapasztalatokról, eredményekről írásos tájékoztatás készült a honvédelmi tárca és a honvédség vezetése részére. A projekt szempontjából is kedvező körülménynek mondhatjuk, hogy a kormány „Zrínyi 2026” néven átfogó haderőfejlesztési programot indított 2016-ban, melynek következtében számos technikai, technológiai fejlesztés történik a Magyar Honvédség haderőnemeinél, fegyvernemeinél, szervezeteinél. Ugyanakkor a projekt előkészítő lépései is rámutattak, hogy a honvédségben is érvényesült az a nemzetközi és hazai civil szemlélet és gyakorlat, miszerint a munkavédelem főként a munkahelyi fizikai és kémiai veszélyekre összpontosított. A hazai társadalmi szabályzás szemlélete is ezt helyezi a fókuszba. Az újabb megközelítések és uniós irányelvek a korábbiaknál szélesebb felfogásban értelmezik a biztonságos munkavégzés kérdését, melyet elveiben már kifejez a Munkavédelem Nemzeti Politikája (2016-22) is.

A projekt előkészítése tapasztalataival összhangban a koppenhágai kérdőív egyszerűsített szempontrendszerével végzett kutatásunk több olyan jelenségre rámutatott, amelyet célszerű részleteiben, mélységében is feldolgozni, illetve bizonyos kérdéseket tovább elemezni.  A honvédség történelmi ívű fejlesztési céljai is indokolják, hogy érdemben változzon a szemlélet és a korábbiaknál átfogóbb válaszok szülessenek személyi állomány alkalmazásához kapcsolódó kihívásokra. Különösen fontos tapasztalat, melyre az eddigi szervezetfejlesztések is rámutattak, hogy maguk a változások, szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos módosulások is olyan tényezők, melyben erősödnek az egészséget terhelő pszichoszociális terhek, melyeket kezelni kell és erre fel kell készíteni a szakembereket.

Megerősítést nyert, hogy  nagyon fontos az állománnyal foglalkozó, érdekükben dolgozó szakmai szervezetek és az érdekvédők szemléletének formálása, problémamegközelítésük, munkamódszereik átalakítása. A kutatás és a projekt tapasztalatok megmutatták, hogy erősíteni kell a szolgáltató szemléletet, probléma-érzékenységüket csökkenteni a bürokráciát.   A megkérdezett állomány elvárásainakegyik kritikus eleme a kiszámíthatóság, tervezhetőség. Az állomány igényli a szervezeti rend és kiszámíthatóság erősítését. A szervezeti rendet, szabályozottságot és fegyelmet összhangba kell hozni a mai dinamikusabb működési igényekkel (és vezetési kultúrával).

Javasoltuk a tárca vezetése felé, hogy a személyi feltételrendszer átfogó újragondolása – a megváltozott feltételekhez való igazítása és annak láttatása az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szempontjából is kiemelt kérdés. A fejlesztési folyamatokba célszerű beépíteni annak kidolgozását, hogy mindegyik állománycsoport egyértelműen láthassa a hosszabb aktív életszakaszban a mozgását a pályahálóban és elkerülhető legyen a kiégés, megfáradás, továbbá egyensúlyban legyen a munka-pihenés.

Láthatóan jelentős fejlesztést vár az állomány a szervezeti kommunikációban, hangsúlyozottan a belső, formális információáramlásban, tájékoztatásban (hitelesség, időszerűség, tartalom), szervezeti tudásközvetés rendszerében, illetve a mai tudásbázisokhoz való hozzáférésben. A parancsnokok, a közvetlen vezetők meghatározó szereppel bírnak az értékközvetítésben, a közösség formálásban. Célszerű - átfogóbb változások előtt is - kapcsolódó tudásuk fejlesztése, ez irányú munkájuk szakmai segítése.

A bizonytalanság helyett a helyzettel való szembenézés kiemelt kérdése a honvédség fejlesztésének. Nem kerülhetők meg azok a válaszok, amelyek az állomány mai szerkezetéhez és perspektivikus megfeleléséhez kapcsolódnak, mert ezek nélkül a teljes állomány bizonytalan, nem csak a potenciálisan érintettek.

Úgy értékeltük a  projekt eredményei áttekintése során, hogy a megfogalmazott és javasolt fejlesztési folyamatokban fontos tevőleges és közvetítő szerepe lehet a honvédségi szakszervezeteknek. Jelentős tagságuk útján sajátos széleskörű kapcsolathálójuk van, melynek a LIGA Szakszervezetek révén külső társadalmi kapcsolódásai is vannak. A szolgálati utak mellett külön információs csatornáik vannak, melyeknek kedvezőbb a bizalmi indexe, mint a hivatali rendszereké.  A kutatás alapján az állomány tőlük is jelentős szemléletváltást vár, amit nem kerülhetnek meg. De tagságuk, vezetőszerveik felkészítésével, érzékenyítésével eszközrendszerük korszerűsítésével úgy a katonai vezetés, mint az állomány felé fontos missziót tölthetnek be. Különösen fontos ez a proaktív szerep addig, amíg katonai formalizált rendszerekben nem következnek be érdemi változások, nem jön létre erősebb szervezeti integritás, a honvédséget átható és a társadalom számára is érzékelhető értékközösség.

Forrás: Dr. Krizbai János

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.