2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés

2023. 11. 06., 14:50

Koszorúzás a magyar földön elesett katonák emlékére

„Itt egymás mellett nyugszanak többek között törökök, bolgárok, lengyelek, olaszok, románok és magyarok” – hangzott el a budapesti Új Köztemetőben a HM Katonai Örökség Főosztály által, halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti koszorúzáson, mellyel a magyar földön elesett magyar és külföldi katonákra emlékeztek november 2-án.

Nincs olyan család ma Magyarországon, amelyiket ne érintett volna valamelyik világégés. Ahol ne lenne egy régi fénykép, melyről mindörökre hiányozni fog szerettük. Olyan család, amely sosem lett újra teljes egész” – tisztelgett az elesett katonák előtt Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnok-helyettese, a Honvéd Vezérkar képviseletében.

Az emlékezők, közöttük Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke, a rákoskeresztúri Új Köztemetőben, az imádkozó katona szobránál helyezték el koszorúikat.

 

Kegyeleti gyertyagyújtás

Halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti gyertyagyújtást a Honvédelmi Minisztérium Budapesten, a budavári Szentháromság téren november 2-án. A megemlékezést szentmise követte a Mátyás-templomban.

 A Szent István államalapító királyunk lovasszobrának közelében tartott megemlékezéshez több száz civil érdeklődő és turista csatlakozott. A katonahalottakról szólva az államtitkár emlékeztetett: „Nem hősnek születtek ők, de a történelem viharai közbeszóltak: szálltak a behívók, vitték a kérlelhetetlen parancsot. Tudták, hogy a haza szolgálata, a fegyveres szolgálat egész embert kívánó elköteleződés. Nagyapák, apák nemzedéke hitte, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak.

A megemlékezésen Szendrei Zoltán elnökhelyettes képviselte a  Honvédszakszervezetet, ahol - a kegyeleti imák elhangzása és a Magyar Takarodó felcsendülése után – mécsest gyújtottak a résztvevők. A rendezvényt követően az első és második világháborúban elesett katonákért mutattak be szentmisét a budavári Mátyás-templomban.

Megemlékezés a Honvédszakszervezet halottajairól

Ezekben a napokban felkeressük elhunyt rokonaink, ismerőseink, barátaink sírját, koszorút viszünk és gyertyát gyújtunk. Halottak napján nemcsak saját halottainkra emlékezünk, hanem mindazokra, akik előttünk jártak és az életük, örökségük fontos mindannyiunk számára. A Hosz tisztségviselője Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő az emlékezés koszorúját helyezte el és gyújtott mécsest a kecskeméti református temetőben Szilágyi István volt elnökségi tagunk nyughelyénél.

Életének 68. évében elhunyt Szilágyi István a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzeménél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a nyugállományú tagozat elnőkségi tagjává választották.

Szilágyi Istvánt a Hosz választmánya 2010. őszén a Honvédszakszervezet halottjának nyilvánította.

 

Forrás: honvedelem.hu, Jakubik András

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.