2024. 04. 19. péntek
Emma
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés

2023. 11. 06., 14:50

Koszorúzás a magyar földön elesett katonák emlékére

„Itt egymás mellett nyugszanak többek között törökök, bolgárok, lengyelek, olaszok, románok és magyarok” – hangzott el a budapesti Új Köztemetőben a HM Katonai Örökség Főosztály által, halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti koszorúzáson, mellyel a magyar földön elesett magyar és külföldi katonákra emlékeztek november 2-án.

Nincs olyan család ma Magyarországon, amelyiket ne érintett volna valamelyik világégés. Ahol ne lenne egy régi fénykép, melyről mindörökre hiányozni fog szerettük. Olyan család, amely sosem lett újra teljes egész” – tisztelgett az elesett katonák előtt Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnok-helyettese, a Honvéd Vezérkar képviseletében.

Az emlékezők, közöttük Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke, a rákoskeresztúri Új Köztemetőben, az imádkozó katona szobránál helyezték el koszorúikat.

 

Kegyeleti gyertyagyújtás

Halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti gyertyagyújtást a Honvédelmi Minisztérium Budapesten, a budavári Szentháromság téren november 2-án. A megemlékezést szentmise követte a Mátyás-templomban.

 A Szent István államalapító királyunk lovasszobrának közelében tartott megemlékezéshez több száz civil érdeklődő és turista csatlakozott. A katonahalottakról szólva az államtitkár emlékeztetett: „Nem hősnek születtek ők, de a történelem viharai közbeszóltak: szálltak a behívók, vitték a kérlelhetetlen parancsot. Tudták, hogy a haza szolgálata, a fegyveres szolgálat egész embert kívánó elköteleződés. Nagyapák, apák nemzedéke hitte, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak.

A megemlékezésen Szendrei Zoltán elnökhelyettes képviselte a  Honvédszakszervezetet, ahol - a kegyeleti imák elhangzása és a Magyar Takarodó felcsendülése után – mécsest gyújtottak a résztvevők. A rendezvényt követően az első és második világháborúban elesett katonákért mutattak be szentmisét a budavári Mátyás-templomban.

Megemlékezés a Honvédszakszervezet halottajairól

Ezekben a napokban felkeressük elhunyt rokonaink, ismerőseink, barátaink sírját, koszorút viszünk és gyertyát gyújtunk. Halottak napján nemcsak saját halottainkra emlékezünk, hanem mindazokra, akik előttünk jártak és az életük, örökségük fontos mindannyiunk számára. A Hosz tisztségviselője Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő az emlékezés koszorúját helyezte el és gyújtott mécsest a kecskeméti református temetőben Szilágyi István volt elnökségi tagunk nyughelyénél.

Életének 68. évében elhunyt Szilágyi István a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzeménél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a nyugállományú tagozat elnőkségi tagjává választották.

Szilágyi Istvánt a Hosz választmánya 2010. őszén a Honvédszakszervezet halottjának nyilvánította.

 

Forrás: honvedelem.hu, Jakubik András

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.