2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Első negyedéves ülését tartotta a HÉF

2017. 02. 28., 13:06

A Honvéd Érdekegyeztető Fórum a munkatervének megfelelően ülésezett 2017. február 23-án a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában...

A munkaadói oldal képviseletében Vargha Tamás parlamenti államtitkár, a munkavállalói oldal képviseletében Varga István a HODOSZ elnöke vett részt, Zsiga Tamás ezredes a HVK Személyügyi Csoportfőnökség csoportfőnöke vezérkar főnök Urat, míg a Honvédszakszervezetet Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték…         

Az ülést Vargha Tamás miniszter helyettes nyitotta meg, köszönetét fejezte ki a munkavállalói oldal képviselőinek, a béren kívüli juttatások tárgyalása során tanúsított kompromisszumos hozzáállásáért, majd eredményes munkát kívánt a további közös egyeztetések során.

Varga István viszontválaszában, a közös munka folytatására tett javaslatot, a szakszervezeti tagság és a munkavállalók érdekében. Egyben köszönetét fejezte ki, az eddigi munka során hozott azonnali intézkedésekért az IBH feladatban résztvevők érdekében. Bazsik István a Hosz alelnöke kérte, hogy tolmácsolja az érintettek köszönetét a miniszter Úr irányába a Honvéd Egészségpénztár károsultjainak érdekében vállalt segítségnyújtásért. A Tárca viszonválaszában jelezte, hogy mintegy 300 fő érintett részére a kártalanítás utalása előkészítésre került. Bemutatásra került Csíki Annabella hadnagy az új HÉF titkár.

A honvédelmi üdültetés rendszerének helyzetét, a honvédségi rekreációs és regeneráló rendszer tapasztalatait, különös tekintettel a határ menti feladatokat ellátók regenerálódásának lehetőségeire tárgyalta meg a fórum. Zsiga Tamás ezredes rövid szóbeli kiegészítést tett, majd Aulechla József ezredes az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója egészítette ki az üdüléssel kapcsolatos írásos előterjesztést. A napirendet még kiegészítette Szabó József ezredes a HVK Személyügyi Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője is, aki az MH Szociálpolitikai Közalapítvány által támogatott gyermeküdültetési támogatás lehetőségéről tájékoztatta a jelenlévőket.

Varga István elnök jelezte, hogy az üdültetéssel kapcsolatos HM utasítás tervezetét a napokban kapta meg a munkavállalói oldal véleményezésre, ennek kapcsán szakértői egyeztetést kezdeményezett, melynek időpontja március 01.

A határvédelmi feladatokat ellátó személyi állomány élet- és szolgálati körülményeit, valamint leterheltségének helyzetét Zsiga Tamás ezredes terjesztette elő. A Minisztérium által biztosított és fel nem használt maradványösszeg terhére a HVKF úr döntése alapján 500 fő pihentetésére nyílik lehetőség 2017. első félévében. A HM Szociálpolitikai Közalapítvány együttműködésben mintegy 500-600 fő szociális gyermek üdültetésére nyílik lehetőség Balatonakarattyán.

A szakszervezeti oldal köszönte a helyzetismertetést és a felmerülő problémák rendezését. 

Tájékoztató hangzott el a 2017. évi közalkalmazotti illetményfejlesztésről. Az előterjesztést Dr. Bársony Krisztina ezredes a HM VGH Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság igazgatója egészítette ki szóban. A HODOSZ elnöke tételesen reagált az előterjesztésre, kérést fogalmazott meg azon kollegák érdekében, akik jelenleg nem részesültek béremelésben.

A Magyar Honvédség személyi állománya vonatkozásában a fokozati vizsgák helyzetével, a vizsgaeredmények tapasztalataival kapcsolatban Kovács Tamás a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője szóbeli kiegészítést tett. A munkavállalói oldal részéről Szendrei Zoltán alelnök tett fel kérdést és egyben kérte, hogy továbbra is segítsék azon katonákat, akik a határvédelmi vagy egyéb feladatok miatt nem tudnak a vizsgára felkészülni.

Szabó István vezérőrnagy az MH Egészségügyi Központ parancsnoka bemutatta az elmúlt időszakban az egészségügyi dolgozók (orvosok, szakápolók) bérének változását, az OEP és nem OEP finanszírozott bérek egyensúlyba hozása érdekében tett lépéseket. Jelezte, hogy az orvos állomány feltöltöttsége a korházban megfelelőnek mondható, az alakulatok vonatkozásában is próbálnak javítani az orvos-, és szakasszisztensi hiányon.

A rendezvényt Dr. Kádár Pál dandártábornok zárta le, a jelenlévők munkáját megköszönve.

Szendrei Zoltán
Fotó: Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.