2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagdíjemelést javasoltak

Hosz  |  2006. 11. 07., 09:22

A Hosz őszi választmányi ülésére a szakszervezet nyugállományú tagsága - az előző napi elnökségi ülést követően, - november 7-én készült fel. A rendezvényen - többek között - javaslatot tettek a 2007 januárjától érvényes tagdíjakra, de döntöttek az idei esztendő tevékenységéről és pénzgazdálkodásáról szóló beszámolóról is. A budapesti választmányi ülésen Kása László tagozatelnök bejelentette lemondási szándékát... 

A választmányi tisztségviselőkre tett személyi javaslat és a napirend elfogadása után - Király József levezető elnök vezetésével - tárgyalt a Hosz Nyugállományú Tagozatának választmánya. Először a nagy létszámú alapszervezetek súlyozott választmányi képviseletéről benyújtott, SZMSZ-t módosító javaslatokkal foglalkoztak. A szavazási procedúra eredményeként - ezt követően - minden nyugállományú csoport, illetve alapszervezet 50 főig 1, 100 főig 2, míg 100 fő felett 3 taggal képviselteti magát a választmányi üléseken.

A két választmányi ülés között végzett munkáról és a pénzgazdálkodásról Kása László számolt be. A tagozat elnöke elmondta, hogy jelenleg a tagozat 44 csoporttal, 1170 fizető taggal rendelkezik. A szóbeli kiegészítésben elhangzott az is, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozata és a BEOSZ közötti együttmüködési megállapodást a továbbiakban aktív tartalommal kellene megtölteni. Kása László a hadkiegészítő parancsnokságok felszámolásával kapcsolatos személyügyi gondoskodás ügyében aggodalmakat is megfogalmazott. Összességében a tagozat szervezeti életét jónak,  a tagdíjbevételeket pedig megfelelőnek értékelte az elnök, bár - mint mondta - több esetben, például a 75 év felettiek köszöntésekor is túlvállalták magukat. Kása László a beszámolóhoz füzött szóbeli kiegészítésének záró mondataiban - megromlott egészségi állapotára hivatkozva - bejelentette lemondási szándékát.    

Kérdésekre válaszolva Szincsák Gyula alelnök a szakszervezeti reprezentativitásról, illetve a nyugállományú katonák HÉF-en történő képviseletéről beszélt. A Hosz alelnöke hangsúlyozta, hogy a Hosz stratégiai partnere a BEOSZ, ám a nyugállományúak képviseletét az érdekegyeztető fórumon továbbra is ellátja a Hosz. A Honvédszakszervezet minden lehetőséget megteremt arra, hogy a nyugállományúak érdekei továbbra is kiemelten jelenjenek meg az érdekegyeztetésben, erre pedig a közelmúltban aláírt együttmüködési megállapodások is lehetőséget teremtenek - tette hozzá az alelnök. Szoboszlai Endre elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy nagy örömmel értesült arról, hogy már több alkalommal is a HÉF napirendjén szerepelt az idősek ügye, majd hozzátette, hogy előre kell lépni az együttmüködés irányába, hiszen a szétforgácsolódás meggyengítheti mind a BEOSZ, mind a Hosz erőit. Ezt követően a beszámoló feletti vita, majd szavazás következett: a tagozat választmánya ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodásal fogadta el az elnök beszámolóját.

A 2007. évi tagdíjemelésről szóló határozatot Szőke Sándor, a tagozat alelnöke terjesztette elő. Szinte mindenki egyetértését tükrözte az az elgondolás, hogy a jelenlegi 200Ft-os tagdíjat emelni szükséges. Az élénk vita után, - a tagozat likviditási gondjai és a ,,fiatalon" nyugállományba vonulók átlagnál magasabb nyugdíja miatt - havi 230Ft-os tagdíjat szavaztak meg a választmányi tagok. Erről a Hosz őszi - november 13-án megrendezendő - választmányi ülése dönt majd - a szerk.

A Hosz őszi választmányi tagjaira vonatkozó személyi javaslatot szintén a tagozat alelnöke terjesztette a döntéshozók elé, mindkét javaslatot elfogadták a megjelentek. A kongresszusra való felkészülést előkészítő bizottságok tájékoztató jelentését - az eddig beérkezett javaslatokról - Szőke Sándor terjesztette elő.

Ezt követően a Hosz őszi választmányi ülése elé kerülő határozat-tervezeteket - Szincsák Gyula és a rendezvényhez időközben csatlakozó Heiling Ottó alelnökök beterjesztése mellett - vitatták meg, majd kialakították közös állásfoglalásukat is. Kérdések között a választmányi tagok megfogalmazták, hogy 2007-ben megrendezendő tiszthelyettesi rétegkonferenciához hasonlóan a nyugállományú szféra ügyében is tarthatna-e konferenciát a szakszervezet. Szincsák alelnök válaszában elmondta, hogy alapítványi keretek között semmi akadályát nem látja egy jövőbeni, rétegérdekeket megjelenítő konferencia megszervezésének és lebonyolításának.   

Az üléshez időközben csatlakozó Mészáros Géza elnök jelenlétében a zárszót mondó Kása László elmondta: a tagozat elegendő muníciót kapott a jövőre nézve, végül pedig mindenkinek megköszönte az aktív és hatékony részvételt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.