2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagdíjemelést javasoltak

Hosz  |  2006. 11. 07., 09:22

A Hosz őszi választmányi ülésére a szakszervezet nyugállományú tagsága - az előző napi elnökségi ülést követően, - november 7-én készült fel. A rendezvényen - többek között - javaslatot tettek a 2007 januárjától érvényes tagdíjakra, de döntöttek az idei esztendő tevékenységéről és pénzgazdálkodásáról szóló beszámolóról is. A budapesti választmányi ülésen Kása László tagozatelnök bejelentette lemondási szándékát... 

A választmányi tisztségviselőkre tett személyi javaslat és a napirend elfogadása után - Király József levezető elnök vezetésével - tárgyalt a Hosz Nyugállományú Tagozatának választmánya. Először a nagy létszámú alapszervezetek súlyozott választmányi képviseletéről benyújtott, SZMSZ-t módosító javaslatokkal foglalkoztak. A szavazási procedúra eredményeként - ezt követően - minden nyugállományú csoport, illetve alapszervezet 50 főig 1, 100 főig 2, míg 100 fő felett 3 taggal képviselteti magát a választmányi üléseken.

A két választmányi ülés között végzett munkáról és a pénzgazdálkodásról Kása László számolt be. A tagozat elnöke elmondta, hogy jelenleg a tagozat 44 csoporttal, 1170 fizető taggal rendelkezik. A szóbeli kiegészítésben elhangzott az is, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozata és a BEOSZ közötti együttmüködési megállapodást a továbbiakban aktív tartalommal kellene megtölteni. Kása László a hadkiegészítő parancsnokságok felszámolásával kapcsolatos személyügyi gondoskodás ügyében aggodalmakat is megfogalmazott. Összességében a tagozat szervezeti életét jónak,  a tagdíjbevételeket pedig megfelelőnek értékelte az elnök, bár - mint mondta - több esetben, például a 75 év felettiek köszöntésekor is túlvállalták magukat. Kása László a beszámolóhoz füzött szóbeli kiegészítésének záró mondataiban - megromlott egészségi állapotára hivatkozva - bejelentette lemondási szándékát.    

Kérdésekre válaszolva Szincsák Gyula alelnök a szakszervezeti reprezentativitásról, illetve a nyugállományú katonák HÉF-en történő képviseletéről beszélt. A Hosz alelnöke hangsúlyozta, hogy a Hosz stratégiai partnere a BEOSZ, ám a nyugállományúak képviseletét az érdekegyeztető fórumon továbbra is ellátja a Hosz. A Honvédszakszervezet minden lehetőséget megteremt arra, hogy a nyugállományúak érdekei továbbra is kiemelten jelenjenek meg az érdekegyeztetésben, erre pedig a közelmúltban aláírt együttmüködési megállapodások is lehetőséget teremtenek - tette hozzá az alelnök. Szoboszlai Endre elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy nagy örömmel értesült arról, hogy már több alkalommal is a HÉF napirendjén szerepelt az idősek ügye, majd hozzátette, hogy előre kell lépni az együttmüködés irányába, hiszen a szétforgácsolódás meggyengítheti mind a BEOSZ, mind a Hosz erőit. Ezt követően a beszámoló feletti vita, majd szavazás következett: a tagozat választmánya ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodásal fogadta el az elnök beszámolóját.

A 2007. évi tagdíjemelésről szóló határozatot Szőke Sándor, a tagozat alelnöke terjesztette elő. Szinte mindenki egyetértését tükrözte az az elgondolás, hogy a jelenlegi 200Ft-os tagdíjat emelni szükséges. Az élénk vita után, - a tagozat likviditási gondjai és a ,,fiatalon" nyugállományba vonulók átlagnál magasabb nyugdíja miatt - havi 230Ft-os tagdíjat szavaztak meg a választmányi tagok. Erről a Hosz őszi - november 13-án megrendezendő - választmányi ülése dönt majd - a szerk.

A Hosz őszi választmányi tagjaira vonatkozó személyi javaslatot szintén a tagozat alelnöke terjesztette a döntéshozók elé, mindkét javaslatot elfogadták a megjelentek. A kongresszusra való felkészülést előkészítő bizottságok tájékoztató jelentését - az eddig beérkezett javaslatokról - Szőke Sándor terjesztette elő.

Ezt követően a Hosz őszi választmányi ülése elé kerülő határozat-tervezeteket - Szincsák Gyula és a rendezvényhez időközben csatlakozó Heiling Ottó alelnökök beterjesztése mellett - vitatták meg, majd kialakították közös állásfoglalásukat is. Kérdések között a választmányi tagok megfogalmazták, hogy 2007-ben megrendezendő tiszthelyettesi rétegkonferenciához hasonlóan a nyugállományú szféra ügyében is tarthatna-e konferenciát a szakszervezet. Szincsák alelnök válaszában elmondta, hogy alapítványi keretek között semmi akadályát nem látja egy jövőbeni, rétegérdekeket megjelenítő konferencia megszervezésének és lebonyolításának.   

Az üléshez időközben csatlakozó Mészáros Géza elnök jelenlétében a zárszót mondó Kása László elmondta: a tagozat elegendő muníciót kapott a jövőre nézve, végül pedig mindenkinek megköszönte az aktív és hatékony részvételt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.