2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Húsz éve történt

Hosz  |  2010. 09. 15., 08:06

Pontosan 20 évvel ezelőtt, miután Tiszacsegén Horovitz Ferenc mérnök ezredes, Juhász Mihály alezredes, Kapussy György mérnök alezredes és Újvári Mihály alezredes elhatározták, hogy elkezdik egy alulról szerveződő katonai érdekvédelmi szervezet megalakításának előkészítését, létrehozták a szervező bizottságot, majd 1990. szeptember 15-re összehívták az Ideiglenes Intéző Bizottság (IIB) országos tanácskozását is. Erre a két évtizeddel korábbi eseményre emlékeztünk...

Az Ideiglenes Intéző Bizottság 14 tagja közül Horovitz Ferenc, Újvári Mihály, Juhász Mihály, Felker Lajos, dr. Paraizs József és Sörös István is megjelent szeptember 14-én a HM Rekreációs és Kulturális Nonprofit Kft. intarzia termében. A megemlékezésen dr. Heiling Ottó alelnök és Dr. Kántor Rajmund alapító tag, a Nyugállományú Tagozat titkára is részt vett.

Sörös István egykori szakszervezeti elnök megemlékezésében elmondta, hogy a 20 évvel ezelőtti eseményhez képest az utódszervezet mindenképpen jobban áll, anyagilag és szervezetileg is megerősödött.

 

 

 

Horovitz Ferenc, az IIB elnöke visszaemlékezésében elmondta: A nyilvánosságot az jelentette, amikor a főcsoportfőnöki értekezleten Geller István vezérőrnagy anyagi-technikai főcsoportfőnök már befejezte volna az ülést, akkor felolvastam a katonai érdekvédelemről általunk előkészített anyagot. Nem azért csináltuk, hogy valamiféle elismerést kapjunk, de azt is tudtuk, hogy bármikor kirúghatnak, mi akkor is megélünk majd valahogy. Az volt az elismerés, hogy bejegyezték az érdekképviseletünket. Nem lenne baj, ha valakik a szakszervezetből élnek, de ez ne párosuljon semmilyen fals politikai nézettel. Ahol most tart a Hosz, ennek az eredménye.

Dr. Paraizs József, az IIB elnök-helyettese elmondta: ez az IIB tényleg demokratikus szervezet volt, itt mindenki azóta is jó szívvel gondol a másikra. A barátságunkat soha nem befolyásolta, hogy voltak belső vitáink. Mindig sikerült olyan légkört teremteni, amivel – mégha nem is egyeztek a vélemények – tudtunk előrehaladni.

Juhász Mihály, az IIB másik elnök-helyettese hozzátette: a katonáknak semmi érdekvédelme nem volt. Tiszacsegén felavattunk egy kis üdülőt, ahol a meleg vízben Horovitz Ferenc, Újvári Mihály és jómagam arról beszélgettünk, hogy a munkahelyen megfelelő infrastruktúrával rendelkezünk. Azt mondta a Feri, hogy valamit tenni kellene, ez pedig a katonai érdekvédelem. Nem álmodtuk mindezt, hanem ez volt a valóság. Feri megírta a piszkozatot, majd a jogi szakértőink, Paraizs és Bozsó doktor megnézte azt.

Aztán megjelentettünk egy cikket - Gróf Ferenc főszerkesztő segítségével - a Magyar Honvédban. A gondolat Tiszacsegén pattant ki. Már akkor is össze-összezörrentünk, hiszen volt, aki radikálisabban is kifejtette a véleményét. 

Juhász Mihály aztán felvett egy 1991-es KÉSZ pólót, majd büszkén megmuttata az 1. számú tagsági igazolványát is.

Felker Lajos, az IIB titkára kijelentette: amikor a színházteremben összejött a társaság, arra voltam kíváncsi, mit akar a szakszervezettel három parancsnoki beosztású személy is. Aztán később, parancsnokként értettem csak meg, hogy a parancsnok a leghatékonyabb érdekvédő.  Mi nagyon sokat vitatkoztunk, de csak egy dolgot szerettünk volna elkerülni, hogy a szakszervezet önjáróvá váljon. Nem tudok egyet érteni azzal, hogy államilag fizetett forradalmárok vannak jelenleg is a Hosz-nál. 

Újvári Mihály, az IIB jogi munkabizottság tagja hozzátette: A parancsnokok sem tudták, hogy igazából támogassák-e vagy elzárkózzanak a szakszervezettől, ezért inkább eltürték. Mi pedig felvállaltuk, hogy az egzisztenciánkat is beáldozzuk. Azt szerettük volna, ha egy erős, masszív érdekvédelmi szervezet alakult volna meg, annak ellenére, hogy a hadsereg folyamatosan gyengült. 

Dr. Heiling Ottó alelnök miután megköszönte a meghívást, majd átadta az elnökség üdvözletét. Elmondta, hogy nagyon meghatotta, hogy olyan katonaélményeket meséltek a résztvevők, amelyek összehozta őket és a katonai szervezetekkel is összefüggött. Miután felelevenítette saját élményeit, elmondta mikor lett szakszervezeti tag, illetve szakszervezeti vezető, hozzátette: Nem éppen a legfényesebb periódusát éli a szakszervezet, aminek várhatóan hamar vége lesz.

Az alelnök beszélt a nemzetközi sikerekről, az Euromil-ben végzett munkáról, az ügyvezető elnökség betöltött szerepéről, majd az általa elvégzett munkáról.

Büszkék lehettek, Ti, alapító atyák! Hiszen Ti akkor is megmertétek tenni a nehéz lépéseket, amikor mindenki megakarta akadályozni azt.  Remélem, hogy ezt a válságot is túléli majd a szervezet, és abban bízom, hogy a 20. születésnapon egy olyan vezetés irányítja majd a Hosz-t, akire, akikre Ti és minden szakszervezeti tag büszke lehet. A szervezet súlyához mért méltó ünnepség- és rendezvénysorozat indul be hamarosan - tette hozzá.

Az alelnök minden jelenlévőnek jó egészséget kívánt.

Csetényi László alapító tag, az IIB sajtóbizottságának tagja telefonon jelentkezett be és minden jelenlévőt üdvözölt. 

Boldog születésnapot IIB!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.