2018. 02. 17. szombat
Donát
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Húsz éve történt

Hosz  |  2010. 09. 15., 08:06

Pontosan 20 évvel ezelőtt, miután Tiszacsegén Horovitz Ferenc mérnök ezredes, Juhász Mihály alezredes, Kapussy György mérnök alezredes és Újvári Mihály alezredes elhatározták, hogy elkezdik egy alulról szerveződő katonai érdekvédelmi szervezet megalakításának előkészítését, létrehozták a szervező bizottságot, majd 1990. szeptember 15-re összehívták az Ideiglenes Intéző Bizottság (IIB) országos tanácskozását is. Erre a két évtizeddel korábbi eseményre emlékeztünk...

Az Ideiglenes Intéző Bizottság 14 tagja közül Horovitz Ferenc, Újvári Mihály, Juhász Mihály, Felker Lajos, dr. Paraizs József és Sörös István is megjelent szeptember 14-én a HM Rekreációs és Kulturális Nonprofit Kft. intarzia termében. A megemlékezésen dr. Heiling Ottó alelnök és Dr. Kántor Rajmund alapító tag, a Nyugállományú Tagozat titkára is részt vett.

Sörös István egykori szakszervezeti elnök megemlékezésében elmondta, hogy a 20 évvel ezelőtti eseményhez képest az utódszervezet mindenképpen jobban áll, anyagilag és szervezetileg is megerősödött.

 

 

 

Horovitz Ferenc, az IIB elnöke visszaemlékezésében elmondta: A nyilvánosságot az jelentette, amikor a főcsoportfőnöki értekezleten Geller István vezérőrnagy anyagi-technikai főcsoportfőnök már befejezte volna az ülést, akkor felolvastam a katonai érdekvédelemről általunk előkészített anyagot. Nem azért csináltuk, hogy valamiféle elismerést kapjunk, de azt is tudtuk, hogy bármikor kirúghatnak, mi akkor is megélünk majd valahogy. Az volt az elismerés, hogy bejegyezték az érdekképviseletünket. Nem lenne baj, ha valakik a szakszervezetből élnek, de ez ne párosuljon semmilyen fals politikai nézettel. Ahol most tart a Hosz, ennek az eredménye.

Dr. Paraizs József, az IIB elnök-helyettese elmondta: ez az IIB tényleg demokratikus szervezet volt, itt mindenki azóta is jó szívvel gondol a másikra. A barátságunkat soha nem befolyásolta, hogy voltak belső vitáink. Mindig sikerült olyan légkört teremteni, amivel – mégha nem is egyeztek a vélemények – tudtunk előrehaladni.

Juhász Mihály, az IIB másik elnök-helyettese hozzátette: a katonáknak semmi érdekvédelme nem volt. Tiszacsegén felavattunk egy kis üdülőt, ahol a meleg vízben Horovitz Ferenc, Újvári Mihály és jómagam arról beszélgettünk, hogy a munkahelyen megfelelő infrastruktúrával rendelkezünk. Azt mondta a Feri, hogy valamit tenni kellene, ez pedig a katonai érdekvédelem. Nem álmodtuk mindezt, hanem ez volt a valóság. Feri megírta a piszkozatot, majd a jogi szakértőink, Paraizs és Bozsó doktor megnézte azt.

Aztán megjelentettünk egy cikket - Gróf Ferenc főszerkesztő segítségével - a Magyar Honvédban. A gondolat Tiszacsegén pattant ki. Már akkor is össze-összezörrentünk, hiszen volt, aki radikálisabban is kifejtette a véleményét. 

Juhász Mihály aztán felvett egy 1991-es KÉSZ pólót, majd büszkén megmuttata az 1. számú tagsági igazolványát is.

Felker Lajos, az IIB titkára kijelentette: amikor a színházteremben összejött a társaság, arra voltam kíváncsi, mit akar a szakszervezettel három parancsnoki beosztású személy is. Aztán később, parancsnokként értettem csak meg, hogy a parancsnok a leghatékonyabb érdekvédő.  Mi nagyon sokat vitatkoztunk, de csak egy dolgot szerettünk volna elkerülni, hogy a szakszervezet önjáróvá váljon. Nem tudok egyet érteni azzal, hogy államilag fizetett forradalmárok vannak jelenleg is a Hosz-nál. 

Újvári Mihály, az IIB jogi munkabizottság tagja hozzátette: A parancsnokok sem tudták, hogy igazából támogassák-e vagy elzárkózzanak a szakszervezettől, ezért inkább eltürték. Mi pedig felvállaltuk, hogy az egzisztenciánkat is beáldozzuk. Azt szerettük volna, ha egy erős, masszív érdekvédelmi szervezet alakult volna meg, annak ellenére, hogy a hadsereg folyamatosan gyengült. 

Dr. Heiling Ottó alelnök miután megköszönte a meghívást, majd átadta az elnökség üdvözletét. Elmondta, hogy nagyon meghatotta, hogy olyan katonaélményeket meséltek a résztvevők, amelyek összehozta őket és a katonai szervezetekkel is összefüggött. Miután felelevenítette saját élményeit, elmondta mikor lett szakszervezeti tag, illetve szakszervezeti vezető, hozzátette: Nem éppen a legfényesebb periódusát éli a szakszervezet, aminek várhatóan hamar vége lesz.

Az alelnök beszélt a nemzetközi sikerekről, az Euromil-ben végzett munkáról, az ügyvezető elnökség betöltött szerepéről, majd az általa elvégzett munkáról.

Büszkék lehettek, Ti, alapító atyák! Hiszen Ti akkor is megmertétek tenni a nehéz lépéseket, amikor mindenki megakarta akadályozni azt.  Remélem, hogy ezt a válságot is túléli majd a szervezet, és abban bízom, hogy a 20. születésnapon egy olyan vezetés irányítja majd a Hosz-t, akire, akikre Ti és minden szakszervezeti tag büszke lehet. A szervezet súlyához mért méltó ünnepség- és rendezvénysorozat indul be hamarosan - tette hozzá.

Az alelnök minden jelenlévőnek jó egészséget kívánt.

Csetényi László alapító tag, az IIB sajtóbizottságának tagja telefonon jelentkezett be és minden jelenlévőt üdvözölt. 

Boldog születésnapot IIB!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.