2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önként lemondtak...

Hosz  |  2011. 05. 24., 16:41

A \"HONVÉD\" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár május 24-én tartott küldöttközgyűlésén vált nyilvánossá, hogy - az Igazgatótanács (IT) és az Ellenőrző Bizottság (EB) létszámának csökkentése miatt - önként lemondtak IT és  EB tagságukról volt vezető tisztségviselőink. A Honvédelmi Minisztérium II. objektum tanácstermében lebonyolított eseményen Dr. Mészáros Géza és Szincsák Gyula azt nyilatkozta honlapunknak, hogy semmiféle nyomást nem érzékeltek a munkáltató részéről, döntésüket pedig jogszerűnek és erkölcsösnek tartják. Volt EB tagunk, dr. Heiling Ottó más elfoglaltsága miatt már nem vett részt a közgyűlés munkájában...

Az első napirenden szereplő témák - az igazgatótanács beszámolója a 2010-es évben végzett tevékenységről, az éves beszámoló ismertetése, az ingatlanértékelő beszámolója, aktuális jelentése, az EB beszámolója, a könyvvizsgáló jelentésének ismertetése, a Pénztár 2010. évi beszámolójának jóváhagyása, a magánnyugdíjpénztár átalakításának feladatai, majd az Alapszabály módosítására vonatkozó három javaslat - megtárgyalása után személyi kérdésekről tárgyalt a Küldöttközgyülés. Az eseményen szakszervezetünket Lippai Csaba alelnök képviselte.

Az igazgatótanács és az ellenőrző bizottság létszámának - a takarékos müködés maitti - csökkentése, az összetételre vonatkozó szabályok módosítása során az IT és az EB egyetértett abban, hogy az IT 7, az EB pedig 5 fős lesz 2011. július 1-jével. Ezért négy IT tag, a két rendőrtábornok mellett Dr. Mészáros Géza (a Hosz volt elnöke) és Szincsák Gyula (a Hosz volt alelnöke) is önként lemondott, az EB tagságról pedig dr. Zsiga Imre (Hodosz) mellett dr. Heiling Ottó (a Hosz volt alelnöke) is leköszönt.

Véleménynyilvánítás során Sörös István, a pénztár egyik alapító tagja elmondta, hogy erkölcsi kérdés a lemondások ügye. A Hosz pénztári küldötte problémásnak tartotta a pénztár IT tagságának új összetételét, ezért a lemondások után kialakult helyzettel és az arányokkal nem értett egyet. Ezt javaslatában - ne fogadjuk el a lemondásokat, hanem a következő küldöttközgyülésen tartsunk teljes tisztújítást - is megfogalmazta, amit aztán visszavont.

Jáger Tibor nyugat-magyarországi pénzári megbízott pedig a pénztári demokrácia elveit féltette, amikor kijelentette: A dobozelv alapján ki-ki abba a dobozba lett 2008-ban megválasztva, amibe. Ami viszont most történik, az nem illeszkedik a pénztári demokrácia elvei közé. A pótlás csakis választással, teljes körü tisztújítással történhet meg, az őszi küldöttközgyülésen. 

A jelenlévő pénztári jogász javaslatára -  mivel semmilyen jogszabály nem rendelkezik a dobozokon belüli átjárhatóságról - a HOMNYP folytatva a korábbi gyakorlatot, a pénztári küldöttek megszavazták az IT és az EB július elsejei hatállyal történő létszámcsökkentését, az önkéntes lemondásokat pedig tudomásul vették.

További részletek az Egység újság júniusi számában lesznek olvashatók.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.