2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önként lemondtak...

Hosz  |  2011. 05. 24., 16:41

A \"HONVÉD\" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár május 24-én tartott küldöttközgyűlésén vált nyilvánossá, hogy - az Igazgatótanács (IT) és az Ellenőrző Bizottság (EB) létszámának csökkentése miatt - önként lemondtak IT és  EB tagságukról volt vezető tisztségviselőink. A Honvédelmi Minisztérium II. objektum tanácstermében lebonyolított eseményen Dr. Mészáros Géza és Szincsák Gyula azt nyilatkozta honlapunknak, hogy semmiféle nyomást nem érzékeltek a munkáltató részéről, döntésüket pedig jogszerűnek és erkölcsösnek tartják. Volt EB tagunk, dr. Heiling Ottó más elfoglaltsága miatt már nem vett részt a közgyűlés munkájában...

Az első napirenden szereplő témák - az igazgatótanács beszámolója a 2010-es évben végzett tevékenységről, az éves beszámoló ismertetése, az ingatlanértékelő beszámolója, aktuális jelentése, az EB beszámolója, a könyvvizsgáló jelentésének ismertetése, a Pénztár 2010. évi beszámolójának jóváhagyása, a magánnyugdíjpénztár átalakításának feladatai, majd az Alapszabály módosítására vonatkozó három javaslat - megtárgyalása után személyi kérdésekről tárgyalt a Küldöttközgyülés. Az eseményen szakszervezetünket Lippai Csaba alelnök képviselte.

Az igazgatótanács és az ellenőrző bizottság létszámának - a takarékos müködés maitti - csökkentése, az összetételre vonatkozó szabályok módosítása során az IT és az EB egyetértett abban, hogy az IT 7, az EB pedig 5 fős lesz 2011. július 1-jével. Ezért négy IT tag, a két rendőrtábornok mellett Dr. Mészáros Géza (a Hosz volt elnöke) és Szincsák Gyula (a Hosz volt alelnöke) is önként lemondott, az EB tagságról pedig dr. Zsiga Imre (Hodosz) mellett dr. Heiling Ottó (a Hosz volt alelnöke) is leköszönt.

Véleménynyilvánítás során Sörös István, a pénztár egyik alapító tagja elmondta, hogy erkölcsi kérdés a lemondások ügye. A Hosz pénztári küldötte problémásnak tartotta a pénztár IT tagságának új összetételét, ezért a lemondások után kialakult helyzettel és az arányokkal nem értett egyet. Ezt javaslatában - ne fogadjuk el a lemondásokat, hanem a következő küldöttközgyülésen tartsunk teljes tisztújítást - is megfogalmazta, amit aztán visszavont.

Jáger Tibor nyugat-magyarországi pénzári megbízott pedig a pénztári demokrácia elveit féltette, amikor kijelentette: A dobozelv alapján ki-ki abba a dobozba lett 2008-ban megválasztva, amibe. Ami viszont most történik, az nem illeszkedik a pénztári demokrácia elvei közé. A pótlás csakis választással, teljes körü tisztújítással történhet meg, az őszi küldöttközgyülésen. 

A jelenlévő pénztári jogász javaslatára -  mivel semmilyen jogszabály nem rendelkezik a dobozokon belüli átjárhatóságról - a HOMNYP folytatva a korábbi gyakorlatot, a pénztári küldöttek megszavazták az IT és az EB július elsejei hatállyal történő létszámcsökkentését, az önkéntes lemondásokat pedig tudomásul vették.

További részletek az Egység újság júniusi számában lesznek olvashatók.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.