2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkamegbeszélés a Honvéd Vezérkar Főnökével

2024. 06. 13., 14:55

Június 12-én, szerdán – dr. Böröndi Gábor vezérezredes a Honvéd Vezérkar Főnöke fogadta munkamegbeszélésen Bazsik Istvánt, a HÉSZ elnökét. A megbeszélés apropóját a HJKR tervezet társadalmi egyeztetése adta. A témában Vezérezredes Úr adott részletes tájékoztatást, majd ezt követően kötetlen beszélgetés keretében hangozhattak el a pro és kontra vélemények, illetve egyes javaslatok.

Szó esett továbbá a Honvédség társadalmi presztízsének emelését szolgáló intézkedésekről, illetve ennek kapcsán az egyenruha viselés rendjének változásáról és annak stratégiai céljáról is.

Szervezetünk vezetője jelezte, hogy a katonák estében kiemelten fontosnak tartjuk a korlátozás alá nem eső alapjogok érvényesülését, illetve a munkaidő szabályozásra vonatkozó EU irányelveknek való gyakorlati megfelelést. És ennek érdekében támogatjuk, hogy a jogszabályok végrehajtása során felmerülő gyakorlati anomáliák monitorozása megtörténjék.

Konkrétan elhangzott, hogy a Hjkr., mint kerettörvény megtölthető olyan tartalommal a végrehajtási rendeletek által, amely jól alkalmazhatóvá és mindenki számára előnyösség teszi az új szabályokat, ugyanakkor - a részletszabályok ismeretének hiányában - ennek ellenkezője is elképzelhető jelenleg. Mindezek miatt komoly aggodalommal figyeli az állomány a jogszabályi változásokat és annak gyakorlati megvalósulását.

Vezérezredes Úr válaszában egyértelműen leszögezte, hogy mindamellett, hogy a szolgálati fegyelem erősítése és a reakciókészség fokozása célkitűzés és ennek következményei érzékelhetőek a jogszabályokban, az állomány aggodalmaival ellentétben ez a változás legalább annyira szól a katonákról is. Fontos cél, hogy a katona az adot körülmények között jól érezze magát a munkahelyén, a munkaörnyezete és a munkaeszközei a kor színvonalát tükrözzék, és ha feladata van, akkor azt a szabályozók szerint végezhese el és ne kelljen „meghackelni a rendszert”. De lényeges az is, hogy a feladat elvégzése után a parancsnok jogszerűen megtehesse, hogy a kiemelt terhelést, vagy az extra szolgálatot önálló döntés alapján szabadidő kiadásával kompenzálja.   Fontosnak tartotta továbbá, hogy a katona büszke lehessen hivatására és ehhez szükségesnek látta a társadalmi támogatottság növelését és olyan juttatási rendszer kialakítását, ami ezzel arányos.

A HÉSZ elnöke részéről elhangzott, hogy az elvi alapvetésekkel túlnyomó többségében egyetért mindenki, ám a gyakorlati megvalósítás és a végrehajtói szintű"túlzott megfelelési kényszer" e nyitott rendszerben kiemelten kezelendő kockázatokat rejt.

Zárásként megegyezés született arról, hogy a HÉSZ mind a stratégiai szervezeti érdekek mind az állomány biztonságérzetének előmozdítása érdekében vállalja, hogy monitorozási tevékenységet végez és a tapasztaltakat azok súlyának megfelelően vagy azonnal, vagy időszakosan írott formában biztosítja a Honvéd Vezérkar részére. A tevékenység lefolytatására Vezérezredes Úr szóbeli felhatalmazást adott.

A konsturktív beszélgetés zárásaként a felek megállapodtak abban, hogy a megbeszélések rendszeresen, a korábbiaknál rövidebb időközönként folytatódnak. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.