2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mind hősök ők – ám nem mind férfiak

Hosz  |  2006. 05. 21., 17:37

Az elmúlt évtizedekben a magyar társadalom számára szinte természetesnek tűnt, hogy komolyabb természeti katasztrófák idején, s a kárelhárításban élen járnak katonáink. A hivatásos haderőre történő áttérés azonban új szituációt teremtett, amelynek számtalan munkaügyi vonatkozása is van. A mögöttünk hagyott tavasz ismét a gátakra rendelte egyenruhás bajtársainkat, s heteken át két nagy folyónk partján talán mindenki Petőfi Sándort idézte:” jön az árvíz! jön az árvíz!” hangzék, s tengert láték, ahogy kitekinték.

Az eredmény ismert: gigászi munkával, hősies helytállással sikerült mederben tartani a tengernyi vizet – s ebben elévülhetetlen érdemei vannak a Magyar Honvédségnek. Az együttmüködésről, a védekezésben szerzett tapasztalatokról - az Egység újság és a honlap számára - az első számú szakmai felelős, Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára adott interjút.

- A történeti hüség kedvéért érdemes felidézni az előzményeket. Az elmúlt év decemberében, az aktuális kormányülésen vetődött fel először egy esetleges tavaszi áradás problematikája. A belvíz, valamint a Duna és a Tisza vízgyüjtő területén leesett hatalmas mennyiségü hó mintegy előrevetítette mindazt, amellyel a közelmúltban szembe kellett néznünk. Az árvízi védekezés tehát gyakorlatilag itt, ezen az ülésen kezdődött el, melyen felvetődött: a korábbi évekhez hasonlóan számíthatunk-e a Magyar Honvédség segítségére. A tárca irányítója, Juhász Ferenc miniszter ekkor közölte, hogy a megfelelő létszám és technika az árvízi védekezés irányítóinak rendelkezésre fog állni. E határozott ígéret rendkívül korrekt kapcsolattá alakult át a védekezés folyamán, s megnyugtató volt tudni, hogy rendelkezésünkre áll egy olyan katonai állomány, amely bármikor bevethető. Az első közös munkára Nagymaros, Kismaros, Kisoroszi, Tát és Visegrád gátjain került sor, s már ekkor meggyőződhettem arról, hogy rendkívül felkészült és áldozatkész a magyar professzionális hadsereg. Ekkor természetesen még nem tudhattuk, hogy a 220 km-es dunai védelmi vonalnak közel négyszeresét kell majd a Tiszán kiépíteni. A katonák szinte „végigkísérték” az árhullámot, mégpedig úgy, hogy három jelentős területen nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak. A vízi szállításban közel húsz kompra, ezen kívül húsz PTSZ-re, valamint kilenc helikopterre számíthattunk. A jól kiépített monitoring rendszernek köszönhetően megalapozottak voltak az előrejelzések, s így mindig a legveszélyeztetettebb helyekre érkezett a honvédségtől a friss erő. A katonák segítségével több, mint kétszáz kilométer nyúlgát épült, s felkészültünk a töltéseknél magasabb árhullám veszélyeire is. S bár idén minden korábbi határérték megdőlt, mégsem történt tragédia – ez elsősorban a honvédeknek köszönhető. A veszélyeztetett területeken járva magam is tapasztalhattam, hogy napokon keresztül, gyakran térdig vízben állva lapátolták a homokot a zsákokba és helyezték el a gátakon. Fantasztikus volt a teljesítményük, s bátran kijelenthetem: példanélküli volt a katona hölgyek helytállása is. Wörösmarty szavai azóta is gyakran eszembe jutnak, s talán ez jellemzi legjobban munkájukat: ”mind hősök ők” – bár nem mind férfiak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.