2024. 07. 17. szerda
Elek, Endre
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mind hősök ők – ám nem mind férfiak

Hosz  |  2006. 05. 21., 17:37

Az elmúlt évtizedekben a magyar társadalom számára szinte természetesnek tűnt, hogy komolyabb természeti katasztrófák idején, s a kárelhárításban élen járnak katonáink. A hivatásos haderőre történő áttérés azonban új szituációt teremtett, amelynek számtalan munkaügyi vonatkozása is van. A mögöttünk hagyott tavasz ismét a gátakra rendelte egyenruhás bajtársainkat, s heteken át két nagy folyónk partján talán mindenki Petőfi Sándort idézte:” jön az árvíz! jön az árvíz!” hangzék, s tengert láték, ahogy kitekinték.

Az eredmény ismert: gigászi munkával, hősies helytállással sikerült mederben tartani a tengernyi vizet – s ebben elévülhetetlen érdemei vannak a Magyar Honvédségnek. Az együttmüködésről, a védekezésben szerzett tapasztalatokról - az Egység újság és a honlap számára - az első számú szakmai felelős, Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára adott interjút.

- A történeti hüség kedvéért érdemes felidézni az előzményeket. Az elmúlt év decemberében, az aktuális kormányülésen vetődött fel először egy esetleges tavaszi áradás problematikája. A belvíz, valamint a Duna és a Tisza vízgyüjtő területén leesett hatalmas mennyiségü hó mintegy előrevetítette mindazt, amellyel a közelmúltban szembe kellett néznünk. Az árvízi védekezés tehát gyakorlatilag itt, ezen az ülésen kezdődött el, melyen felvetődött: a korábbi évekhez hasonlóan számíthatunk-e a Magyar Honvédség segítségére. A tárca irányítója, Juhász Ferenc miniszter ekkor közölte, hogy a megfelelő létszám és technika az árvízi védekezés irányítóinak rendelkezésre fog állni. E határozott ígéret rendkívül korrekt kapcsolattá alakult át a védekezés folyamán, s megnyugtató volt tudni, hogy rendelkezésünkre áll egy olyan katonai állomány, amely bármikor bevethető. Az első közös munkára Nagymaros, Kismaros, Kisoroszi, Tát és Visegrád gátjain került sor, s már ekkor meggyőződhettem arról, hogy rendkívül felkészült és áldozatkész a magyar professzionális hadsereg. Ekkor természetesen még nem tudhattuk, hogy a 220 km-es dunai védelmi vonalnak közel négyszeresét kell majd a Tiszán kiépíteni. A katonák szinte „végigkísérték” az árhullámot, mégpedig úgy, hogy három jelentős területen nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak. A vízi szállításban közel húsz kompra, ezen kívül húsz PTSZ-re, valamint kilenc helikopterre számíthattunk. A jól kiépített monitoring rendszernek köszönhetően megalapozottak voltak az előrejelzések, s így mindig a legveszélyeztetettebb helyekre érkezett a honvédségtől a friss erő. A katonák segítségével több, mint kétszáz kilométer nyúlgát épült, s felkészültünk a töltéseknél magasabb árhullám veszélyeire is. S bár idén minden korábbi határérték megdőlt, mégsem történt tragédia – ez elsősorban a honvédeknek köszönhető. A veszélyeztetett területeken járva magam is tapasztalhattam, hogy napokon keresztül, gyakran térdig vízben állva lapátolták a homokot a zsákokba és helyezték el a gátakon. Fantasztikus volt a teljesítményük, s bátran kijelenthetem: példanélküli volt a katona hölgyek helytállása is. Wörösmarty szavai azóta is gyakran eszembe jutnak, s talán ez jellemzi legjobban munkájukat: ”mind hősök ők” – bár nem mind férfiak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.