2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökségi ülésen történt

Hosz  |  2006. 05. 22., 12:58

A Hosz május 22-i elnökségi ülésének elején a szakszervezet elnöke örömmel jelentette be, hogy a közelmúltban a szakszervezet több tisztségviselőjét is előléptették, így Kása László ny. ezredes, Szabó István ny. alezredes, míg Kun Ferenc őrnagy lett. Elhangzott az is, hogy az Idősek Világnapja alkalmából várhatóan még három fő előléptetése várható. A bejelentés után az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvét fogadták el, majd az elnök adott tájékoztatót az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről...

Tájékoztatójában Mészáros Géza – többek között – a tarnamérai tárgyalások eredményéről számolt be. Kiemelte, hogy az üdülő szomszédságában levő fürdőt a beutaltak díjtalanul használhatják, a 900 ezer forintos díjat a Hosz két részletben fogja átutalni a fürdőt üzemeltető cégnek. Ezt követően Heiling Ottó alelnök az athéni Euromil, valamint az FRDÉSZ elnökségi üléseiről számolt be, majd a szervezet előtt álló legfontosabb feladatokról szintén a Hosz elnöke adott információkat. A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula beszélt. A Hosz alelnöke – többek között – a szolgálati időpótlékkal kapcsolatos egyeztetésekről és koncepciókról számolt be, majd ismertette a Hosz álláspontját, amely alapján a pótlék a katonák széles rétegét érintené, s a költségvetésnek mintegy 2,5 milliárd forintjába kerülne. Várható egyébként, hogy az illetmény-fejlesztés elkülönül a szolgálati időpótléktól, melynek bevezetésére 2007 január elsejével kínálkozik jó esély. Az alelnök szólt az árvízi védelemben résztvevők juttatásáról is, mint mondta az ezzel kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak. 

Elhangzott az is, hogy a közeljövőben valószínüleg sor kerül a Hjt. módosítására is, ennek kapcsán mind Mészáros Géza, mind Heiling ottó fontosnak tartotta hangsúlyozni: a szakszervezeti vezetők gyüjtsék össze a jogszabállyal kapcsolatos gyakorlati anomáliákat, s törekedjenek arra, hogy először a Magyar Honvédség és a Honvédszakszervezet szervezeti keretein belül jussanak konszenzusra, s ezt követően kell majd a szaktárcával az egyeztetéseket lefolytatni. 

Az üdültetés helyzetéről Sárkány Ferenc számolt be. A legnagyobb beruházást igénylő tarnamérai üdülő müködtetéséhez még szükséges az ÁNTSZ engedélye – mondta az Egység 2002 kft. ügyvezetője. A békésszentandrási üdülőben már az első üdülővendégek pihentetése is megtörtént, a kecskeméti katonavendégek jól érezték magukat, elmondásuk szerint vissza fognak majd térni ide. A cserkeszőlői üdülőben a kerítésfestés még folyamatban van, de minden, a müködéshez még szükséges okmány előkészített, üzemeltetésre kész állapotban van már. Az ügyvezető – ezt követően – az elnökségtől a turnus október végéig történő kitolását kérte. A Hosz üdültetési szabályzat-tervezetét a beérkezett módosító javaslatok figyelembe vételével – dr. Ujfaludi Zoltán előterjesztése után – fogadta el az elnökség. 

Az Egység 2002. Kft. 2005. évi beszámolási kötelezettségéről, a mérleg és eredmény kimutatásról szintén Sárkány Ferenc beszélt. Az ügyvezető – hivatkozva a könyvvizsgálói jelentésre, - elmondta: dinamikus növekedés tapasztalható, hiszen az adózás előtti jövedelem ma már jelentős. A jelenleg hat alkalmazottal dolgozó kft. üzleti tevékenységét alapvetően meghatározza a közvetített szolgáltatások, valamint az eladott árúk értéke. Séber István könyvvizsgáló még hozzátette: el kell hitetni a Hosz tagjaival, hogy a kft. senkinek nem fogja kifizetni a tartozását, ezért továbbra is noszogatni kell a tartozással rendelkezőket, hogy törlesszék hátralékukat. Ezt követően az elnökség elfogadta, hogy eredmény-tartalékba kerüljön az adózás utáni éves bevétel.    

A Nyugállományú Tagozat aktuális helyzetéről Kása László tájékoztatott. A Hosz Nyugállományú tagozatának elnöke – egyebek között – elmondta: eredményes a tagtoborzás, bár a növekedés leginkább az átjelentkezéseknek tudható be. Az elnökségi tag hozzátette még, hogy a Tagozat létszámának 50%-a már a 60 évesnél fiatalabbak közül kerül ki. A Tagozat vezetője amellett, hogy megköszönte az elnökség támogatását, az előléptetés Hjt.-ben történő rögzítését, azt, hogy széles körben bevonja a szakszervezet vezetése az időseket a munkavégzésbe és a döntéshozatalba, azt is megjegyezte, hogy nagyobb szociális érzékenységre van szüksége a nyugállományú katonáknak. Ezután több, a Nyugállományú Tagozat elnökségéhez tartozó tisztségviselő is elmondta véleményét. Hangsúylozták, hogy nem lehet a haderőnemi képviseletek tevékenységét összehasonlítani a Tagozat munkájával, majd az elnökségi tag és a tagozat elnöki kettős funkció körül kialakult problémakörről vitáztak.

A 2007. évi kongresszus előkészületeinek megkezdéséről, a munkabizottságok létrehozásáról a Hosz főtitkára adott tájékoztatást. Ezután az alapszabály-módosító, a Hosz hosszú távú programját és az egyéb kongresszusi határozatokat, valamint a kongresszust előkészítő, a dokumentumszerkesztő, illetve a jelölő bizottságok létrehozásáról döntöttek, összetételük a későbbiekben lesz meghatározva. A szakszervezet elnöke – ezt követően – kijelentette, hogy a Hosz megalakulása 15. évfordulója rendezvénysorozat keretében megrendezendő Hosz családi nap program-tervezetét az elnökség a következő havi ülésén fogja tárgyalni. Pártoló tagi felvételről szóló – három személyről szóló – javaslatot Mészáros Géza előterjesztése után fogadta el az elnökség. Az ülés végén, már az egyebekben hangzott el, hogy idén - a megemelkedett belépőárak miatt - nem lesz a mogyoródi Aquaparkban szakszervezeti rendezvény. Sárkány Ferenc, az Egység 2002 kft. ügyvezetője elmondta azt is, hogy a szigetszentmiklósi és a ceglédi élményparkok jeleztek fogadókészséget. Döntés később születik, erről majd az Egység újság júniusi számából értesülhetnek olvasóink! - a szerk.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.