2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Álláspont a kormányprogramról

Hosz  |  2006. 06. 21., 13:03

A LIGA szakszervezetek - a június 19-i tanácsülésén - kialakította álláspontját ,,Az Új Egyensúly Programja 2006-2008\" címet viselő kormányzati intézkedéscsomagról. Az alábbiakban ezt olvashatják... 

A LIGA Szakszervezetek megdöbbenéssel vette tudomásul az államháztartási hiány mértékéről szóló kormányzati bejelentéseket. Úgy ítéli meg, hogy nincs elfogadható magyarázat arra, hogy a kormány az ország közvéleménye, a munkavállalók előtt nem a valóságnak megfelelő képet adott a költségvetés drámai helyzetéről. A politikai elitnek a választási kampány során folytatott ígéretlicitje a kormány felelősségét nem csökkenti, és az nem is osztható meg a szociális partnerekkel. Visszautasítjuk azt a beállítást, mely szerint a kialakult helyzetet a szakszervezetek politikája, a munkavállalók megalapozatlan követelései okozták. Ezzel szemben tény, hogy a LIGA Szakszervezetek mind az országos érdekegyeztetés fórumain, mind a munkahelyi szintü tárgyalásokon a teljesítményekkel alátámasztott, reális mértékü jövedelemigénnyel léptek fel, amelyet a partnerek elfogadtak.

Az Új Egyensúly programja radikális megszorító csomag, amely a munkavállalóktól újabb áldozatokat kíván. Tisztában vagyunk azzal, hogy az ország kényszerhelyzetben van, a költségvetés egyensúlyának helyreállítása elkerülhetetlen, amely gyors és hatékony lépéseket igényel. A költségvetési bevételek növelésére szükség van. Azonban ez nem indokolja, hogy átgondolatlan, következményeiben ismeretlen, hosszabb távon hátrányos döntések szülessenek. Éppen ellenkezőleg, csak olyan döntések támogatandóak, amelyek az azonnali egyenlegjavuláson túl, hozzájárulnak a hatékonyabb, takarékos és átlátható állam müködéséhez, a közszolgáltatások magasabb színvonalához, az igazságosabb közteherviseléshez és átfogó reformtörekvésekbe illeszkednek. Ez utóbbiak hiánya számos területen – a verbális fogadkozások dacára – nem is körvonalazódnak, ezért ismét az a veszély fenyeget, hogy a reformok elmaradnak, az áldozatvállalás hiábavalónak bizonyulhat.

Az állami intézmények megszüntetése önmagában nem reform, a létszámleépítés nem egyenlő a hatékonyság javulással. A kormány hatásvizsgálatok és a szakszervezetek bevonása nélkül döntött a közszférát érintő nagyarányú elbocsátásokról és a tervezett megszorító intézkedésekről. A közszolgálatban dolgozók kiszolgáltatott, méltánytalan helyzetbe kerültek, amelyet fokoz az a cinikus kormányzati magatartás, amely a menetközben változtatja meg a munkajogi szabályozást az érintettek esetében.

A LIGA Szakszervezetek kifejezi a szolidaritását az elbocsátásra kerülőkkel, számukra törvényes és méltányos bánásmódot, a további munkavállalásukat elősegítő kormányzati programokat követelve!

Felhívjuk a figyelmet, hogy hasonló eljárások a közszféra egyéb területein végképp elfogadhatatlanok. A fegyveres és rendvédelmi szervezetek az utóbbi évek nagyarányú forráskivonása és a létszámleépítések nyomán elérkeztek a müködőképességük határához, további megszorításokat nem viselnek el.

A válság terheinek megosztásában az élőmunka fokozott sarcolásával a kormány az amúgy is kirívóan alacsony legális foglalkoztatottságot csökkenti. Az egészségügyi és a munkavállalói járulék drasztikus emelésével tovább folytatja azt a káros gyakorlatot, hogy a munkavállalókra terheli át a társadalombiztosítás fenntartásának egyre nagyobb hányadát. A járulékemeléssel ellentételezéseként – hasonlóan a korábbi egyéni járulékemelésekhez – a szolgáltatások mennyiségi és minőségi bővülése még csak fel sem vetődik.

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári adókedvezmény korlátozása, a felnőttképzés kedvezményének eltörlése a hosszabb távú érdekekkel ellentétes. Előbbi az öngondoskodás, utóbbi az életen át tartó tanulás célkitüzéseit erodálja, amely különösen ésszerütlen a munkanélküliség mai és a tervezett intézkedések eredményeképpen tovább növekvő szintje mellett.

A tervezett ÁFA emelés, a gázárak növelése stb. az infláció újbóli felpörgését hozza magával. Ezek és a járulékemelések hatásaként a munkavállalók reálkeresete csökkenni fog. A LIGA Szakszervezetek elvárja, hogy a tervezett villamos-energia áremelése előtt a Magyar Kormány vizsgálja felül azokat a nemzetközi szerződéseket – amelyek Európában egyedül álló módon – garantált 8%-os nyereséget biztosítanak a szolgáltató cégeknek. A LIGA a következő időszakban mindent el fog követni, hogy a bértárgyalásokon a növekvő terhek megfelelően kompenzálva legyenek.

Rá kell mutatnunk, hogy a kormány a fekete-és a szürke gazdaság hatékony visszaszorítása terén kevés eredményt tud felmutatni. Félő, hogy a tervezett intézkedések, amelyek ezt az óriási bevételi tartalékot célozzák meg, hasonlóképpen alacsony hatásfokkal müködnek majd, messze nem ellensúlyozva a tehernövekedések adóelkerülésre ösztönző hatását.

A program az érdekegyeztetés válságát is magával hozta. A kormány az adócsökkentési menetrend halasztásával a hároméves bérmegállapodás peremfeltételeit változtatta meg, kétségessé téve annak megvalósulását. Az intézkedés a szociális partnerséghez elengedhetetlen kölcsönös bizalom és felelősség elvét kérdőjelezi meg. Ezek nélkül a válságból való kiút közös megtalálása nem képzelhető el.

Budapest, 2006. június 19.

LIGA Tanács

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.