2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az ágazati partnerség érdekében

Hosz  |  2006. 06. 23., 12:13

A védelmi tárca reprezentatív érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetei annak érdekében, hogy az ágazati partnerség és párbeszéd erősödjön; a döntésekben, a kötelező érvényű rendeletekben, utasításokban a reprezentatív érdekvédelmi szervezetek bevonása rendszeres és érdemi legyen; hogy elősegítsék a tárca szintű érdekegyeztetés eredményesebbé és hatékonyabbá tételét, június 21-i tanácskozásukon az alábbi NYILATKOZATOT  fogadták el...    

NYILATKOZAT

A védelmi tárca, de a társadalom szintjein és területein is müködő reprezentatív érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetei, nevezetesen:

- gondoskodási körbe tartozók szervezete: a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége;

- a védelmi tárca közalkalmazott és köztisztviselő munkavállalóinak szervezete: a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete;

- a hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyban dolgozó katonák szervezete: a Honvédszakszervezet, továbbiakban aláíró szervezetek,

annak érdekében, hogy:

- az ágazati partnerség és párbeszéd erősödjön;

- a döntésekben, a kötelező érvényü rendeletekben, utasításokban a reprezentatív érdekvédelmi szervezetek bevonása rendszeres és érdemi legyen;

- elősegítsük a tárca szintü érdekegyeztetés eredményesebbé és hatékonyabbá tételét,

2006. június 21-i tanácskozásukon az alábbi NYILATKOZATOT  fogadták el:

            1./ Az aláíró szervezetek az ágazati párbeszéd, a tárcaszintü érdekegyeztetés garantált müködése, az érintettek érdekeinek érvényesülése érdekében a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) jogi kereteinek megszilárdítását kezdeményezik. Ez biztosítja, hogy az ott meghozott döntések valóban az általunk képviseltek érdekeit tükrözzék.

            2./ Az aláíró szervezetek a tárca szintü érdekegyeztetés fórumán (HÉF) résztvevő szervezetek számának esetleges növelését egységesen és határozottan elutasítják és kijelentik, hogy a munka- és szolgálatvállalók, valamint a gondoskodási körbe tartozók törvényes képviseletére teljes körüen és bizonyítottan megfelelnek, arra felkészültek és abban eredményesek.

            3./ Az érdekegyeztetés és a szociális párbeszéd intézményének és müködésének tárca szintü formája jogi felülvizsgálása, újraszabályozása során az aláíró szervezetek egységesek abban is, hogy a megtárgyalandó kérdések számának növekedése, azok fontossága, a szakszerü döntések meghozatala, valamint a közösen meghozott döntések garantált végrehajthatósága az érdekegyeztetésben a HÉF munkavállalói oldalán jelenleg résztvevő szervezetek számának  újragondolását igényli.

            4./ Az aláíró szervezetek fokozott felelősséggel tartoznak a védelmi ágazatban szolgálatot teljesítő, munkavállalói és gondoskodási körbe tartozó állománycsoportokért. Az ágazatra jellemző munka- és szolgáltatási feltételek és kapcsolatok kialakítása folyamatában minden korábbinál szigorúbb – a vonatkozó törvényeknek mindenben megfelelő, legitimációs és egyéb – követelményeket támasztunk. Mindezek alapján a tárcaszintü érdekegyeztető fórum munkájában csak a reprezentatív érdekvédelmi szervezeteknek lehet helye.

            5./ Az aláíró szervezetek 2006. június  15-én aláírt, a honvédelmi miniszternek címzett levelükben foglaltakat megerősítik. Kérik a tárca vezetőjét, hogy ígéretéhez híven mielőbb foglaljon állást az ágazati szintü érdekegyeztetés rendszere és müködése tárgyában, vegye figyelembe a jelen Nyilatkozatot, valamint azt az igényünket, amely a HÉF alapdokumentumainak és a kétoldalú megállapodások megújítására vonatkozik

Bugac, 2006. június 23.

Sipos Géza nyá. ezredes sk.

BEOSZ elnök

Breuer László sk.

Hodosz vezető titkár

Mészáros Géza ezredes sk.

Hosz elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.