2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökségi ülésen történt

Hosz  |  2006. 06. 29., 17:53

A Honvédszakszervezet elnöksége - kiegészülve az ellenőző bizottság elnökével, az ügyvivőkkel, a haderőnemi titkárokkal, a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 kft. képviselőivel - Székesfehérvárott, a Helyőrségi Művelődési Otthonban tartotta aktuális ülését, s a genius loci – vagyis a hely szelleme – részben meg is határozta a napirendi pontokat. A Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemi parancsnokságának elhelyezési lehetőséget biztosító egykori koronázó városban a katonaság és a polgári lakosság között évszázadok óta kitűnő a kapcsolat, s ezen az itt állomásozó katonai szervezetek többszöri átszervezése és az elmúlt időszakra jellemző létszámleépítés sem változtatott.

Ez utóbbi tényre is kitért Tánczos László dandártábornok, a haderőnem törzsfőnöke (parancsnokhelyettese) is, aki tájékoztatójában a vezetési, müködési rend megújításáról beszélt. Szólt arról, hogy a szárazföldi csapatoknak kiadott feladatok időarányos végrehajtása rendben zajlik, ezen a téren nincs lemaradás. A dandártábornok a közeljövő feladataira térve kiemelte, hogy a továbbiakban is számítanak a Honvédszakszervezet közremüködésére helyi és országos szinten egyaránt. A dandártábornok tájékoztatója után Mészáros Géza, a Hosz elnöke megköszönte a szárazföldi parancsnokság részéről megnyilvánuló korrekt kapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezet számára elsőrendü feladat a katonák érdekeinek védelme. Mint fogalmazott: az a lényeg, hogy a katona a rosszból is a „legjobban jöjjön ki”.

Ugyancsak fehérvári aktualitása volt Kun Ferenc őrnagy, szárazföldi haderőnemi képviselő beszámolójának, aki a szárazföldi parancsnokság múltját, történetét, az állomány összetételét mutatta be. Előadásából kiderült, hogy minden alakulatnál müködik már Hosz alapszervezet, s a tagok száma ötezer fő körül van. Értékelése szerint a szárazföldi haderőnem parancsnokával kötött megállapodás jelzésértékü volt, mert helyi szinteken is hasonló értelmü megállapodásokra került sor. Ez annyit is jelent, hogy a parancsnokok és a Hosz alapszervezetek irányítói között jól müködő munkakapcsolat alakult ki.

Mészáros Géza tájékoztatójában az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak eseményeiről és tárgyalásairól tájékoztatta az elnökség tagjait. Elmondta, hogy az utóbbi hetek felgyorsult eseményei a Hosz részéről sem maradtak válasz nélkül. Mivel a szolgálatvállalók érdekeit mind a közszolgálati reform, mind az államháztartási egyensúly helyreállítására irányuló intézkedések közvetlenül érintik, elkerülhetetlenné vált a szakszervezet álláspontjának kialakítása és annak az érdekegyeztetés minden lehetséges fórumán történő képviselete. A közszolgálati szféra jogállássási törvényeinek Hjt- t is érintő, július elejére tervezett módosítása erősen sérti az állomány foglalkoztatási biztonságát, hatásaiban felszámolja a különleges jogállás lényegi elemeit, garanciáit. A Hosz ezirányú véleményét - amelyben a tervezet visszavonását és az érdekegyeztetés rendszerében történő újratárgyalását sürgeti - eljutatta mind a honvédelmi tárca felelős vezetőihez, mind az abban érintett minisztereknek, valamint a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökének, alelnökeinek. Az érdekvédelmi szervezet levelében személyes megbeszéléseket is kezdeményez az érintettekkel. Emellett a Hosz vezetői igyekszenek a döntéshozásban résztvevők mind szélesebb körével megismertetni a tervezet elutasításának konkrét okait. A fegyveres, illetve a civil közszolgálati szervek állományával, a munkavállalókkal közös problémákat a Hosz a szövetségi kapcsolatai révén képes hatékonyan megjeleníteni és kezelni. Most nyer igazán értelmet FRDÉSZ tagság, valamint a Liga konföderációhoz való tavalyi csatlakozásunk. A két nagy tömörülés – amelyek tevékenységének szervezetünk is aktívan részese - közvetlenül az országos fórumokon (OKÉT, OÉT) védi a katonák érdekeit, amelyek napról- napra a sajtó útján is nyomon követhetők. A továbbiakban az elnök tájékoztatta a résztvevőket a napokban lezajlott FRDÉSZ és Liga rendkívüli elnökségi ülések történéseiről, döntéseiről, a napokban várható fejleményekről. Ezek után a Hosz Elnöksége jóváhagyólag megerősítette a vezető tisztségviselők az ügyben eddig tett lépéseit.  Mészáros Géza tájékoztatta az ülés résztvevőit arról is, hogy július 4-én Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel találkoznak a Hosz, a HODOSZ és a BEOSZ vezetői, amelynek eredményei hatással lesznek a Hosz további lépéseinek alakulására is.

Az ülésen szó volt arról is, hogy a szakszervezet vezetése folyamatosan a szolgáltatások bővítésén dolgozik. Ezt a tagok hamarosan különböző banki tranzakciók révén maguk is érzékelhetik -  ha igényt tartanak ezekre a szolgáltatásokra. A közeljövőben várható a Vodafone-al kötött szerződés kondícióinak javítására is.

Szincsák Gyula alelnök a folyamatban lévő egyeztetésekről tartott tájékoztatót. Példaértékünek nevezte azt a munkaértekezletet, amelyen nemrégiben a Humánpolitikai Főosztály meghívására vehettek részt a Hosz képviselői. A hivatásos és szerződéses pálya jövőjéről, az előmeneteli rendszer, a teljesítményértékelés problémáiról, a megoldás lehetőségeiről való közös gondolkodás jól szolgálja a helyes irányok meghatározását.

Az alelnök elmondta, hogy továbbra is napirenden van az árvízi védekezésben résztvevők anyagi javadalmazása. A Hosz kitart álláspontja mellett: a túlszolgálat kifizetése kizárólag a napi többletmunka díjazását jelentheti, nem pedig ezzel együtt a laktanyai készenlét után járó szabadnapok „megváltását”.

A szakszervezet – a beérkezett észrevételek alapján - megküldte javaslatait a honvédelmi tárca 2. féléves jogalkotási tervéhez, valamint a Hjt. módosításához is. Egyébként a jogállási törvény több ponton történő módosítását várhatóan az őszi ülésszakán tárgyalja a parlament.

A szakszervezet többek között kezdeményezi a szolgálatteljesítési idő harmonizálását az érvényes EU irányelvvel; a szolgálati időpótlék bevezetését; a nős, gyermekes szerződéses katonák számára az albérleti hozzájárulás, a szállóelhelyezés lehetőségének megteremtését; a lakásvásárlási kölcsön korlátainak megszüntetését (ht. tisztek esetében); a vezetői pótlék kiterjesztését a tts. állományra; illetménypótlék bevezetését a katasztrófa elhárításban résztvevők számára; a helyi közlekedési költség egységes térítését; a panaszjog időbeni hatályának kiterjesztését.

A szakszervezet számos kezdeményezéssel él a rendeletek világában is. Példaként említhető az oktatói pótlék kiterjesztése, vagy az illetménykiegészítés középkategóriájába sorolt szervezetek számának növelése.

A Hosz elnöksége tájékoztatót hallgatott meg a júliusi ceglédi termálfürdőben rendezendő program előkészületeiről – ennek kapcsán elhangzott, hogy a szakszervezeti tagok a korábbi évekhez képest kisebb aktivitást mutatnak – várjuk tagjaink jelentkezését az eseményre.

A grémium meghallgatta Pusztai Lajos tájékoztatóját a „Katonákért” Alapítvány munkájáról, feladatairól, s az ülés végén döntött pártoló tagok felvételéről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.