2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A vezetői értekezletről írták

Hosz  |  2006. 07. 06., 08:38

A miniszterelnök részvételével, a honvédelmi miniszter által tartott július 4-i vezetői értekezlettel az elmúlt napokban több országos napilap és elektronikus sajtóorgánum is a vezető hírek között számolt be. A megjelent írásokból összeállítást készítettünk, az alábbiakban ezt olvashatják... 

Lapszemle a július 4-i HM vezetői értekezletről

www.nepszava.hu

Gyurcsány: meg kell találni azt, amiben a legjobbak vagyunk

Mindenek előtt a hazáról szólt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Honvédség vezetői értekezletén. Magyarország ma a világ legerősebb biztonsági szervezetének és az egyik legbefolyásosabb globális gazdasági centrum, a NATO-nak a tagja, így mi is felelősek vagyunk a többi tagállam biztonságáért - hangoztatta. A versenyhelyzettel kapcsolatban megjegyezte: meg kell találni azt, amiben a legjobbak vagyunk.

A katona, ha jó katona, nem elég, ha a háborúban harcol, védenie kell a békét is - kezdte a Magyar Honvédség vezetői értekezletén a beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Mindenek előtt a hazáról szólt, mondván: "kompország" Magyarország kikötött, 16 év alatt megtalálta a helyét, hiszen ma a világ legerősebb biztonsági szervezetének és az egyik legbefolyásosabb globális gazdasági centrumának a tagja. Eljutott a haza és haladás dilemmájához, amelyben azt kell megválaszolni, hogy miképp lehet egyidejüleg sikeressé tenni a családokat, a kis közösségeket és a nemzetet. No meg ahhoz a felismeréshez, hogy nincs erős köztársaság a rend tisztelete, a polgárok önkéntes normakövetése nélkül, ami megakadályozza, hogy "umbulda Magyarország" jöjjön létre, mert közös intézményeit tisztelet övezi - szögezte le a kormányfő. Majd hozzátette: "Az átalakítások nehéz folyamataiban a legnehezebb elfogadtatni a nemzettel, hogy sokszáz év után a maga ura és legyen bátor birtokba venni azt a szabadságot, ami az övé." A honvédségről szólva leszögezte, a NATO-tagjaként mi is felelősek vagyunk a többi tagállam biztonságáért, de mert a védelmi kapacitások teljes spektrumában nem tudunk versenyezni, meg kell találni azt, amiben a legjobbak vagyunk."Nem érdemes másodiknak lenni, elsőnek, a legkiválóbbnak kell lenni abban, amit választottunk" - emelte ki Gyurcsány. Külön szólt a nemzetközi missziókban való magyar katonai részvételről, és azok esetleges kockázatáról, mondván, igazi értéket és megbecsülést csak ezek a küldetések garantálnak honvédségünknek. Egyébként a vezetői értekezlet 189 tagjának külön megköszönte a katonák kiemelkedő árvizi helytállását.

Népszava Online

www.honvedelem.hu

Vezetői értekezlet

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezetői értekezletet tartott a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezető állománya részére július 4-én, kedden a tárca Hüvösvölgyi úti objektumában. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. A felhívó jel Gyurcsány Ferenc kormányfő érkezését jelezte, akit Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke katonai tiszteletadással fogadott. Ezt követően a miniszterelnök beszédet mondott a vezető állomány előtt. „A katonának, ha jó katona, akkor nem elég a háborút értenie. Azt is kell, de értenie kell a békét is. Értenie kell azt a világot, amelynek védelmére és oltalmára szegődött” – mondta bevezetőjében Gyurcsány Ferenc, majd a szükebben vett honvédelmi kérdésekről szólt.

Így arról a Magyarországról, amely a világ legbefolyásosabb és legerősebb biztonsági, katonai szervezetének, a NATO-nak, és az egyik legerősebb globális gazdasági centrumnak, a meghatározó szerepet játszó Európai Uniónak a tagja. Olyan Magyarországról, ahol büszkeség és széleskörü elfogadottság övezi a magyar honvédelmet, és mindazokat, akik szolgálják azt. A legfontosabb, hogy a térségben a hagyományos biztonsági, katonai kockázatok elhanyagolhatók. A Magyar Honvédségnek hazánk közvetlen szomszédságából eredő, katonai típusú kihívással belátható időn belül nem kell szembenéznie.„A hivatásossá vált Magyar Honvédségre a 20. századi és azt megelőző időszakból származó feladatok mellett alapvetően új feladatok is várnak, amelyekhez igazítani kell jövőjét” – fogalmazott a miniszterelnök, aki ezek közül három területet emelt ki. „A Magyar Honvédség a NATO tagjaként felelős a tagállamok biztonságáért, nemcsak közvetlen területük közelében, hanem globálisan is. Ezért meg kell neveznünk azokat a képességeket, amelyekkel rendelkezünk és a szövetségben a leghasznosabbak lehetünk. A hivatásos hadsereg nélkül nem tudtuk volna megvédeni az árvíztől két megyénket, ami nem közvetlen katonai feladat volt, de hozzájárult az ország biztonságához. Nemzeti érdekünk, hogy részt vállaljunk a NATO célkitüzéseiben, globális feladatai teljesítésében, ezért ahol kockázat van, azokat távol kell tartani határainktól. Ezért van a Magyar Honvédség.”A miniszterelnököt Szekeres Imre honvédelmi miniszter követte a szónoki emelvényen, aki hangsúlyozta: vannak elképzelései és elvárásai, és vannak, akikkel mindezeket meg tudja valósítani. Minisztersége időszakában nagyobb hangsúlyt kíván adni a honvédelemnek, összhangot teremtve a célok és a nemzetközi kötelezettségek között. Később részletes tájékoztatást adott a parancsnoki állománynak a kormányprogramról és a több alternatívát is tartalmazó elképzeléseiről. Beszélt a NATO-vállalásokról, az elkövetkezendő tíz év forrásigényéről, reformról, a professzionális haderőről és stabilitásról. Részletes javaslatokat ismertetett a létszámkeretről, az átalakuló, valamint átadásra kerülő szervezetekről, illetve a Magyar Honvédség katonai vezetési rendszerének átalakításáról.

www.inforadio.hu

Gyurcsány: nincs szükség széles körü honvédségi kapacitásokra

2006. július 4., kedd 15:17     InfoRádió / MTI

El kell dönteni, melyek a honvédség legfontosabb feladatai, és a kapacizásokat ehhez kell igazítani - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Honvédség feladatszabó értekezletén. Gyurcsány Ferenc elmondta: nem kívánják a honvédség kapacitásainak széles körét fenntartani, a honvédségnek el kell döntenie, melyek a legfontosabb feladatok.A kormányfő szólt arról is, hogy a rendkívüli helyzetekben, például árvizek esetén nagyobb szükség lesz a honvédségre.A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország fontos nemzeti érdeke, hogy a katonák ott legyenek a külföldi missziókban, köztük a Balkánon és Afganisztánban is.

Népszabadság • D. P. • 2006. július 5.

Magyar egység Afganisztánban

Októberben vesszük át a hollandoktól az újjáépítési missziót

A honvédelmi miniszter tegnap bejelentette: a magyar egység a hollandoktól októberben átveszi egy afganisztáni tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését, előtte azonban maga is a helyszínre utazik. Szekeres Imre közölte, hogy alapvetően civil feladatról van szó - a mindennapi élet újraindítása a cél -, és a katonáknak csak a szakemberek biztonságáról kell gondoskodniuk. Az idén ez a feladat 1,8 milliárd forint többletköltséget jelent, amit a költségvetésből fedeznek.

A misszió: 2006. október elsejével átvesszük a hollandoktól a Baghlan tartományi újjáépítő csapat (PRT) vezetését. Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák létszáma nem változik, hanem az eddig több helyszínen (főleg Kabulban, kisebb részt Kunduzban, Heratban) tevékenykedő magyarokat, akik jelenlegi összlétszáma körülbelül 180 fő, összegyüjtik egy PRT csapatba.

A cél: Ahogy diplomaták fogalmaznak, a PRT-vel láthatóbbá, hatékonyabbá, ütősebbé tehetjük a magyar részvételt. Kiválthatjuk a korábbi NATO-kritikákat, amelyek a magyar védelmi kiadások alacsony szintje (jelenleg körülbelül a bruttó hazai termék a GDP 1,17 százaléka) miatt érték Budapestet.

A költségek: A két évre tervezett PRT-misszió hozzávetőlegesen összesen 10 milliárd forintba kerülhet. A hollandokkal kötött egyezség alapján átadják a mi tulajdonunkba a müködőképes tábort, amiért magyarországi szolgáltatásokkal (például lőtérhasználattal, katonák üdültetésével) fizetünk. Folytatjuk a hollandok által megkezdett programokat (sajtgyár-rekonstrukció, hídépítés, köztisztviselő-képzés), amihez holland és más (EU) források is rendelkezésre állnak. A holland PRT-ben egyetlen civil vett részt. Még nem döntöttek róla, hány civil kapcsolódik be (15-30 főről hallani) a magyarok által indítandó programokba, amelyek összértéke körülbelül egymilliárd forint. Ám ezek költségtakarékosak, nem nagyberuházást, hanem elsősorban szaktudást, ismereteket adunk át (közigazgatás, járványvédelem, állategészségügy, víztisztítás). Segítik a nem kormányszervezetek, NGO-k megjelenését is, a tervek szerint a magyar ökumenikus szeretetszolgálat is Baghlanba költözik. További költségcsökkentő tényező: mind a katonai (biztonsági), mind a civil PRT-szférában más országok is részt vehetnek, erről már tárgyalásokat kezdtek.

A helyszín: Északkelet-Afganisztán, a Hindukus hegység nyúlványai, nehezen járható terep, szélsőséges időjárás jellemzi, mintegy hatórányi gépkocsiútra van Kabultól. Télen a havazás gyakorlatilag járhatatlanná teszi a 21 ezer négyzetkilométeres, kevesebb mint egymillió lakosú tartomány útjait.

A kockázat: Baghlan tartomány és a magyar csapat székhelye, Pul-i-Kumri afganisztáni fogalmak szerint a kevésbé veszélyes helyek közé tartozik. A hollandok, akiktől átvesszük a PRT-vezetést, nem szenvedtek emberveszteséget. Ugyanakkor óvatosságra int, hogy a tálib (al-Kaida) terrorcsoportok tevékenysége a térségben is erősödik, a minap érte kisebb támadás - először - a mintegy 100 kilométerre lévő Kunduzban állomásozó német erőket. Nagy felelősség hárul majd a magyar parancsnokra, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a helyi afgán biztonsági erőkkel (hírek szerint a tartományi rendőrfőnök jól érti a dolgát, tisztességes ember), a polgári vezetőkkel, pontos információkkal rendelkezzen a tartományban felbukkanó ellenséges erők nagyságáról, helyéről, fegyverzetéről, szándékairól. Megfelelő kapcsolatot tartson a gyorsan mozgatható (helikopteres) amerikai szövetséges harcoló erőkkel egy esetleges nagyobb támadás közös kivédésére.

 

NOL • Népszabadság Online • 2006. július 4.

Gyurcsány: dönteni kell a honvédség legfontosabb feladatairól

A miniszterelnök szerint el kell dönteni, hogy melyek a honvédség legfontosabb feladatai - mondta Gyurcsány Ferenc kedden, a Magyar Honvédség feladatszabó értekezletén beszélt.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem kívánják a honvédség kapacitásainak széles körét fenntartani, ahhoz kell bátorság, hogy a honvédség eldöntse, melyek a legfontosabb feladatok. Szólt arról is, hogy a rendkívüli helyzetekben, például árvizek esetén nagyobb szükség lesz a honvédségre, valamint hangsúlyozta: Magyarország fontos nemzeti érdeke, hogy a katonák ott legyenek a külföldi missziókban, köztük a Balkánon és Afganisztánban is. (MTI)

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.