2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tárgyalások a HM várható átalakításáról

Hosz  |  2006. 07. 14., 12:31

A Honvédszakszervezet vezetői az elmúlt napokban több tárgyalást is folytattak a honvédelmi minisztérium vezetőivel, a parlamenti pártok és frakciók képviselőivel a 2006. július 4-i HM vezetői értekezletén bejelentett és a 2117/2006. (VI. 30.) kormány határozatban foglalt, a HM átalakításával és szervezeti korszerűsítésével kapcsolatos feladatok végrehajtásával, valamint a szolgálati törvény (Hjt.) tervezett módosításával kapcsolatban.

A tárgyalásoknak kettős célja van:

    Tisztázni az átalakítás célját és menetét, az átalakításban érintett szervezetek körét és számát, a végrehajtás körülményeit, metodikáját, valamint az érintett állomány pontos létszámát, a kiválás módját és feltételeit.

    Biztosítani, hogy az átalakítás a jogszabályoknak megfelelően kerüljön végrehajtásra, illetve az esetleges jogszabályi változások ne érintsék hátrányosan a hivatásos és szerződéses katonákat.

A tárgyalások eredményeképp 2006. július 18-án egyeztetés kerül végrehajtásra a HM és a reprezentatív érdekvédelmi szervezetek között a 74/2006. HM utasítás tárgyában, amely részletesen meghatározza a HM és háttérintézményei átalakításának feladatait. Az egyeztetésen javasolni fogjuk, hogy – függetlenül attól, hogy a tervezett Hjt. módosítás mit tartalmaz a személyügyi eljárásra, a szolgálati viszony megszüntetésére vonatkozólag- kössünk egy megállapodást a tárcával, amelyben rögzítésre kerül, hogy mind az átalakítás első (2006. évi), mind a további (2007-es) szakaszaiban a már korábban is alkalmazott „legnagyobb kedvezmény”-elve alapján kerüljenek lebonyolításra a személyügyi eljárások. Azt is kezdeményezzük, hogy az esetlegesen a későbbiekben bekövetkezendő törvényi változások, amelyek a szolgálati nyugdíj intézményét érintik, csak felmenő rendszerben kerüljenek bevezetésre, a már bennlévő állományt ne érintsék hátrányosan. Ezzel párhuzamosan javasoljuk a tárca vezetésének a törvényben szereplő nyugdíjrögzítés intézményének kivétel nélküli, automatikus alkalmazását.

A tárgyalásokat tovább folytatjuk, igyekszünk tisztázni a sajtóban megjelent hírek és információk hátterét, azokat korrekten és közérthetően eljuttatni az érintettekhez. A Honvédszakszervezet ezúttal is azon lesz, hogy a korábbi évekhez hasonlóan kerüljön kidolgozásra egy részletes átalakítási ütemterv a hozzá kapcsolódó humán csomaggal együtt, egyúttal felkészülünk az esetleges problémák, konfliktusok operatív, helyszíni, adott esetben személyre szabott kezelésére.

A tárgyalások, egyeztetések eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat a megfelelő információs csatornáinkon.

                                 A Honvédszakszervezet vezetősége

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.