2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra és újra a törvénymódosításról

Hosz  |  2006. 08. 01., 19:33

A T/366 sz. „A közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatról a Honvédszakszervezet álláspontját már korábban megjelentettük honlapunkon, s mint jeleztük minden törvényes eszközt felhasználunk az érdekegyeztetés rendszerében, így megkerestük a tárca vezetőit és a közjogi méltóságokat is. Sajnos a  törvényjavaslatot nem vonták vissza, és az Országgyűlés megszavazta azt. Mindezek ellenére nem ülünk karba tett kézzel továbbra is keressük azokat a módszereket, amelyekkel megoldást találhatunk a felvetett problémákra. Körvonalazódni látszik egyfajta megoldási mód...

A megkeresések eredményeként lehetőség látszik arra, hogy az egyes módosításokat, illetve az abból következő intézkedéseket a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum napirendre tüzze és azok végrehajtásával kapcsolatosan a felek megállapodjanak, mely megfelel mind a munkavállalók érdekeinek, mind a törvény előírásainak.

Felvetésünk szerint a törvény a szolgálati viszony felmentéssel történő megszüntetésének feltételeit úgy módosította, hogy megszünteti az eddig általánosan előírt továbbfoglalkoztatás vizsgálatának kötelezettségét.  A fent említett megállapodás tárgya lehet, hogy a Honvédség minden felmentés előtt álló katona esetében megvizsgálja másik beosztás felajánlásának lehetőségét.

Kifogásoltuk, hogy a törvénymódosítás rendelkezéseinek bevezetésével nő a kiszolgáltatottság; létszámcsökkentésnél, átszervezésnél megerősödik a „fünyíró elv”.  A jogviszony megszüntetésére vonatkozó döntés lényeges szempontok vizsgálata nélkül hozható meg. Ezzel kapcsolatosan elképzelhető – a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban a munkavállalói és kormány oldal között kötött megállapodáshoz hasonló tartalommal bíró – a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkavállalói és munkáltatói oldala között kötött megállapodás.

Hátrányosnak tartjuk azt a módosítást, mely szerint a felmentési időre a távolléti díjat havonta utalják, továbbá azt is, amely szerint nem kaphat végkielégítést az, aki felmentési ideje alatt költségvetési szervnél, vagy többségi állami tulajdonú cégnél helyezkedik el. Tovább vizsgálva a kérdéskört megállapítható, hogy nem azonos a végkielégítés mértéke és annak alapja a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.)hatálya alá tartozó szolgálati jogviszonyban álló, és a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszonyban lévő munkavállaló esetében. E problémakörre is felvetődik megoldásként a már előzőekben is írt megállapodás.

A fentiekben foglaltakat összegezve adott a lehetősége a felvetett problémák megoldására – törvényi keretek között - a HÉF megállapodás megkötésével a munkáltatói és munkavállalói oldal között.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.