2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra és újra a törvénymódosításról

Hosz  |  2006. 08. 01., 19:33

A T/366 sz. „A közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatról a Honvédszakszervezet álláspontját már korábban megjelentettük honlapunkon, s mint jeleztük minden törvényes eszközt felhasználunk az érdekegyeztetés rendszerében, így megkerestük a tárca vezetőit és a közjogi méltóságokat is. Sajnos a  törvényjavaslatot nem vonták vissza, és az Országgyűlés megszavazta azt. Mindezek ellenére nem ülünk karba tett kézzel továbbra is keressük azokat a módszereket, amelyekkel megoldást találhatunk a felvetett problémákra. Körvonalazódni látszik egyfajta megoldási mód...

A megkeresések eredményeként lehetőség látszik arra, hogy az egyes módosításokat, illetve az abból következő intézkedéseket a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum napirendre tüzze és azok végrehajtásával kapcsolatosan a felek megállapodjanak, mely megfelel mind a munkavállalók érdekeinek, mind a törvény előírásainak.

Felvetésünk szerint a törvény a szolgálati viszony felmentéssel történő megszüntetésének feltételeit úgy módosította, hogy megszünteti az eddig általánosan előírt továbbfoglalkoztatás vizsgálatának kötelezettségét.  A fent említett megállapodás tárgya lehet, hogy a Honvédség minden felmentés előtt álló katona esetében megvizsgálja másik beosztás felajánlásának lehetőségét.

Kifogásoltuk, hogy a törvénymódosítás rendelkezéseinek bevezetésével nő a kiszolgáltatottság; létszámcsökkentésnél, átszervezésnél megerősödik a „fünyíró elv”.  A jogviszony megszüntetésére vonatkozó döntés lényeges szempontok vizsgálata nélkül hozható meg. Ezzel kapcsolatosan elképzelhető – a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban a munkavállalói és kormány oldal között kötött megállapodáshoz hasonló tartalommal bíró – a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkavállalói és munkáltatói oldala között kötött megállapodás.

Hátrányosnak tartjuk azt a módosítást, mely szerint a felmentési időre a távolléti díjat havonta utalják, továbbá azt is, amely szerint nem kaphat végkielégítést az, aki felmentési ideje alatt költségvetési szervnél, vagy többségi állami tulajdonú cégnél helyezkedik el. Tovább vizsgálva a kérdéskört megállapítható, hogy nem azonos a végkielégítés mértéke és annak alapja a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.)hatálya alá tartozó szolgálati jogviszonyban álló, és a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszonyban lévő munkavállaló esetében. E problémakörre is felvetődik megoldásként a már előzőekben is írt megállapodás.

A fentiekben foglaltakat összegezve adott a lehetősége a felvetett problémák megoldására – törvényi keretek között - a HÉF megállapodás megkötésével a munkáltatói és munkavállalói oldal között.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.