2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kell a párbeszéd!

Hosz  |  2006. 08. 30., 09:05

A nyári szabadságolások után - augusztus 30-án - első alkalommal ülésezett a Honvédszakszervezet elnöksége. A budapesti rendezvényen részt vettek az ügyvezetés tagjai, a haderőnemi titkárok, a szekcióelnökök, valamint az ellenőrző bizottság elnöke és az Egység 2002 Kft. ügyvezetője is. A tisztségviselőket Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a napirend ismertetése után beszámolt a képviselt hivatásos- szerződéses- és nyugállományú katonákat érintő legfontosabb szakszervezeti történésekről...

Az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása után a Hosz elnöke tájékoztatatta a megjelenteket az elnökségi ülés óta eltelt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról. Mészáros Géza miután részletes időrendben is beszámolt a Hosz és a HM közötti egyeztetésekről, szakszervezeti és szövetségi rendezvényekről, a nemzetközi kapcsolatok alakulásáról, kiemelte: levélben kérte fel a honvédelmi minisztert, hogy párbeszédet folytasson az állománnyal, majd azt is elmondta, hogy a szakszervezet vezetése mindent megtesz azért, hogy a hivatásos és szerződéses állomány szerzett jogai a jövőben se csorbuljanak. Az elnök az érdekegyeztetéssel kapcsolatban hozzáfüzte, hogy aláírásra előkészített állapotban van a HÉF együttmüködési megállapodás, emellett a honvédelmi államtitkárral, a kabinet-főnökkel, a vezérkar-főnökkel, valamint a jogi szakállamtitkárral folytatott megbeszéléseken elhangzottakat is fontosnak nevezte. A Ceglédi Thermál és Szabadidőközpontban rendezett juliális, a főidényi saját üdültetés, a Honvédszakszervezet pénzügy- lakás- és befektetés-politikája, valamint az újonnan megkötött Vodafone dolgozói csomag is kedvező tapasztalatokkal szolgált, szolgálni fog - mondta tájékoztatója végén Mészáros Géza.   

A folyamatban lévő egyeztetésekről a Hosz alelnöke számolt be. Szincsák Gyula - többek között - elmondta: a reformtervek további egyeztetéseket igényelnek, nem szabad hagyni, hogy az állomány érdekeiről szakszervezeti véleményezés nélkül döntesenek. Az alelnök szerint a tervezett bértömeggazdálkodás és szolgálati nyugdíjrendszer anomáliái, a kondíciók romlása rengeteg kérdést vet fel. Szincsák alelnök szólt a pótlékrendszerről is. Az alelnök elmondta, hogy a Hosz továbbra is fontosnak tartja a betöltött beosztások felelősséget tükröző pótlékok megtartását, valamint a szakszervezet által már korábban javasolt szolgálati-idő pótlék bevezetését.          

Ezt követően Sárkány Ferenc részletesen is beszámolt a nyári családi rendezvényekről. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője külön is szólt a ceglédi juliális, valamint a tarnamérai, cserkeszőlői és békésszentandrási üdültetés tapasztalatairól. A Vodafone új dolgozói díjcsomagjával kapcsolatban a kft. vezetője kiemelte: a Hosz kiváló előnyöket tartalmazó díjcsomagban egyezett meg a fent már említett mobil telefon-szolgáltatóval.  

A költségvetés első féléves helyzetéről szóló írásos anyagot Heiling Ottó füzött szóbeli kiegészítést. A Hosz alelnöke a befektetési struktúráról is tájékoztatott. Eszerint az éves költségvetési, valamint a szakszervezet vagyoni helyzete is stabil, a Hosz teljesítette a választmány által már korábban elfogadott, tervezett irányelveket.  

A 2007. évi kongresszus előkészületeiről dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A szakszervezet főtitkára a munkabizottságokról, - a kongresszust előkészítő, a hosszútávú programokat és a határozatokat előkészítő, az alapszabályt előkészítő - illetve annak tagjainak kijelöléséről is beszélt. A Hosz családi napjának előkészületeiről szintén dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár számolt be, majd az EB ellenőrzések által felvetett problémák megoldásával kapcsolatos, valamint az évközi leltárról szóló tájékoztatót is ő tartotta meg. Az Idősek Világnapja rendezvény október 13-i megtartásáról szóló határozattervezetet Kása László elnökségi tag, a Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke ismertette. Az egyebek napirendi pont során - többek között - személyi ügyekről és a haderőnemi képviselők által felvetett, átszervezéssel kapcsolatos kérdésekről esett szó.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.