2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi értekezlet a Balatonnál

Hosz  |  2006. 09. 24., 13:03

Megkezdődött a november 13-i Hosz választmányi ülést előkészítő haderőnemi ülések sorozata. Elsőként Szeptember 19-20-án – Kun Ferenc elnökségi tag vezetésével – a Hosz szárazföldi haderőneme tartott munkaértekezletet. Badacsonylábdiban, az MH 1sz. KORK-ban megtartott eseményen – az alapszervezeti és csoportvezetők, a légierő és a logisztikai haderőnemi képviselő, a kelet és a nyugat-magyarországi területi-, a jogi, valamint a szociális és személyügyi ügyvivők mellett - részt vett és felszólalt Mészáros Géza Hosz elnök és Szincsák Gyula alelnök is…

Kun Ferenc haderőnemi képviselő megnyitó szavai után – a haderőnemi iroda által – az elmúlt időszakban végzett tevékenységet értékelték. Elhangzott, hogy a képviseleti iroda, így a haderőnemi képviselő és  haderőnemi titkár tevékenységét alapvetően a Hosz 2006-ra megfogalmazott fő feladatai határozták meg. Kun Ferenc szólt az iroda költségvetésének teljesüléséről, valamint arról, hogy szárazföldi haderőnem minden alakulatánál müködik Hosz alapszervezet, vagy önálló csoport. Az alapszervezetek és csoportok élénk szervezeti életet élnek, programjaikat, tevékenységüket, a tagság igényeit figyelembe véve alakítják ki. Nagy hangsúlyt fektetnek a tagság aktív pihenésére és kikapcsolódására, családi, fegyvernemi nap programjainak megszervezésére és odafigyelnek az állomány üdültetésére. Megállapította, hogy a tagság aktivitása elsősorban az őket érintő dolgoknál, illetve a különböző saját és központi rendezvényen nyilvánul meg.

2006. március 2-án Székesfehérváron - Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságán - Győrössy Ferenc altábornagy, Mészáros Géza elnök, valamint Kun Ferenc elnökségi tag aláírták a Szárazföldi parancsnokság és a Hosz szárazföldi haderőnemi együttmüködési megállapodását. Az alapszervezetek 50 %-a már megkötötte a saját megállapodását az alakulat parancsnokával. Az alapszervezeti vezetők mindenhol jó kapcsolatokat építettek ki az állományilletékes parancsnokokkal, elfogadják őket, mint szakszervezeti vezetőket és részt vesznek az állományt érintő döntések előkészítésében. A parancsnokok támogatják, segítik a Hosz alapszervezeti és központi rendezvényeinek végrehajtását. A Szárazföldi Haderőnem HOSZ alapszervezeteinek jelenlegi létszáma: 4824 fő.

Tájékoztatta az alapszervezeti vezetőket az Egység 2002 Kft. által nyújtott  üdültetési lehetőségek kihasználtságáról, valamint a Vodafone új munkáltatói csomag szolgáltatásáról. Elismerések átadására is sor került - többek között - a Hosz szárazföldi haderőnem ajándékát kapta kiváló alapszervezeti munkájáért Fórján Sándor szentesi alapszervezeti vezető.

Ezt követően Szincsák Gyula adott tájékoztatást munkáltatóval történő a katonaállomány szolgálati- élet- és munkakörülményeinek javításáért folyó tárgyalásokról. Elmondta, – egyebek mellett – a katonák szolgálati idő pótlékának bevezetésének lehetőségét, a rögzített szolgálati nyugdíj kapcsán az álláspontját. Az alelnök kiemelte azt is, hogy még mindig folynak az egyeztetéseket az árvízi feladatok utáni járandóságok folyósításáról.

Dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő a jogsegélyszolgálatról, valamint az idei törvénymódosítás néhány eleméről tartott tájékoztatót.

Dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő a 2006 évi szociális és temetkezési segélyezésről, valamint a pályázatokról tájékoztatott. Kiemelte, hogy a segélykérelmek egy része pontatlanul érkezi be a központi irodába, így azokat a hiánypótlás miatt később tudják elbírálni. Kérte azokat az alapszervezeteket, akik az eredményes pályázatuk kapcsán 2006.-ban különböző pénzösszegeket nyertek el, elszámolásukat az év végéig adják le.

Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő szólt a fogyasztói szolgáltatás szervezők felkészítésének helyzetéről (Várpalota szeptember12, Szolnokon szeptember 25.), valamint a tagtoborzás eredményeiről. Kérte az alapszervezetek vezetőinek segítségét abban, hogy az átszervezésekben érintett állomány, minél nagyobb létszámban legyen a Hosz tagja.

Ezt követően Mészáros Géza elnök adott tájékoztatást a 2006-ban végzett szakszervezeti tevékenységről. A Hosz elnöke – többek között – a szakminisztérium és a szakszervezet közötti együttmüködésről, a HM vezető tisztségviselőivel kialakított munkakapcsolatról szólt. Kiemelte, hogy aláírásra került a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) új megállapodása. Ezután FRDÉSZ demonstráció előkészítéséről adott tájékoztatást. 

A fórumon elhangzott kérdések, felvetések között Nyeste József debreceni alapszervezeti vezető a Hosz üdülők EÜ pénztári elszámolása, Tóth Zsolt kaposvári alapszervezeti vezető pedig Vodafone új rendszerü telefon szolgáltatásának lebeszélhetősége után érdeklődött.

A haderőnemi gyülés az MH Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet meglátogatásával zárult. Halász Sándor alezredes főigazgató-helyettes tájékoztatta a Hosz tisztségviselőket az intézmény múltjáról, jelenlegi feladatairól, tevékenységéről, és a jövő lehetőségeiről. Majd egy séta keretében megtekintették a rehabilitációs intézetet, ahol a Magyar Honvédség aktív és nyugdíjas tagjainak gyógyulását - gyönyörü környezetben - jó körülmények között nagy tapasztalattal rendelkező kiváló szakemberek segítik elő. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.