2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékoszlop avatás „Jután”

Hosz  |  2006. 09. 26., 09:49

Szeptember 22.-én a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 12. Radar Század állománya ünnepélyes keretek között Emlékoszlopot állított a Jutai alakulatnál szolgálatot teljesített és teljesítő katonák tiszteletére.

Az alakulat jelenlegi parancsnoka, Zsirmon Endre mérnök őrnagy ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az alakulatnak ebben az évben volt a fennállásának 45. évfordulója. 1961 óta több mint ezer hivatásos, szerződéses és közel tízezer sorkatona teljesített szolgálatot hazánk légterének védelmében.

Az emlékoszlop állításnak aktualitást adott az is, hogy ezen a napon tartotta az alakulat, már hagyományosan a volt 2. Rádiótechnikai Zászlóalj alárendeltségébe tartozó nyugállományú katonák találkozóját. Katalikus és református szertartás szerint is megáldott emlékoszlop kifejezi azt az áldozatos munkát, amit hosszú éveken keresztül a század volt és jelenlegi katonái végeztek, végeznek.

Az emlékoszlopon megjelenő címerek, a kereszt, kötődések a mindennapi élethez. A lelkiismeretes, becsületes szolgálatát a hazának, jelképezi az oszlop két oldalán kifaragott dicsőség tölgyfa lombja. A technikai eszközök, a nap, a hold mind arra emlékeztet, hogy hosszú éveken keresztül éjjel és nappal vigyázták, vigyázzák hazánk légterét az ott dolgozók. Az emlékoszlop avatás az Ezredparancsnokság, a Radar alapítvány, a környező katonai alakulatok és önkörmányzatok koszorúzásával fejeződött be.   

Munkatársunk: Katócs Zsolt

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.