2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékoszlop avatás „Jután”

Hosz  |  2006. 09. 26., 09:49

Szeptember 22.-én a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 12. Radar Század állománya ünnepélyes keretek között Emlékoszlopot állított a Jutai alakulatnál szolgálatot teljesített és teljesítő katonák tiszteletére.

Az alakulat jelenlegi parancsnoka, Zsirmon Endre mérnök őrnagy ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az alakulatnak ebben az évben volt a fennállásának 45. évfordulója. 1961 óta több mint ezer hivatásos, szerződéses és közel tízezer sorkatona teljesített szolgálatot hazánk légterének védelmében.

Az emlékoszlop állításnak aktualitást adott az is, hogy ezen a napon tartotta az alakulat, már hagyományosan a volt 2. Rádiótechnikai Zászlóalj alárendeltségébe tartozó nyugállományú katonák találkozóját. Katalikus és református szertartás szerint is megáldott emlékoszlop kifejezi azt az áldozatos munkát, amit hosszú éveken keresztül a század volt és jelenlegi katonái végeztek, végeznek.

Az emlékoszlopon megjelenő címerek, a kereszt, kötődések a mindennapi élethez. A lelkiismeretes, becsületes szolgálatát a hazának, jelképezi az oszlop két oldalán kifaragott dicsőség tölgyfa lombja. A technikai eszközök, a nap, a hold mind arra emlékeztet, hogy hosszú éveken keresztül éjjel és nappal vigyázták, vigyázzák hazánk légterét az ott dolgozók. Az emlékoszlop avatás az Ezredparancsnokság, a Radar alapítvány, a környező katonai alakulatok és önkörmányzatok koszorúzásával fejeződött be.   

Munkatársunk: Katócs Zsolt

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.