2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékoszlop avatás „Jután”

Hosz  |  2006. 09. 26., 09:49

Szeptember 22.-én a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 12. Radar Század állománya ünnepélyes keretek között Emlékoszlopot állított a Jutai alakulatnál szolgálatot teljesített és teljesítő katonák tiszteletére.

Az alakulat jelenlegi parancsnoka, Zsirmon Endre mérnök őrnagy ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az alakulatnak ebben az évben volt a fennállásának 45. évfordulója. 1961 óta több mint ezer hivatásos, szerződéses és közel tízezer sorkatona teljesített szolgálatot hazánk légterének védelmében.

Az emlékoszlop állításnak aktualitást adott az is, hogy ezen a napon tartotta az alakulat, már hagyományosan a volt 2. Rádiótechnikai Zászlóalj alárendeltségébe tartozó nyugállományú katonák találkozóját. Katalikus és református szertartás szerint is megáldott emlékoszlop kifejezi azt az áldozatos munkát, amit hosszú éveken keresztül a század volt és jelenlegi katonái végeztek, végeznek.

Az emlékoszlopon megjelenő címerek, a kereszt, kötődések a mindennapi élethez. A lelkiismeretes, becsületes szolgálatát a hazának, jelképezi az oszlop két oldalán kifaragott dicsőség tölgyfa lombja. A technikai eszközök, a nap, a hold mind arra emlékeztet, hogy hosszú éveken keresztül éjjel és nappal vigyázták, vigyázzák hazánk légterét az ott dolgozók. Az emlékoszlop avatás az Ezredparancsnokság, a Radar alapítvány, a környező katonai alakulatok és önkörmányzatok koszorúzásával fejeződött be.   

Munkatársunk: Katócs Zsolt

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.