2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökségi ülésről jelentjük

Hosz  |  2006. 10. 02., 09:05

A Hosz október 2-i kibővített elnökségi ülésének résztvevőit - elnökségi tagokat, szekcióelnököket, az ellenőrző bizottság elnökét, az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjét, üdültetési referensét, valamint az ügyvivőket és haderőnemi titkárokat - ez alkalommal is Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a napirend ismertetése után rátért az elmúlt időszak eseményeinek értékelésére...   

Az elnökségi ülésen először az előző elnökségi ülés jegyzőkönyvét fogadták el, majd az elnök tájékoztatója következett az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak eseményeiről és a szervezet előtt álló feladatokról.

Mészáros Géza - többek között - szólt a honvédelmi miniszter vidéki tájékoztatóinak mondanivalójáról, a szeptember 9-i családi nap sikeres lebonyolításáról, a Rend Ker. Rt. által közvetített szolgáltatáscsomag megvalósításának eddigi tapasztalatairól. Az aláírt HÉF megállapodás fontosságáról, majd a szeptember 20-i HÉF ülésen történtekről is részletesen tájékoztatott a Hosz elnöke. Mészáros Géza a szárazföldi haderőnemi gyülésről is szót ejtett, majd a szolnoki és egri aktuális tájékoztatók tartalmi lényegét emelte ki. A szeptember 28-29-i FRDÉSZ elnökségi ülésen történtekről, majd a szeptember 29-i, Iváncsik Imre államtitkárral történt személyes találkozóról is beszámolt a szakszervezet elnöke. Ezt követően az október 14-re tervezett FRDÉSZ-demonstrációval kapcsolatos teendőkre tért ki Mészáros Géza. A Hosz elnöke kijelentette: amennyiben nem lesz garancia az érdemi tárgyalások folytatására, akkor a Hosz is részt vesz az FRDÉSZ által szervezett, mintegy félórásra tervezett demonstráción. Az elnök a résztvevők várható létszáma, illetve a demonstráció lefolyásának ismertetése mellett arról is tájékoztatta az ülés résztvevőit, hogy október 10-e a határideje a figyelmeztető demonstráción történő részvételről születendő döntésnek.   

A folyamatban lévő egyeztetésekről Szincsák Gyula tájékoztatott. A Hosz alelnöke - egyebek mellett - a HÉF-ülésen történtek részleteiről, a törvénymódosítási előkészületekről; így az illetmény- és nyugdíjrendszer küszöbön álló megváltoztatásáról is beszélt. Az alelnök kijelentette, hogy a miniszteriális szakértők nem támogatják a szolgálati-időpótlék (SZIP) bevezetését, ám Szincsák Gyula szerint a SZIP bevezetéséről mindenképen meg kell várni a miniszteri állásfoglalást. Ezt követően az albérleti hozzájárulás átkonvertálási lehetőségeiről, illetve a lakhatási támogatásról kialakított szakszervezeti álláspontról, emellett a folyamatban lévő, elsősorban a készenléti szolgálatokkal kapcsolatos, azt szabályzó HM-rendeletekről is beszélt a napirend beterjesztője.    

A 2007. évi költségvetés előkészítéséről Heiling Ottó beszélt. Az alelnök kiemelte: megkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése, melynek során meghatározzák a sarokpontokat. Elhangzott, hogy a 2007-es büdzsé hasonló lesz, mint az idei, s a taglétszám is az ideihez lesz közel. Az átlagtagdíj 830ft/fő jelenleg, s tekintettel arra, hogy a 2007. évi illetmények várhatóan nem fognak emelkedni, ezen a téren sem lesz lényeges változás. 2007 kiemelt rendezvénye a kongresszus, melyre jelentősebb összeget kell tervezni, a hagyományos programok sem maradnak el. A 2007-es esztendő másik nagy rendezvénye az aquaparki látogatással egybekötött családi nap lesz.  

A családi nap tapasztalatairól dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár beszélt. A Hosz főtitkára példa nélkülinek nevezte az ünnepi eseményt, mint mondta minden munkacsoport kitünően teljesítette vállalt feladatát. Andor Tamás elnökségi tag szerint tökéletes volt a program, jó hírverés, magas színvonalú program volt a csalládi nap.

A Visegrádi Négyek Találkozójának előkészületeiről Heiling Ottó tájékoztatott. A Hosz alelnöke elmondta, hogy az ukrán küldöttség is jelen lesz az október 4-6 közötti találkozón. Azért is fontosak ezek a találkozók, mert az egykori Varsói Szerződés tagállamok között hasonló gondokkal küszködik több tagállam érdekvédelmi szervezete is.

Az EUROMIL rendkívüli Kongresszusáról Heiling Ottó számolt be. Megtudtuk, hogy a berlini eseményt összekötötték a Bundeswehr szövetség megalakulásának félévszázados megemlékezésével. A rendezvényen többek között Angela Merkel kancellárasszony is megjelent, s ez azt igazolja, hogy a legmagasabb állami szinten is fontosank tartják a katonai érdekvédelmet. Az új Euromil elnök a belga szövetség elnöke lett.

A tisztségviselők éves továbbképzésének előkészületeiről dr. Ujfaludi Zoltán beszélt. A Hosz főtitkára elmondta, hogy megvitatják a választmányi határozatokat, a költségvetést, a tagdíjakat, az elnökség jövő évi munkatervét, valamint személyügyi kérdéseket is. A Hosz elnök elmondta, hogy ezt az alkalmat akarják felhasználni arra, hgy a katonákat érintő kérdésekről konzultáljanak az alapszervezeti- és csoportvezetők.

A leltár aktuális helyzetéről dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. Folyamatos a munka, az ellenőrző bizottság is részt vesz majd az adatok feldolgozásában. Remélhetőleg a Hosz most készülő nyilvántartása példaadó lesz az alapszervezetek és csoportok számára - mondta a főtitkár.

Az üdültetés tapasztalatairól, az üdültetésre fordított pénzeszközök felhasználásáról Sárkány Ferenc adott információkat. Az Egység 2002. Kft. ügyvezetője szerint a viszonylag alacsony kihasználtságot oldani lehetne gyremek- és regeneráló üdültetések bevezetésével, illetve a nem megfelelő  komfortfokozat fejlesztésével. Ezt követően Kepics György üdültetési referens és Besenyei Csaba elnökségi tag egészítette ki a beszámolót, majd Mészáros Géza azt emelte ki, hogy a 2007-es esztendő üzemeltetési tervét át kell gondolni, az első év tapasztalataiból okulva, nyereségessé kell tenni a müködtetést.

Az egyebek napirendi pontban - többek között - az Egység újság új típusú terjesztési rendszerét, a 2007-es rendezvénytervet, a Takács István budapesti területi ügyvivő által beterjesztett Aktivitás kupa jövő évi elgondolását, Oláh József légierő haderőnemi titkár javaslatát, a Vodafone-szerződésekkel kapcsolatos, újfent jelentkező anomáliákat, majd személyi kérdéseket tárgyaltak. A Hosz elnöke elmondta, hogy dr. Oláh Gábor által eddig betöltött szociális- és személyügyi ügyvivői pozícióra pályázatot írnak ki, míg az ugyancsak nyugállományba vonuló Jáger Tibort, a szárazföldi haderőnem javaslata alapján Nagy Károly, a székesfehérvári Hosz alapszervezete eddigi vezetője követheti a nyugat-magyarországi területi ügyvivői beosztásban. Az elnök még hozzátette, hogy Jáger Tibort mindenképpen szeretnék tovább foglalkoztatnai a szakszervezet érdekében. Döntés mindkét kérdésben az őszi választmányi ülésen várható majd. 

Az ülés végén - már csak az ügyvivők és a haderőnemi titkárok számára - dr. Rékai Miklós, a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztár ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a Pénztár és az Egység 2002. Kft. között hamarosan megkötendő, a tagszervezésre vonatkozó együttmüködési megállapodásról, illetve a tagszervezés technikai lehetőségeiről.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.