2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demokratikus keretek és önkorrekció

Hosz  |  2006. 10. 07., 18:04

A LIGA szakszervezetek és Villamosenergia-ipari Szakszervezeti Szövetség közös, október 5-6-i konferenciáján a nyugdíj- és egészségügyi rendszer átalakítása volt a téma. A biztosítási rendszerek és az egészségügy reformjáról szóló előadásokat követően Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter volt a vendég, ő a nyugdíjrendszer várható átalakításáról beszélt. A konferencián dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügvivő képviselte a Honvédszakszervezetet... 

A kétnapos budapesti konferencián nagy érdeklődés várta Kiss Péter miniszter felszólalását.

Erősen befolyásolja a jelenleg történtek a következő két emberöltő Magyarországát. A most választott eszköz standard lehet. Nem szabad hagyni, hogy ultimátumot adjon az ellenzék a demokratikus intézményrendszer számára. A rendszerváltás és az EU-tagság éppen arról szól, hogy alkotmányos keretek között kell megoldani az ügyeinket. Vitázni nem, hogy szabad, kell is, ám a két kérdést össze kell egyeztetni – mondta bevezetőjében a szakminiszter.

A szakszervezetek felelősen nyilatkoztak, a kormánynak befogadó magatartást kell nyújtani, lehet korrigálni azt, ami szándékában megerősíthető. A legfontosabb a politikai konszolidáció kérdése. Békének kell lenni, hiszen, ha békétlenség van, elveszíthetjük a lehetőségeket.

A kormány külön fórumokat, külön kereteket kell, hogy teremtsen az önkorrekciókra. Az érdekegyeztetésben helyet foglalók számára szeretném világossá tenni, hogy a konvergencia-program módosítása az országnak lenne rossz. A kormány tagjai készek direkt tárgyalásokat is folytatni – tette hozzá, majd rátért előadása témájára, arra, hogy mit is gondol a kormány nyugdíjrendszerről.

A hosszú távú elképzelésekről elmondta: 2014-2015-ben a Ratkó-korosztály elmegy nyugdíjba. A mai rendszerben nem kifizethetőek a nyugdíjak. Az aktívak - inaktívak, a nyugdíjasok és a befizetők száma arányaiban változik meg. 515 milliárd forinttal egészíti ki ma az állam a befizetéseket. Mindez, illetve ennek emelkedése nem tartható fenn, ez nyilvánvaló.  

    dilemma: a minimális nyugdíj kérdése

    dilemma: a felosztó-kirovó rendszer helyett mást válasszunk-e? A tőkeszámla-logika vagy a pontrendszer-logika közül az utóbbi fogadható el. A nyugdíjpont megállapítása normatív módon történne.

    dilemma: a korhatár kérdése: 2015-ig legalább 5 évvel kell emelni a korhatárt! Az elv csak egy lehet: a várható élettartam közelít a nyugat-európaihoz, úgy kell közelíteni a korhatárt is ehhez! Hatévente másfél évet emelkedik a várható élettartam. Nem menekülni kell a nyugdíjba, hanem az aktív élet fenntartása legyen a távlati cél!

    dilemma: a helyettesítési ráta: az aktív fizetésekhez képest mennyi a nyugellátás?Nálunk ez most 64%, de ez nagy csalás, mivel az aktív korú fizetés sok esetben nem annyi, amennyi! Ahogy szükül a feketegazdaság, úgy ez 50-60%-ra húzható le!

Rövid távú ügyek: az emberek 94%-a korhatár előtt megy nyugdíjba. A nők 57, a férfiak átlag 60 évesen mennek nyugdíjba.

Korkedvezményes nyugdíj: október közepére a kormány leteszi a javaslatait. Aki, amit megszerzett, azt érvényesítheti. A fegyvereseknél, aki elérte a 20 év szolgálati viszonyt, az eredetileg meghatározott 25 év után vonulhat nyugállományba.

Az újonnan belépőkre nincs kedvezmény. Olyan rendszert akar a kormány, ami elismeri a megszerzett jogokat, a várományt, illetve az átzsilipelés lehetőségét. Két hét múlva a teljes kidolgozott rendszer odakerül az érdekegyeztetés asztalára.

Vagy nyugdíj vagy munkavállalás - ez az eldöntendő kérdés!

 

A rokkant nyugdíj megállapítás terén van a legnagyobb korrupció. 170-400 ezer forint közötti a rokkantosítás ára. Nem megszüntetjük a rokkant nyugdíjat, hanem rehabilitációs rendszert vezetünk be. Jóval kevesebbe fog kerülni mindez. A legjobb rendszerek mindig szuverenitást biztosítanak - mondta Kiss Péter.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkárának kérdéseire válaszolva Kiss Péter miniszter elmondta: nem lehet megvalósítani azt, hogy ne emelkedjen a nyugdíjkorhatár. Aki nyugdíj korhatár előtt megy nyugdíjba, az dönt: vagy a nyugdíját, vagy a fizetését veszi fel. A kettőt együtt nem viseli el az ország.  

    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.