2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kompromisszumokra kell törekedni

Hosz  |  2006. 10. 10., 13:03

Háromnapos üléssel folytatódott a Honvédszakszervezet haderőnemi képviseleti üléseinek sorozata. Andor Tamás légierő haderőnemi képviselő az első győri napot követően, Csopakon köszöntötte a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetők mellett Mészáros Géza elnököt, Szincsák Gyula alelnököt, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkárt, Besenyei Csaba elnökségi tagot, valamint a területi és szakmai ügyvivőket. Az október 9-11 közötti eseményen – többek között – szó esett a Magyar Honvédség előtt álló változásokról, így a szervezeti struktúra átalakításáról is…

Október 9-én, Győrött – az esemény megnyitója, a beérkezettek köszöntése után – a helyi Arrabona légvédelmi rakétadandárt mutatta be Varga László mérnök dandártábornok, majd kötetlen beszélgetésen vettek részt a szakszervezeti tisztségviselők. Másnap, október 10-én, immár a csopaki csapatpihenőben előadott beszámolójában – egyebek mellett – a Hosz és a légierő haderőnem közötti együttmüködési megállapodás aláírásáról, annak fontosságáról beszélt Andor Tamás. A légierő haderőnemi képviselő elmondta, hogy sikeresen müködik az Oláh József titkár vezette haderőnemi iroda. Elhangzott, hogy a betervezett költségvetés szerint, a hatékonyság és a takarékosság szellemében dolgozott az elmúlt időszakban is a képviselet. Az érdekvédelmi- és érdekképviseleti feladatokról szólva az elnökségi tag kiemelte azon alapszervezetek és csoportok, valamint a szakmai és területi ügyvivők tevékenységét, akik támogatták a kompromisszumokra épülő szakmai egyeztetéseket.

A képviseleti és jogalkotási tevékenység is erősödött – mondta, majd köszönetet mondott a jogász szakembereknek, valamint a szakszervezet elnökének és alelnökeinek. Az értékelésből kiderült valamennyi alapszervezeti- és csoportvezető jól, az aktivitás fellendítése érdekében irányítja a helyi tagságot. Több hozzászóló is megfogalmazta, hogy a következő időszakot még nagyobb konstruktivitásnak és nyugalomnak kell jellemezni. A beszámolót a képviselet egyhangú szavazással fogadta el.

Ezt követően – Iváncsik Miklós haderőnemi képviselő-helyettes nyugállományba vonulása miatt – utódot választott a légierő képviselet. Miután Iváncsik Miklós a legemlékezetesebb pillanatokat idézte fel, az eredményes szakszervezeti munkát elismerve, Andor Tamás ajándéktárgyat adott át az aktív szolgálattól visszavonuló szakszervezeti tisztségviselőnek.

A két jelölt bemutatkozása, majd a voksolás után Tóvári Róbertet, a veszprémi radar alapszervezet vezetőjét jelölték a választmány számára haderőnemi képviselő új helyettesének. Kedvező szavazás esetén a megbízatás a 2007. novemberi kongresszusig szól. A bizalmat köszönöm, igyekszem hatékonyan támogatni Andor Tamás munkáját, illetve méltó utóda lenni Iváncsik Miklósnak - ezekkel a szavakkal fejezte ki köszönetét a nyílt szavazás után Tóvári Róbert.    

Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak legfontosabb szakszervezeti történéseiről. A Hosz elnöke - többek között - elmondta, hogy a 15 esztendős szakszervezet rendkívül eredményes évet fog zárni 2006-ban. A szakszervezeti vezető megfogalmazta: a HÉF megállapodás szeptemberi aláírása mérföldkőnek tekinthető a minisztériumi érdekegyeztetés történetében. Mészáros Géza beszélt az ágazati érdekegyeztetés mindennapjairól, a haderő-átalakítással összefüggő személyi beszélgetések sajátosságairól, majd a szövetségi kapcsolatokat vette számba. A LIGA és az FRDÉSZ szövetségi kereteiben - október 14-re, illetve október 28-ra - tervezett figyelmeztető demonstrációkat részletesen is megindokolta. Fontos, hogy a szerzett jogaink, az egzisztenciánk megmaradjon, illetve, hogy a katonák minimális veszteséggel éljék túl a szükséges reformokat - mondta a Hosz elnöke. Mészáros Géza fontosnak nevezte, hogy a jövőben a Hjt. módosítása a Hosz-szal történő egyeztetés nélkül ne mehessen végbe. Ezt követően még a szolgálati viszonyban álók érdekegyeztető fórumának (SZÉF) tervezett alapszabályáról is tájékoztatott. Ezt követően Andor Tamás bemutatta Nagy Károlyt, a leendő nyugat-magyarországi területi ügyvivőt.         

Ezután Szincsák Gyula alelnök a folyamatban lévő szakmai egyeztetésekről tájékoztatta részletesen a légierő haderőnem alapszervezeti- és csoportvezetőit, majd dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő a jelenleg is zajló, illetve a közelmúltban befejeződött, katonákkal kapcsolatos jogi esetekről számolt be. Dr. Oláh Gábor pedig beszámolt az október 5-6-i LIGA konferencián történtekről, résletesen is elmondta, hogy Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter mit mondott a Kormány által tervezett nyugdíjrendszerről. A tájékoztatók után az elhangzottakról, így elsősorban a nyugdíj- és illetményrendszerrel kapcsolatban tettek fel kérdéseket a megjelentek.  

Az esemény harmadik napján, október 11-én Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (HOMNYP) szolgáltatásairól és aktuális hozamairól, míg Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a szakszervezet és a kft. szolgáltatásairól tájékoztatta a megjelenteket. Az ülés végén a háromnapos rendezvény, illetve a hivatásos és szerződéses katonák ügyeinek intézése során felmerült problémákra is megoldást kerestek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.