2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kompromisszumokra kell törekedni

Hosz  |  2006. 10. 10., 13:03

Háromnapos üléssel folytatódott a Honvédszakszervezet haderőnemi képviseleti üléseinek sorozata. Andor Tamás légierő haderőnemi képviselő az első győri napot követően, Csopakon köszöntötte a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetők mellett Mészáros Géza elnököt, Szincsák Gyula alelnököt, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkárt, Besenyei Csaba elnökségi tagot, valamint a területi és szakmai ügyvivőket. Az október 9-11 közötti eseményen – többek között – szó esett a Magyar Honvédség előtt álló változásokról, így a szervezeti struktúra átalakításáról is…

Október 9-én, Győrött – az esemény megnyitója, a beérkezettek köszöntése után – a helyi Arrabona légvédelmi rakétadandárt mutatta be Varga László mérnök dandártábornok, majd kötetlen beszélgetésen vettek részt a szakszervezeti tisztségviselők. Másnap, október 10-én, immár a csopaki csapatpihenőben előadott beszámolójában – egyebek mellett – a Hosz és a légierő haderőnem közötti együttmüködési megállapodás aláírásáról, annak fontosságáról beszélt Andor Tamás. A légierő haderőnemi képviselő elmondta, hogy sikeresen müködik az Oláh József titkár vezette haderőnemi iroda. Elhangzott, hogy a betervezett költségvetés szerint, a hatékonyság és a takarékosság szellemében dolgozott az elmúlt időszakban is a képviselet. Az érdekvédelmi- és érdekképviseleti feladatokról szólva az elnökségi tag kiemelte azon alapszervezetek és csoportok, valamint a szakmai és területi ügyvivők tevékenységét, akik támogatták a kompromisszumokra épülő szakmai egyeztetéseket.

A képviseleti és jogalkotási tevékenység is erősödött – mondta, majd köszönetet mondott a jogász szakembereknek, valamint a szakszervezet elnökének és alelnökeinek. Az értékelésből kiderült valamennyi alapszervezeti- és csoportvezető jól, az aktivitás fellendítése érdekében irányítja a helyi tagságot. Több hozzászóló is megfogalmazta, hogy a következő időszakot még nagyobb konstruktivitásnak és nyugalomnak kell jellemezni. A beszámolót a képviselet egyhangú szavazással fogadta el.

Ezt követően – Iváncsik Miklós haderőnemi képviselő-helyettes nyugállományba vonulása miatt – utódot választott a légierő képviselet. Miután Iváncsik Miklós a legemlékezetesebb pillanatokat idézte fel, az eredményes szakszervezeti munkát elismerve, Andor Tamás ajándéktárgyat adott át az aktív szolgálattól visszavonuló szakszervezeti tisztségviselőnek.

A két jelölt bemutatkozása, majd a voksolás után Tóvári Róbertet, a veszprémi radar alapszervezet vezetőjét jelölték a választmány számára haderőnemi képviselő új helyettesének. Kedvező szavazás esetén a megbízatás a 2007. novemberi kongresszusig szól. A bizalmat köszönöm, igyekszem hatékonyan támogatni Andor Tamás munkáját, illetve méltó utóda lenni Iváncsik Miklósnak - ezekkel a szavakkal fejezte ki köszönetét a nyílt szavazás után Tóvári Róbert.    

Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt időszak legfontosabb szakszervezeti történéseiről. A Hosz elnöke - többek között - elmondta, hogy a 15 esztendős szakszervezet rendkívül eredményes évet fog zárni 2006-ban. A szakszervezeti vezető megfogalmazta: a HÉF megállapodás szeptemberi aláírása mérföldkőnek tekinthető a minisztériumi érdekegyeztetés történetében. Mészáros Géza beszélt az ágazati érdekegyeztetés mindennapjairól, a haderő-átalakítással összefüggő személyi beszélgetések sajátosságairól, majd a szövetségi kapcsolatokat vette számba. A LIGA és az FRDÉSZ szövetségi kereteiben - október 14-re, illetve október 28-ra - tervezett figyelmeztető demonstrációkat részletesen is megindokolta. Fontos, hogy a szerzett jogaink, az egzisztenciánk megmaradjon, illetve, hogy a katonák minimális veszteséggel éljék túl a szükséges reformokat - mondta a Hosz elnöke. Mészáros Géza fontosnak nevezte, hogy a jövőben a Hjt. módosítása a Hosz-szal történő egyeztetés nélkül ne mehessen végbe. Ezt követően még a szolgálati viszonyban álók érdekegyeztető fórumának (SZÉF) tervezett alapszabályáról is tájékoztatott. Ezt követően Andor Tamás bemutatta Nagy Károlyt, a leendő nyugat-magyarországi területi ügyvivőt.         

Ezután Szincsák Gyula alelnök a folyamatban lévő szakmai egyeztetésekről tájékoztatta részletesen a légierő haderőnem alapszervezeti- és csoportvezetőit, majd dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő a jelenleg is zajló, illetve a közelmúltban befejeződött, katonákkal kapcsolatos jogi esetekről számolt be. Dr. Oláh Gábor pedig beszámolt az október 5-6-i LIGA konferencián történtekről, résletesen is elmondta, hogy Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter mit mondott a Kormány által tervezett nyugdíjrendszerről. A tájékoztatók után az elhangzottakról, így elsősorban a nyugdíj- és illetményrendszerrel kapcsolatban tettek fel kérdéseket a megjelentek.  

Az esemény harmadik napján, október 11-én Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (HOMNYP) szolgáltatásairól és aktuális hozamairól, míg Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a szakszervezet és a kft. szolgáltatásairól tájékoztatta a megjelenteket. Az ülés végén a háromnapos rendezvény, illetve a hivatásos és szerződéses katonák ügyeinek intézése során felmerült problémákra is megoldást kerestek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.