2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fegyelmezett rendben

Hosz  |  2006. 10. 14., 16:34

Fegyveres és rendvédelmi dolgozók: katonák, rendőrök, határőrök, tűzoltók, polgári védelmisek, vámosok és börtönőrök demonstráltak szerzett jogaik megtartásáért. Az október 14-i, Kossuth téri tiltakozáson résztvevő ,,megerősített zászlóalj” előtt Kónya Péter FRDÉSZ elnök – az írott és elektronikus sajtó élénk érdeklődése mellett - olvasta fel a petíciót…    

Már jóval a figyelmeztető demonstráció előtt több százan gyülekeztek a Kossuth tér környéki utcákban. Az egyes tagszervezetek által viselt egyenruhák a Kossuth szobornál reprezentálták a fegyveres és rendvédelmi szféra szervezeteit.

Aztán az induló alakzatok felvétele után, pontosan 11 órakor az FRDÉSZ tagszervezetei: a HOSZ(képünkön), az FRSZ, az RVE, a PVDÉSZ, a VPFSZ, a BVDOSZ és a FBVDOSZ tagjai, mintegy nyolcszázan bevonultak a Kossuth szobor előtti területre – az NBHSZ képviselői szolidaritásukról biztosították a demonstrálókat, a HTFSZ pedig ugyanebben az időben az egri Dobó téren szervezett tiltakozást.

A demonstráció helyszínén, az alakzat felvétele, majd Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezényszava (FRDÉSZ zászlóalj, Vigyázz! Középre nézz!) után felhívó jel mutatta: kezdődik a demonstráció. A Himnusz hangjai után Gaskó István, a LIGA elnöke szólt a megjelent demonstrálókhoz. Miután a LIGA vezetője szolidaritásáról biztosította a demonstrálókat, azt mondta: Ott lebeg felettetek azoknak a kedvezményeknek a megvonása, amelyek a speciális munka ellátásához eddig járandóság volt. Úgy gondolom, hogy ez az a munkavállalói csoport, amely a legnagyobb kárvallottja lesz a megszorító intézkedéseknek – kezdte hozzászólását Gaskó István. A LIGA szakszervezeti konföderáció elnöke elmondta, hogy a konföderáció október 28-án azért folytatja tovább a megkezdett tiltakozást, hogy a Kormány vonja vissza a megszorító intézkedéseket, s azokat helyettesítse más bevételekből, olyanokból, amiket eddig a feketegazdaságban hagyott. Csak remélni lehet, hogy a fegyelmezett, a hatalomhoz kötelezően lojális magatartást tanúsító fegyveres és rendvédelmi szféra tiltakozását meghallja a Kormány, és megpróbál olyan helyettesítő bevételi forrásokat felderíteni, amelyek szükségtelenné teszi a megszokott javak, illetmények megcsonkítását. Nem szabad, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók kárvallottjai legyenek a megszorításoknak - mondta beszéde végén Gaskó István, a LIGA elnöke.

Ezt követően a Bánk Bánból ismert részlet, a Hazám, hazám hangzott el, majd a katonai és a rendvédelmi tiszti eskü szövege következett, majd az FRDÉSZ elnök ismertette a petíció szövegét: 

Mi, akik a magyar állam és a magyar állampolgárok biztonságát, és közbiztonságot védjük, elvárjuk a Magyar Köztársaság Kormányától és Országgyülésétől, hogy maradéktalanul biztosítsák a feltételeket ahhoz, hogy esküben vállalt kötelességünknek eleget tudjunk tenni!

Nem nézhetjük tétlenül tovább, hogy átgondolatlan, reformoknak álcázott, kizárólag költségvetési indíttatású, fünyíróelvü létszámcsökkentések, átszervezések végleg müködésképtelenné tegyék a fegyveres és rendvédelmi testületeket, amely miatt az állam és az ország kiszolgáltatottá váljon!

Nekünk az életünk feláldozásával is meg kell védenünk az országot, az államot, az állampolgárokat. Törvényi kötelességünk, hogy lojálisak legyünk a mindenkori Kormányhoz. Elvárhatjuk-e ugyanezt mi is viszont az államtól, az állami vezetőktől?

A fegyveres erő és rendvédelem szervek az állam alappillérei. Azok feladatrendszerén, müködésén, szerkezetén, állománystruktúráján változtatni csak társadalmi és politikai konszenzussal lehet. A szakmai és jogállási törvények a fegyveres erő és rendvédelmi szervek müködésének stabilitását garantálják, ezért elengedhetetlen, hogy az Országgyülés megerősítse ezeket a törvényeket. Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyülés kizárólag fiskális okokból módosítsa a szolgálati törvényeinket, ezzel kiszolgáltatottá téve bennünket.

A fentiekkel összhangban:

1.     Követeljük, hogy az Országgyülés a fegyveres és rendvédelmi szerveknek, feladatukkal arányos, azt maradéktalanul fedező költségvetési forrásokat biztosítson. Az alaprendeltetéstől eltérő, rendkívüli feladatok forrásul, ne a tárcák büdzséje, hanem a központi költségvetési tartalék szolgáljon!

2.     Követeljük, hogy a különleges közszolgálat ellentételezéseként törvényben garantált jogainkat és juttatásainkat- különösen a szolgálati nyugdíj intézményét- tovább ne csorbítsák!

3.     Követeljük, hogy a tüzoltók, rendőrök, katonák, börtönőrök, pénzügyőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak is, más magyar munkavállalóhoz hasonlóan az Európai Uniós direktíváknak megfelelő munkaidőben dolgozhassanak!

4.     Követeljük, hogy a béreink reálértéken ne csökkenjenek, a gazdasági egyensúly helyreállítását követően pedig GDP arányosan kezdjék meg az uniós bérekhez történő bérfelzárkóztatást!

5.     Követeljük, hogy a fegyveres erőre és rendvédelmi szervekre vonatkozó, jelenleg egyszerü parlamenti többséggel módosítható törvényeket, az Országgyülés minősítse át kétharmadosokká!

6.     Követeljük, hogy a Kormány folytasson érdemi párbeszédet a szakszervezeteinkkel! Rólunk, nélkülünk ne döntsenek!

Az egyes követeléseket hangos szirénaszó választotta el.

Ezután az FRDÉSZ tagszervezeteinek elnökei, hangos dobszó kíséretében, egyesével, egymás után kiálltak az alakzatból, majd a mikrofonnál a saját szervezetük nevében megerősítették a petícióban foglalt követeléseket.

A petíciót a Kormányt képviselő, dr. Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) államtitkára vette át, aki minden szakszervezeti vezetőtől egy-egy, a szakma által rendszeresített tányérsapkát is kapott.

Az államtitkár a petíció átvétele után megköszönte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók által a mindennapok során tanúsított hazafias, tisztességes és elhivatott tevékenységét, majd kijelentette, hogy figyelmesen és lelkiismeretesen fogja tanulmányozni a Kormány az átvett petíciót.

Az IRM államtitkára a sajtó előtt elmondta, hogy a benyújtott petícióról a következő kormányülésen fognak tárgyalni. 

A Szózat hangjai után a ,,Takarodó”-t jelző trombitaszóval ért véget a demonstráció, ezt követően az FRDÉSZ ,,megerősített zászlóalja” fegyelmezett rendben hagyta el a Kossuth teret.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.