2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A megszorító csomag ellen – közös demonstrációt tart a LIGA és a Munkástanácsok

Hosz  |  2006. 10. 19., 11:37

A LIGA szakszervezetek és a Munkástanácsok (MOSZ) sajtótájékoztatóján Gaskó István és Palkovics Imre elnökök bejelentették: a LIGA és a Munkástanácsok tovább folytatják a tiltakozást, ezért október 28-án a megszorítások elleni közös demonstrációt tartanak a fővárosban…  

A közös demonstrációs bizottság döntése értelmében a két konföderáció tovább folytatja a július 8-án megkezdett tiltakozás-sorozatot. Az eredetileg a Kossuth térre bejelentett demonstrációt – az időközben bekövetkezett belpolitikai helyzetre hivatkozva – a Lánchídnál, a Clark Ádám térnél bonyolítják le.

Az október 19-i sajtótájékoztatón Gaskó István LIGA elnök – többek között – elmondta, hogy a tüntetés oka változatlan, a bérből és fizetésből élőket olyan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat terhelő megszorító csomag, hogy az tarthatatlan. A LIGA által ajánlott alternatíva, a feketegazdaság visszaszorítása mindezidáig – a kormány részéről – nem talált nyitott fülekre.

A két szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy a Kormány, amely intézkedéseket lehet azonnal vonjon vissza, illetve időzítse azok visszavonását. Gaskó István azt is kiemelte, hogy szükséges a társadalmi gazdasági megállapodás, a szakszervezetek indítványa szerint kell egy olyan társadalmi kontroll szervezet, mely az egyensúly felborulását tudja megakadályozni. Több civil szervezet, így a nagycsaládosok is jelezték, hogy részt kívánnak venni a demonstráción. Amennyiben nem lesz eredmény, akkor meg kell fontolni a munkahelyi sztrájkok beindítását – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Palkovics Imre MOSZ elnök azt hangsúlyozta, hogy bármennyire is esélytelennek látszik a megmozdulás, mégis indokolt a demonstráció megtartása. A két országos konföderáció továbbra is kiáll a humán infrastruktúra, a munkavállalók mellett.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke aláhúzta: továbbra sem tett a Kormány érdemi ajánlatokat, egyre inkább érezhető az az elégedetlenség, amelyre csakis az összefogás, az egységes fellépés lehet a megfelelő válasz. A már érezhető nettó bércsökkenés, a várható további szigorítások miatt a munkavállalók már rádöbbentek, hogy csakis a széleskörü összefogás lehet a megoldás. A sajtótájékoztató végén az FRDÉSZ elnöke bejelentette, hogy a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek is csatlakoznak a LIGA és a MOSZ október 28-i demonstrációjához.  

        

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.