2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A megszorító csomag ellen – közös demonstrációt tart a LIGA és a Munkástanácsok

Hosz  |  2006. 10. 19., 11:37

A LIGA szakszervezetek és a Munkástanácsok (MOSZ) sajtótájékoztatóján Gaskó István és Palkovics Imre elnökök bejelentették: a LIGA és a Munkástanácsok tovább folytatják a tiltakozást, ezért október 28-án a megszorítások elleni közös demonstrációt tartanak a fővárosban…  

A közös demonstrációs bizottság döntése értelmében a két konföderáció tovább folytatja a július 8-án megkezdett tiltakozás-sorozatot. Az eredetileg a Kossuth térre bejelentett demonstrációt – az időközben bekövetkezett belpolitikai helyzetre hivatkozva – a Lánchídnál, a Clark Ádám térnél bonyolítják le.

Az október 19-i sajtótájékoztatón Gaskó István LIGA elnök – többek között – elmondta, hogy a tüntetés oka változatlan, a bérből és fizetésből élőket olyan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat terhelő megszorító csomag, hogy az tarthatatlan. A LIGA által ajánlott alternatíva, a feketegazdaság visszaszorítása mindezidáig – a kormány részéről – nem talált nyitott fülekre.

A két szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy a Kormány, amely intézkedéseket lehet azonnal vonjon vissza, illetve időzítse azok visszavonását. Gaskó István azt is kiemelte, hogy szükséges a társadalmi gazdasági megállapodás, a szakszervezetek indítványa szerint kell egy olyan társadalmi kontroll szervezet, mely az egyensúly felborulását tudja megakadályozni. Több civil szervezet, így a nagycsaládosok is jelezték, hogy részt kívánnak venni a demonstráción. Amennyiben nem lesz eredmény, akkor meg kell fontolni a munkahelyi sztrájkok beindítását – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Palkovics Imre MOSZ elnök azt hangsúlyozta, hogy bármennyire is esélytelennek látszik a megmozdulás, mégis indokolt a demonstráció megtartása. A két országos konföderáció továbbra is kiáll a humán infrastruktúra, a munkavállalók mellett.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke aláhúzta: továbbra sem tett a Kormány érdemi ajánlatokat, egyre inkább érezhető az az elégedetlenség, amelyre csakis az összefogás, az egységes fellépés lehet a megfelelő válasz. A már érezhető nettó bércsökkenés, a várható további szigorítások miatt a munkavállalók már rádöbbentek, hogy csakis a széleskörü összefogás lehet a megoldás. A sajtótájékoztató végén az FRDÉSZ elnöke bejelentette, hogy a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek is csatlakoznak a LIGA és a MOSZ október 28-i demonstrációjához.  

        

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.