2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hangos gondolkodás

Hosz  |  2006. 10. 19., 16:16

A Magyar Honvédség székesfehérvári alakulatainál tartottak aktuális tájékoztatót a Honvédszakszervezet vezető tisztségviselői. A hivatásos és szerződéses katonákat érintő ügyekről – az október 19-én lebonyolított eseményen – Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök és dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő adott hasznos információkat…  

Tovább folytatódott a Hosz által kezdeményezett – az elmúlt időszak tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy – sikeres aktuális tájékoztatók sorozata. A Hosz elnöke által hangos gondolkodásnak nevezett találkozón, október 19-én a Magyar Honvédség székesfehérvári alakulatai voltak soron. A tájékoztatókon – a már említetteken kívül – megjelent Kun Ferenc, a Hosz szárazföldi haderőnemi képviselője, Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő, Czövek János szárazföldi haderőnemi titkár, valamint Nagy Károly, az MH SZFP alapszervezeti vezetője is.     

Az első tájékoztatón az MH 43. Vezetéstámogató Zászlóalj, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, a Fejér Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság, valamint az MH HIP dunántúli regionális parancsnokságán dolgozók vettek részt. Délután pedig az MH SZFP és a HM 2.sz TPSZI munkatársai előtt zajlott a tájékoztató.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) munkájáról, az érdekegyeztetés aktuális tevékenységéről Mészáros Géza kijelentette: a közelmúltban aláírt együttmüködési megállapodás után háromszereplőssé vált a munkavállalói oldal. A Hosz, a Hodosz és a BEOSZ részvételével érdemi munka zajlik, a szakszervezetek hatékonyan, aktívan és eredményesen képviselik az érdekeket. A Hosz elnöke beszámolt az október 14-i figyelmeztető demonstrációról, majd az október 28-ra tervezett LIGA tiltakozásról is informálta a megjelenteket.

Ezt követően Szincsák Gyula a szakmai egyeztetésekről adott részletes tájékoztatást. A Hosz alelnöke beszélt – többek között – a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos, a honvédelmi miniszter által már korábban bejelentett módosításokról, illetve a Népszabadság október 19-i számában megjelent, Draskovics Tibortól, az Államreform Bizottság vezetőjétől származó, a nyugdíjrendszerre vonatkozó tervezett változásokról. Emellett szólt az illetményrendszerről, a megvonásra tervezett 13. havi illetményekről, valamint az egyéb pótlékmegvonásokról is. A szakszervezeti vezető beszélt még a szolgálatiidő-pótlék, a lakástámogatás, a munkáltatói kölcsön, az előmeneteli rendszer ügyében folytatott, HM és a Hosz közötti megbeszélések részleteiről is. Az alelnök is szólt az FRDÉSZ október 14-i demonstrációjáról, szerinte most kell fellépni, - a szerzett jogok védelmében - most kell igazán kihasználni az összes törvényi lehetőséget.

Ezt követően dr. Oláh Gábor egészítette ki a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. A Hosz szociális és személyügyi ügyvivője Kiss Péter szakminiszter által nyilvánosságra hozott részletekről tájékoztatta a székesfehérvári katonákat. Mint idézte, ,,aki már elérte a 20 év szolgálati viszonyt, csak az vonulhat 25 év után szolgálati nyugdíjba”. A nyugdíj melletti kereső tevékenységről elmondta: az illető vagy nyugdíjat kap vagy kereső tevékenységet folytat, a kettőt együtt az állam már nem viseli el. 2009-től már mindenkire vonatkozni fog a rendszer – tette hozzá a minisztert idéző dr. Oláh Gábor. A tájékoztatókat követő fórumon a Honvédszakszervezet tisztségviselői adtak válaszokat a felmerülő kérdésekre, így elsősorban a személyügyi eljárásokra vonatkozó felvetésekre.    

Az aktuális tájékoztatót követően Demeter Andrea, Kuni Anikó és Földi Gergely, a Budapest Bank (BB) székesfehérvári fiókjának munkatársai a HM és a BB között megkötött, a HM és az MH alkalmazottai számára adott kedvező opciókról, így egyebek mellett a folyószámlacsomagról, a privát kölcsönökről, valamint a jelzálogalapú adósságrendező hitelkonstrukciókról informálta a hivatásos és szerződéses katonákat. 

A székesfehérvári szakszervezeti nap végén Győrössy Ferenc altábornagy fogadta Mészáros Géza elnököt és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivőt. A Magyar Honvédség leköszönő szárazföldi parancsnoka és a két szakszervezeti vezető jóhangulatú, baráti megbeszélésen idézte fel az elmúlt időszak közösen végzett, eredményes tevékenységét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.