2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: Fókuszban a szárazföldi haderőnem

Hosz  |  2006. 10. 24., 11:13

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) éves munkaterve alapján - október 25-én - kihelyezett ülést tartottak a hajdúhadházi Vay Ádám kiképző bázison. Az ülésen - a napirend előtti kérdéseket követően - a szárazföldi haderőnem aktuális kérdései voltak napirenden. A fórumon a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre államtitkár képviselte, a soros elnök Mészáros Géza Hosz elnök, a munkaadói oldal ügyvivője Palásti Ferenc dandártábornok személyzeti főosztályvezető, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt...

A HÉF október 25-i ülését Mészáros Géza nyitotta meg. Miután a soros elnök bevezetőjében emlékeztetett az eddigi – Szolnokon, Veszprémben, illetve a HTEK-nél lebonyolított – kihelyezett HÉF ülések tapasztalatairól, bemutatta a megjelenteket, majd ismertette a napirendet. A Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök, Kun Ferenc elnökségi tag, dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő, valamint Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő képviselte. 

Mi lesz a sorsa a szolgálati nyugdíjnak, illetve mit jelentenek az oly sokszor idézett ,,azonos kondíciók" – kérdezte napirend előtt Szincsák Gyula. A Hosz alelnöke emlékeztetett a honvédelmi miniszter, a szociális és munkaügyi miniszter, valamint az Államreform Bizottság elnökének korábbi, az írott és elektronikus sajtóban is megjelent nyilatkozataira, majd azt mondta, hogy az állomány korrekt tájékoztatást igényel.

A HM KPSZH főigazgatója válaszában elmondta, hogy, a honvédelmi miniszter bejelentése alapján dolgozik a hivatal, tehát, aki 2007. január elsejével már rendelkezik 20 év szolgálati viszonnyal, az a jelenlegi kondíciókkal mehet 25 év katonai szolgálat után szolgálati nyugdíjba. Aki nem rendelkezik 20 esztendővel, számukra a szakközegek november 30-ig dolgozzák ki a tervezeteket - tette hozzá dr. Alkéri István dandártábornok. A választ kiegészítő Iváncsik Imre hozzátette, hogy a konkrét döntések is fontosak, ám a legfontosabb az, hogy közös erőfeszítéssel sikerült elérni azt, hogy a közszolgálati egységesítéssel szemben indokolt maradjon a megkülönböztetés. A HM államtitkára szerint kormányhatározat alapján folyik a kidolgozó munka, de már most tudni lehet, hogy a korábbinál differenciáltabb, konkrétabb nyugdíjrendszert fognak kialakítani.

Szincsák Gyula: az állományt nyugtalansággal tölti el, hogy a szervezeti intézkedéssel kapcsolatos információk, ezért a Hosz azt javasolja, hogy azt 2006. decemberére hozza elő, illetve fontolja meg azt is a szaktárca, hogy a különböző parancsnokságok integrálását, illetve átalakítását párhuzamosan lenne érdemes végrehajtani.

Palásti Ferenc dandártábornok válaszában elmondta, hogy november 6-ig a szakszervezetek minden egyes felvetett javaslatára írásban válaszol a szaktárca. Ezt követően Szincsák Gyula még hozzátette: a legnagyobb kedvezmény alkalmazása még inkább fontossá válik. Ezért kérdésében azt fogalmazta meg, hogy akarja-e biztosítani a munkáltató azt, hogy a nyugállományba vonuló – a szervezeti átalakítással kapcsolatban – teljes nyugdíjat kapna.

A válaszadó József Péter, a HM jogi főosztályvezetője kiemelte: csak egy adott időpontban, nem pedig egy adott szervezési ciklusban értelmezhető a legnagyobb kedvezmény elve. A választ kiegészítő Palásti Ferenc dandártábornok pedig azt hangsúlyozta, hogy azt senki ne kérje, hogy, aki megszerezte a 25 évet, az kapja meg a 100%-os nyugdíjat. A HM-nek nem az az érdeke, hogy, ha invesztált, költött a katonára, akkor elengedje, csak azért, mert az az illetőnek jó - tette hozzá a személyzeti főosztályvezető. 

Szincsák Gyula következő kérdésében egy konkrét alakulat, illetve helyőrség sorsa iránt érdeklődött. A Hosz alelnöke tájékoztatást kért Egerről, illetve a Bornemissza Gergely felderítő zászlóaljról, valamint arról, hogy miért olcsóbb Eger megszüntetése, mint a képesség újjászervezése.

Palásti Ferenc dandártábornok elmondta, hogy a vezérkar főnöke minden, a haderő-átalakítsában érintett alakulatot meglátogat, mint mondta Egerben november 8-án tart Havril vezérezredes tájékoztatót.

Ezután Szincsák Gyula a szerződéses katonák juttatásairól kérdezett. A Hosz alelnöke az iránt érdeklődött, hogy gondolkodik-e a szaktárca azon, hogy további juttatási elemeket alkalmaz a szerződéses katonák tekintetében. Palásti Ferenc erre a felvetésre is azt válaszolta, hogy 10 napon belül ad erre feleletet a szaktárca.

Ezt követően a szárazföldi haderőnem aktuális kérdései kerültek fókuszba. A haderőnemi egységek parancsnokai sorban referáltak alakulataik életéről. Szücs András Péter dandártábornok tájékoztatást adott a Vay Ádám kiképző bázis életéről, illetve a debreceni fejlesztésekről, majd a dandár előtt álló aktuális feladatokról szólt. Az MH 5. Bocskai István Könnyülövész Dandár parancsnoka - az írásos anyagot kiegészítve - a kiképzési feladatokról, valamint a katonák szociális helyzetéről is részletesen beszámolt.

Az MH 25. Klapka György Könnyülövész Dandár parancsnoka tájékoztatójában kiemelte: az állomány élet- és munkakörülményei a nap 24 órájában hatnak a fluktuációra. Huszti András dandártábornok elmondta, hogy a foglalkoztatás azért is kiegyensúlyozott, hiszen a missziós feladatok szinte állandó elfoglaltságot jelentenek a katonáknak. Igen nagy leterheltséget jelent a túlmunka. Emellett az ellentételezés is sok esetben megoldatlan - tette hozzá a tatai dandárparancsnok.

Az MH 5/62. Könnyülövész Zászlóalj parancsnoka a hódmezővásárhelyi feladatok közül kiemelte a missziós, így az EU harccsoport, illetve a román-magyar közös zászlóalj előtt álló kihívásokat. Az elhelyezési feltételek optimálisak, a szárazföldi haderőnem legmodernebb laktanyája a hódmezővásárhelyi, majd azt is hozzátette a zászlóaljparancsnok, hogy a közelmúltban megnyílt a helyi ruházati bolt is. A beosztott állomány járandóságait – a most befejeződött törvényességi ellenőrzés eredményének tudatában is – az előírásoknak megfelelően adjuk ki – mondta Kovács ezredes.    

Ezt követően - a munkavállalói oldal nevében - Breuer László, majd Szincsák Gyula is megköszönte a részletes, a problémákat is őszintén felvető tájékoztatást. A Hosz alelnöke a munka- és környezetvédelemmel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan kell venni a szolgálati munkavégzéssel kapcsolatos teendőket, mert - mint mondta - addig nincs baj, amíg az be nem következik. Ezután azt kérte, hogy a biztonságos munkavégzés feltételeit a parancsnokok minden egységnél fokozottan tartassák be. A Hosz vezető tisztségviselője - ezt követően, többek között - a szolgálati nyugdíjba távozókkal, a missziós távollétekkel, a túlszolgálattal, a szabadnapok, szabadságok kiadásával, jutalmazással, a laktanya-rekonstrukcióval, az előmenetellel, a teljesítmény-értékeléssel, a ruházati ellátással, az egységes megjelenéssel, a katonák nyelvismeretével, valamint a helyőrségi klubok látogatottságával összefüggő kérdéseket fogalmazott meg.     

A munkaadói oldal képviseletében Palásti Ferenc, dr. Alkéri István, Tánczos László, Szücs András Péter, Huszti András dandártábornokok, Jósvai Attila és Kovács József ezredesek adtak részletes válaszokat a munkavállalók által feltett kérdésekre. A Párbeszéd 2005 teljes anyaga hamarosan nyilvános lesz - zárta gondolatait a HM személyzeti főosztályvezetője. Sipos Géza BEOSZ elnök - a válaszokra reflektálva - külön kiemelte, hogy fontos lenne, ha az év közben visszaadott üdülési lehetőségeket felajánlaná a tárca a nyugállományú katonák számára.   

Az október 25-i esemény végén elhangzott, hogy a HÉF legközelebb - a szakértői- és oldalegyeztetéseket követően - november 15-én, Budapesten tart plenáris ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.