2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Összefogásban

Hosz  |  2006. 10. 30., 16:42

Közös demonstrációjukon a munkavállalókat igazságtalanul terhelő megszorítások és a feketegazdaság ellen tiltakoztak a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége tagjai és szimpatizánsai. Az október 28-i, budapesti demonstrációra azért került sor, mert a kormány részéről továbbra sem találtak meghallgatásra a szakszervezetek ismételt tárgyalási felszólításai. A tiltakozáson jelentős számban képviseltették magukat a tűzoltók, a vámosok, a börtönőrök és a határőrök is…

Már jóval a demonstráció kezdete előtt zászlókat és szórólapokat osztottak az MTA Roosevelt téri parkolójában a tüntetőknek. Vasutasok, villamos-ipari dolgozók, pedagógusok, na és persze az FRDÉSZ-hez tartozó fegyveres és rendvédelmi dolgozók: tüzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök és polgári védelmisek a Lánchídon átvonulva, az Alagútnál hallgatták meg a szónokokat. A menet élén Gaskó István, Palkovics Imre, Kónya Péter és Kerpen Gábor vonult, mögöttük pedig a több mint ezer demonstráló – többek között – ,,Heti 52 órát dolgozunk, de legalább keveset keresünk!, Mi az életünket is feláldozzuk értetek, és Ti?, A 60 éves tüzoltó, tüzoltó?” feliratú lobogókkal.

Miután Kozák László, a demonstráció moderátora köszöntötte a demonstráló szervezeteket, az eseménytől – az elmúlt napok belpolitikai eseményei miatt – távolmaradó rendőrök és katonák szolidaritási nyilatkozatairól tájékoztatta a megjelent több mint ezer tiltakozót. Ezt követően arról beszélt röviden, hogy miért is kénytelenek a szakszervezetek újra az utcai tüntetés eszközét alkalmazni? Mint mondta azért, hogy a konvergenciaprogram végrehajtásához elengedhetetlen, átmenetinek tartott megszorítások felfüggesztésének pontos céldátumának kijelölését, a további, bizonyíthatóan más intézkedéssel ki nem váltható megszorításokról középtávú társadalmi-gazdasági egyezmény megkötését, valamint, hogy – a gazdaság tényleges helyzetének megfelelően – a jelenleg érvényben lévő OÉT-megállapodások, kormányígéretek felülvizsgálatát elérjék.

A most következőkben a szónokok felszólalásaiból idézünk, röviden:

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke: Sajnálatos, hogy annak ellenére, hogy tovább súlyosbodott a helyzet, már csak két országos szakszervezeti konföderáció tiltakozik, áll ki a munkavállalók érdekeiért. Nem tudjuk elfogadni a járulék-emelkedéseket, azt, hogy a Kormány feladta a fekete-illetve szürkegazdaság kifehérítésére tett célkitüzéseit. Nem az utcán akarunk megoldást a problémáinkra, a tárgyalóasztalhoz szeretnénk mihamarabb visszatérni, hiszen nagyon sok mindent kell közösen tisztáznunk!     

Kónya Péter, a LIGA Szakszervezetek társelnöke, az FRDÉSZ elnöke: Külön köszöntöm a jelentős számban megjelent tüzoltó, börtönőr, vámos és határőr kollégákat, de itt vannak a polgári védelmisek és látom a körben elhelyezkedő rendőr-kollégákat is, akik, ahelyett, hogy otthon a családjukkal lennének most, kénytelenek dolgozni és szolgálatban vannak és azért vannak itt, hogy bennünket védjenek, így úgy gondolom, hogy őket is megilleti a köszöntés. Folyamatosan azt halljuk a Kormánytól, hogy nincs pénz arra, hogy a tüzoltók munkaidejét az EU-s direktívák szintjére csökkentsék, nincs pénz arra, hogy a börtönőrök munkahelyi körülményeit javítsák, nincs pénz arra, hogy közel 1200 határőr állását megőrizzük. Azt mondják, hogy mintegy 10%-os reálbércsökkenés várható, a Kormány jövő évi bérfejlesztési ajánlata nulla! Azt gondoljuk, hogy ami a versenyszférában a feketegazdaság, az az állami szférában az állami korrupció, pedig a köz pénzét a köz javára kell fordítani. Nem azért fizetjük az adónkat, hogy egyes emberek milliomosokká, milliárdosokká váljanak, hogy a pártoknak legyen a választásokra ütős kampányfilmük, hanem azért dolgozunk, hogy az ország jobban, tisztességben, becsületben éljen. Ezért a LIGA szakszervezetek meghirdeti azt, hogy széleskörü, társadalmi összefogással vessünk véget az állami korrupciónak és nézzük meg, hol lehet forrásokat találni. Legyünk mi a társadalmi kontroll, hozzuk nyilvánosságra a felháborító eseteket, állítsuk meg az állami korrupciót, mert így tudjuk megőrizni állásainkat, így tudunk fedezetet találni.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke: Minden bajok forrása a feketegazdaság. Ebben benne van az állami korrupció, benne van a versenyszférában lévő csalás. Tudjuk, hogy egymillió munkavállaló tengeti az életét minimálbéren, tudjuk, hogy hatszázezren be sincsenek jelentve, ezek az emberek nyomorra vannak ítélve. A feketegazdaság a legveszélyesebb ellensége a bérből és fizetésből élőknek. A feketegazdaság az oka az elmúlt években kialakult súlyos jövedelemkülönbségnek. Minden törvényes erőnkkel tiltakozzunk, kezdjünk el támadni a feketegazdaság ellen!

A kegyetlen létszámcsökkentések érintik azokat a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat is, akik a LIGA konföderáció családjába tartoznak. Azok az értékek, amelyek korábban vonzóvá tették a fegyveres és rendvédelmi szolgálatot, azok is veszélybe kerültek. Gratulálok, hogy ilyen nagy számban megjelentek az FRDÉSZ-tagok, s úgy gondolom, hogy a munkavállalók civil és fegyveres tagsága most forrt igazán össze – a szolidaritásban is.

Célunk az, hogy a kormányzatot és a munkaadókat a tárgyalóasztalhoz kényszerítsük. Ki kell váltani a munkavállalók terheit, mégpedig a feketegazdaságból beszedett járulékokból és adókból. A lehető legrövidebb időn belül ki kell váltani a megszorító intézkedéseket, ezért első lépésként ezt a nagyon ronda fekete leplet rántsuk le a fekete gazdaságról, s így látható lesz az alagút vége! Tudjuk: elég hosszú ez az alagút, de meneteljünk rajta, ha kell keményebb demonstrációkkal, munkahelyi lépésekkel tegyük mindezt!          

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke: Nem az a probléma, hogy békésen demonstrálunk, hanem az, hogy ennek az oka nem akar megszünni. Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a Kormány nem akar érdemben egyeztetni a szakszervezetekkel. Azért maradjon meg minden dolgozó munkahelye, azért legyen a munkanélkülieknek is elhelyezkedési lehetősége, mert nem kell az utcán demonstrálni, mi dolgozni szeretnénk, elegendő munkáért elegendő bért kell biztosítani mindenkinek!

Perényi József, Mecseki Munkástanácsok elnöke: Igen is nagyon fájnak az intézkedések. A nagycsaládosok különösen is észreveszik a megszorításokat, az elvonásokat, őket súlyosan sértik majd, ha a közüzemi számlákat sem tudják majd kifizetni. Nagyon fáj, hogy egy ország minimálbérre van bejelentve, nagyon fáj, hogy a családok nem tudják majd taníttatni a gyerekeket, mert nem tudják megfizetni. Az egészségügyi megszorítások mindenkinek fájni fognak,

A demonstráció után honlapunk kérésére Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke értékelte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók részvételét a LIGA és a Munkástanácsok által szervezett megmozduláson.

- Több résztvevőre számítottunk, de azt hiszem az elmúlt napok, hetek történései rányomták a bélyegjüket a békés tiltakozásokra is. Az október 23-án történtek után – úgy gondolom -

mindenkinek le kell vonni a tanulságokat. Az, hogy az FRDÉSZ tagszervezetei ennek ellenére is jelentős létszámban képviseltették magukat, megmutatja, hogy milyen lényeges megélhetési, szociális és munkahelyi problémák vannak a kollégáknál. A munkakörülmények és a munkafeltételek terén különösen sok a gond, csak példaként említem a tüzoltók sokéves követelését, a 40 órás munkahét bevezetését, s, ami ebben az esetben egyszerüen elképesztő: a mai napig nem nyert megoldást az ügy.   

A demonstráció további részleteiről a LIGA Harsona decemberi számában olvashatnak majd – a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.