2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megszűnés előtt a katonai fogház

Hosz  |  2006. 11. 09., 11:15

A Magyar Honvédség Katonai Fogházának állománya, vagyis mintegy hatvan hivatásos és szerződéses katona - az intézet 2007 januárjára tervezett megszűnése miatt - jelenleg nem tudja, hogy mi lesz a jövőbeni sorsa, lesz-e munkája, szolgálati helye. Vagyis úgy tűnik, csak a feladat, a személyi állomány viszont nem integrálódik az új szaktárca, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szervezetébe! A Honvédszakszervezet szakemberei rajtuk kívánnak segíteni...

A HM vonatkozó utasítása alapján 2007 januárjától - a haderő új struktúrájának kialakításával összhangban - az IRM veszi át a Magyar Honvédség Katonai Fogházának szolgálati feladatait. De vajon mi lesz az intézetben szolgáló személyi állománnyal, törődik-e velük is valaki? Ennek jártunk utána.

Takács István budapesti területi ügyvivő és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő arra vállalkozott, hogy a fogház parancsnokával történő helyzetelemzés után, segítsen az érintett állomány ügyeinek rendezésében.  

A Hosz szakembereit november 9-én fogadta Nagy István alezredes, a fogház parancsnoka és Seprenyi Attila őrnagy, parancsnok-helyettes. A találkozón részt vett még Csépányi Csaba, a Hosz helyi alapszervezeti vezetője és a helyi személyügyi szakemberek is. Megtudtuk, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a HM, illetve az MH számára feleslegessé váló személyi állományt sem - a jelenlegihez hasonlóan - megfizetni, de az esetek többségében még átvenni sem tudja.

- Immár hét esztendeje lebegtetik a katonai fogház további sorsát, ugyanakkor még most, a megszünésünkről szóló miniszteri utasítás és a vezérkar-főnöki parancs megjelenése után sem tud semmilyen alternatívát nyújtani kollégáink számára a Magyar Honvédség. Továbbra is tisztázatlan mintegy hatvan tiszt, tiszthelyettes, legénységi állományú, illetve közalkalmazott sorsa. Ennek pedig az az oka, hogy az IRM csak 20 felügyelői, illetve főfelügyelői (foglár) beosztású kollégát venne át, őket is csak úgy, ha 2007-ben a HM fizetné azt a mintegy 62 millió forintot, amibe az illetmény-jellegü kifizetéseik kerülnének - mondta a fogháznál 1993-óta szolgáló parancsnok. A BVOP-nál jelenleg a honvédséginél is alacsonyabbak az illetmények - a szerk.   

Seprenyi Attila őrnagy a parancsnok szavaihoz még hozzátette, hogy a fogháznál szolgáló - büntetés-végrehajtási szakképzettséggel rendelkező - állomány nem versenyképes a Magyar Honvédségen belül, hiszen eddig a rendkívül speciális, büntetés-végrehajtási feladat maradéktalan végrehajtása volt az elsődleges.  

A parancsnokkal és a helyettesével történő megbeszélés után állománygyülésen mondták el az érintettek a félelmeiket. Takács István budapesti területi ügyvivő és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő ezt az alkalmat felhasználva mondta el megoldási javaslatait, illetve a jogorvoslati lehetőségeket. A résztvevő hiavtásos és szerződéses katonák elsősorban a szolgálati lakással, a méltányosságot érdemlő esetekkel, valamint a szerződéses jogviszonnyal kapcsolatban tettek fel érdeklődő kérdéseket.

A helyszínen megtudtuk, hogy a legfrissebb személyügyi adatok szerint 10-15 kolléga még úgy is vállalná a BVOP-nál történő szolgálatot, ha kevesebb lenne az illetménye. Csak remélni tudjuk, hogy a HM HVK főnöke - a katonai fogháznál november 20-án tartandó állománygyülésen - nekik is kielégítő jövőképpel szolgál majd. Cikkünk teljes terjedelmében az Egység újság decemberi számában lesz olvasható - a szerk.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) – közösségi régészeti program keretén belül – egy második világháborús német harckocsi megsemmisülési helyszínét azonosította a Fejér vármegyei Baracska község térségében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.