2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Katonákért Alapítvány közleménye

Hosz  |  2006. 11. 17., 10:36

A Katonákért Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére az MH Szociálpolitikai Közalapítvány, a Katonákért Közhasznú Alapítvány, valamint a HM Személyzeti Főosztály vezetői, illetve képviselői, november 8-án  - a korábbi szervezeti átalakítások tapasztalatait figyelembe vévő - megbeszélést folytattak a  honvédséget érintő szervezeti korszerűsítés soron következő szakasza rekonverziós feladatainak előkészítéséről...

A rendelkezésre álló információk alapján a résztvevők megállapították, hogy a 2007. január 1-vel  kezdődő szervezeti átalakítás a Magyar Honvédség szinte minden területét  érinti: az egészségügyet, a képzést, a hadkiegészítést, a toborzást, valamint a kiképzés rendszerét. Nem hagyja érintetlenül az intézmények, a csapattagozat jelentős részét, a középszintü vezetési szinteket és a logisztikai ágazatot sem. Ezek az átalakítások több ezer beosztási hely megszünésével,  a megmaradó struktúrák jelentős átalakulásával, diszlokációs változásokkal járnak együtt.

      A minden eddigi átalakítást meghaladó méretü változtatások előkészítése, az érintettek felkészítése, tájékoztatása és a  tervezett készenlét eléréséhez szükséges végrehajtási szakasz feszített ütemü, körültekintő és  minden rendelkezésre álló erőforrás bevonását feltételező munkát  kíván.

    Az átalakítások eddigi tapasztalatai alapján a jelenlévők szükségesnek tartják annak hangsúlyozását, hogy a szervezet számára feleslegessé váló állomány rendszerből való kiléptetése, társadalomba való visszaillesztése(annak messzemenő segítése, támogatása) fontos, jövőbe mutató üzenetet hordozó kötelezettség. Elismerve a tárca rekonverzióval kapcsolatos erőfeszítéseit, a jelenlévők felhívják a figyelmet arra, hogy a korábbi átalakítások során kitüzött rekonverziós célok és eredmények közötti deficitek jelen átalakítások során tovább nőhetnek az átalakítás méretének jelentős bővülése és a rekonverzióra fordítható erőforrások stagnálása, szükülése, a már most érzékelhető időnyomás miatt.

           A jenlévő alapítványok ajánlást fogalmaztak meg a tárca, illetve a MH illetékes szakmai szervek felé, amelyben kinyilvánítják érdekeltségüket és készségüket az átalakítással összefüggő rekonverziós feladatok előkészítésében és végrehajtásában való részvételre. Javaslat tervezetet fogadtak el, melynek értelmében kezdeményezik egy, a Katonákét Közhasznú Alapítvány  szakmai koordinálásával létrehozandó szakmai munkacsoport müködtetését, amely a kiléptetésben érintett állomány tájékoztatását, átképzését, munkába helyezését az illetékes állami munkaügyi szervekkel együttmüködve szervezné. A javaslat az erőforrások bizonyos átcsoportosításával számolva olyan költséghatékony megoldást ajánl, amely lehetővé tenné a személyügyi szakállomány tehermentesítését, az állami munkaügyi szervekkel való folyamatos kapcsolattartást, végső soron a rekonverziós feladatok korábbiaknál hatékonyabb,  nagyobb odafigyeléssel megvalósuló kezelését, valamint a rendelkezésre álló anyagi erőforrások ésszerübb felhasználását.

Budapest 2006. november 17.

                                                                                   Katonákért Közhasznú Alapítvány

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.