2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A munkavállalók helyzete a köz- és versenyszférában

Hosz  |  2006. 11. 23., 14:22

Egyebek mellett a munkavállalók élethelyzete, a foglalkoztatás biztonsága, a munkakörülmények, a 2007-es bértárgyalások, a közszféra illetményrendszere, valamint a munkajog is téma volt a LIGA konföderáció által szervezett kétnapos továbbképzésen. A tagszervezetek számára már hagyományosan sikeres szakmai konferenciának - november 23-24-én - a budapesti Hotel Agro Panorama adott helyet. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár mellett a területi és szakmai ügyvivők képviselték...

A konferencia témája: A munkavállalók helyzete a köz- és a versenyszférában” volt. Még a szakmai konferencia előtt – csütörtök délelőtt – a LIGA Tanács ülésére is sor került, itt, a Hosz képviselői jelenlétében elfogadták a Szolidaritási Nyilatkozatot, majd a november 28-i nagygyülés részleteit is átbeszélték. A nyilatkozatot a későbbiekben teljes terjedelmében közölni fogjuk -  a szerk. 

A regisztráció, majd a mandátumok kiosztása után megtartott LIGA Tanács ülést Pásztor Miklósnak, a Corvinus egyetem tanárának előadása követte. Az egyetemi tanár - többek között - a munkakörülményekről, a munkafeltételek köz- és versenyszférában történő alakulásáról tartott előadást.

Ezt követően pedig panelvita keretében tárgyalták meg a résztvevők a különböző szférákat érintő legfontosabb problémákat; a fegyveres és rendvédelmi szféra ügyeit Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke, a LIGA elnökségi tagja tárta a szakszervezeti tisztségviselők elé. Az élénk vita során Migács Tibor, a konföderáció szakértője megfogalmazta, hogy nem egymás támadása, a megosztás, hanem egymás megismerése, és a közös gondolkodás a fő kihívás.

A szakmai továbbképzés második napján dr. Tóth Gábor a bér- és illetményrendszerekről, a keresetek alakulásáról, valamint a 2007-es bértárgyalások aktualitásairól tájékoztatta a megjelenteket. A szociális és munkaügyi minisztérium főosztályvezetője - egyebek mellett - kiemelte: amennyiben a kormányzati ajánlat valósul meg, akkor mintegy 9%-os reálbércsökkenést szenvedhet el a közszféra 2007-ben.

Az előadássorozatot dr. Bodnár Lilla zárta. Az ELTE ÁJTK. doktorandusz hallgatója miután részletes áttekintést nyújtott a köz- és versenyszférában megvalósuló munkajogi viszonyokról, a fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozó törvények specialitásait is górcső alá vette. A Hosz megjelent tisztségviselői a továbbképzést hasznosnak és eredményesnek értékelték.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.