2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A munkavállalók helyzete a köz- és versenyszférában

Hosz  |  2006. 11. 23., 14:22

Egyebek mellett a munkavállalók élethelyzete, a foglalkoztatás biztonsága, a munkakörülmények, a 2007-es bértárgyalások, a közszféra illetményrendszere, valamint a munkajog is téma volt a LIGA konföderáció által szervezett kétnapos továbbképzésen. A tagszervezetek számára már hagyományosan sikeres szakmai konferenciának - november 23-24-én - a budapesti Hotel Agro Panorama adott helyet. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár mellett a területi és szakmai ügyvivők képviselték...

A konferencia témája: A munkavállalók helyzete a köz- és a versenyszférában” volt. Még a szakmai konferencia előtt – csütörtök délelőtt – a LIGA Tanács ülésére is sor került, itt, a Hosz képviselői jelenlétében elfogadták a Szolidaritási Nyilatkozatot, majd a november 28-i nagygyülés részleteit is átbeszélték. A nyilatkozatot a későbbiekben teljes terjedelmében közölni fogjuk -  a szerk. 

A regisztráció, majd a mandátumok kiosztása után megtartott LIGA Tanács ülést Pásztor Miklósnak, a Corvinus egyetem tanárának előadása követte. Az egyetemi tanár - többek között - a munkakörülményekről, a munkafeltételek köz- és versenyszférában történő alakulásáról tartott előadást.

Ezt követően pedig panelvita keretében tárgyalták meg a résztvevők a különböző szférákat érintő legfontosabb problémákat; a fegyveres és rendvédelmi szféra ügyeit Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke, a LIGA elnökségi tagja tárta a szakszervezeti tisztségviselők elé. Az élénk vita során Migács Tibor, a konföderáció szakértője megfogalmazta, hogy nem egymás támadása, a megosztás, hanem egymás megismerése, és a közös gondolkodás a fő kihívás.

A szakmai továbbképzés második napján dr. Tóth Gábor a bér- és illetményrendszerekről, a keresetek alakulásáról, valamint a 2007-es bértárgyalások aktualitásairól tájékoztatta a megjelenteket. A szociális és munkaügyi minisztérium főosztályvezetője - egyebek mellett - kiemelte: amennyiben a kormányzati ajánlat valósul meg, akkor mintegy 9%-os reálbércsökkenést szenvedhet el a közszféra 2007-ben.

Az előadássorozatot dr. Bodnár Lilla zárta. Az ELTE ÁJTK. doktorandusz hallgatója miután részletes áttekintést nyújtott a köz- és versenyszférában megvalósuló munkajogi viszonyokról, a fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozó törvények specialitásait is górcső alá vette. A Hosz megjelent tisztségviselői a továbbképzést hasznosnak és eredményesnek értékelték.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.