2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zászlóaljjá alakul a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Hosz  |  2006. 11. 25., 12:23

A haderő-átalakítás 2007. évi eredményes végrehajtása érdekében – november 24-én – állománygyűlést rendeztek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állománya részére. Az állománygyűlésen megjelent Havril András vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke, aki szóban ismertette az állomány részére az átszervezésre vonatkozó végrehajtási parancsát...

A rendezvényen jelen voltak a jelen szakirányú katonai vezetésének képviselői, így dr. Gáspár Tibor mérnök vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Békési István dandártábornok, a HM Haderőtervezési Főosztály főosztályvezetője is. A tájékoztatót a Honvédszakszervezet részéről Takács István budapesti területi ügyvivő, valamint Scheiner Katalin logisztikai érdekképviseleti titkár kísérte figyelemmel.

 

 

 

A protokolláris köszöntő után Havril András vezérezredes köszönettel kezdte tájékoztatóját, miszerint folyamatos figyelemmel kíséri az ezred áldozatos munkáját nagyszerü teljesítményét. Hangoztatta, hogy továbbra is szükség van a szervezetben dolgozó szakemberek, kiképzett, jó szaktudású katonákra, azonban a jelenlegi költségvetési nem teszi lehetővé, hogy egy zászlóalj szintü szervezet, egy drága ezred szintü vezetéssel rendelkezzen.

 

Megvizsgálva a költségvetési lehetőségeket, a teljes Magyar Honvédség középvezetői szintjének átstrukturálása mellett, a végrehajtó szinten, egy képességorientált, a feladatokhoz igazodó, szervezeti elemeket kell megalakítani, fenntartani. Ennek érdekében, az ezred továbbiakban önálló zászlóalj szinten fog tevékenykedni. Felesleges, és felelőtlenség akkora struktúrát fenntartani, mert a jelen kor követelményeinél, egy ezred szintü szervezetet bevetni sehol sem kell. A szervezeti szint csökkenése mellett a zászlóalj létszáma 72 fővel fog növekedni a jelenlegihez képest. Az állománytábla felterjesztésének igénye további 38 főt igényelt, mely támogatást kapott a vezérkari főnök részéről, azonban a költségvetési lehetőségek keretében erre csak a későbbiekben lesz lehetőség.

 

A szervezeti struktúraváltást legérzékenyebben, legkedvezőtlenebbül a jelenlegi ezred vezetését érinti. A személyi beszélgetések során, azonban valamennyi személlyel, személyi beszélgetést kell lefolytatni. Az önkéntes haderőnek egyik alapvető része az önkéntesség. El kell mindenkinek dönteni, hogy a Magyar Honvédségben kíván-e szolgálni, dolgozni az illető, ezért a jelenlegi helyzet lehetőséget ad a döntés meghozatalára. Havril András vezérezredes ígéretet tett, hogy a lehetőségek minden támogatást megad a személy döntés megalapozására, meghozatalára.

 

A tájékoztató után Hajdú Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a parancs megértését közölte a vezérkari főnök részére. Elmondta, hogy jelenlegi, és a várható feladatokhoz képest, jelentős létszámhiánnyal rendelkezett a szervezet. Pozitívan érintette a várható létszámbővítés, azonban továbbra is kiállt a további 38 fős személyi növekedés mellett. Elmondta, hogy egy jó szakember teljes körü kiképzése legalább 5 évet igényel, mely megköveteli a nagyobb létszámot.

 

 

 

Továbbiakban az állomány kérdéseket intézhetett a vezérkar főnöke felé. A kérdések mindegyike alapvetően szakmai jellegü volt. Szó volt egy második „kutyás” szakaszra, egy külön korszerü objektum létrehozására. Igény merült fel egy új kiképzőbázis, tüzszerész gyakorlópálya létrehozására a hadihajó kikötő területén, hogy a kiképzéseket (akadály-mentesítéseket, sérült mentéseket) ne 50-60 km-re kelljen gyakorolni. Szükség lenne internet-hozzáférésre, nem csak a laktanya objektumán belül, hanem mobil, nemzetközi adatokkal hozzáférhető eszközként is, mely hatékonyan segítené, a gyors szakszerü munkavégzést, esetleges életmentést. Problémaként merült fel, hogy a legénységi szerződéses állomány részére nem tudnak megfelelő elhelyezési körülményt biztosítani, melyet már közel másfél éve jelentettek.

 

Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke válaszában elmondta, hogy létszámbővítés, az új objektumok felállítása a jelentős költségkihatások miatt további vizsgálatokat igényelnek, mert a szükös kereteken belül csak más képesség rovására lenne lehetőség ezeket megalakítani, fenntartani. Az internet és szakeszközök beszerzésével egyetértett, és azok biztosítani fogja. A legénységi szerződéses állomány elhelyezését a Budapesti Támogató Dandárral együtt kell megoldani – mondta befeejező szavaiban a vezérkar főnöke.

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.