2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bezárják a Puskás Tivadar laktanyát Nagytarcsán

Hosz  |  2006. 11. 25., 12:40

Összevont állománygyűlést tartottak november 24-én, a nagytarcsai Puskás Tivadar laktanyában. A gyűlés résztvevőit két katonai szervezet katonái, alkalmazottjai; az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság, valamint az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ beosztottjai alkották.  A rendezvényen részt vett Havril András vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnoka, valamint a Honvédszakszervezet képviseletében Takács István budapesti területi ügyvivő…

Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét katonai tiszteletadással, díszalegység fogadta az objektum bejáratánál. Az állománygyülésre pontban délben, a laktanya nagy tanácstermében került sor.

 

Havril András vezérezredes az állománygyülésen - többek között - kijelentette: „Szomorú kötelességemnek teszek eleget, hogy közöljem a jelenlévő állománnyal, hogy itt vége van a dolgoknak”. Mint az már közelmúltban ismertetett változások szerint tudott, hogy a Puskás Tivadar laktanyát Nagytarcsán bezárják. „Nem az a célom, hogy mindenki jóízüen megértse, amit mondok, csak azt kérem, hogy hallgassanak végig”.

 

Az elmúlt 10-15 éves időszakban végbemenő szervezési változásokat sosem fejeztük be teljes egészében, mindig hagytunk az előző időszakból valamit. Rengeteg olyan dolgot tartunk, melynek fenntartása gazdaságtalan, a jelenlegi költségvetési kereteken belül nem finanszírozható. Minden, amit feleslegesen müködtetünk, az drága pénz. Fel kell hagyni a túlméretezett katonai kultúrával.

 

A 2007. évi haderő-átalakítás egyik eleme, a NATO szervezetek berkein belül is egyedülálló, egy olyan integrált vezetési struktúra létrehozása, amely közvetlenül irányítja az országban lévő katonai szervezetek összességét. A jelenlegi parancsnokságok összevonásával, Székesfehérváron megalakul a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság. 2007. január elsejével megalakításra kerül a budapesti katonai szervezetek összevonásával az MH Budapesti Támogató Dandár, melynek székhelye Budapesten, a Zách utcában lesz. Ennek érdekében 2006. december 31-ével megszünik az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság is. A szervezetet alkotó állomány nagy része e két területre diszlokál.

 

A költségvetési lehetőségek szükülése végett szükség van két helyőrségben lévő katonai objektum bezárására, a jelenlévő nagytarcsait, valamint az egrit, ahonnan az MH Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj állománya Debrecenbe diszlokál. Az elvárt képességek teljesítésére a Magyar Honvédség nem tud önálló objektumokat fenntartani.

 

Lesznek személyi beszélgetések, ahol a szervezet állományába tartozók eldönthetik, hogy az önkéntes haderőnemhez híven továbbra is a Magyar Honvédség beosztottjai, alkalmazottai kívánnak-e maradni. Amennyiben ezt szeretné, úgy akár a fent felvázolt két szervezetnél, de ha nem sikerülne az egész országban beosztást tudnak biztosítani, persze mindenkinek magának mérlegelve a családi körülményeket is figyelembe vevő lehetőségeket.

 

A rendezvény végén az állomány nem élt a kérdezés és véleménynyilvánítás lehetőségével, hisz a második napirendként, a vezetési teremben megrendezendő értekezletre készültek. Itt azonban voltak hozzászólások. Ezek - a teljesség igénye nélkül - a következők voltak:

 

-         A jelen objektumba súlyos összegeket fektettek be, akkor miért pazarolják el az ingatlanokat?

 

A Magyar Honvédség az objektumot piaci áron, a lehető legtöbb bevételt nyerve kívánják eladni, hasonlóan az egri laktanyához, így a befektetett érték visszakerül a honvédséghez.

Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság parancsnoka elmondta, hogy az állomány egy része a Zách utcai objektumban, egy korszerübb, infrastrukturálisan jobb munkahelyre kerülnek. A Budapestről Nagytarcsára ingázások is megszünnek a budapesti kollégák részéről.

 

-         Az állománygyülésen elhangzott, hogy a korábbi átszervezések csak félmegoldások voltak. Mi a garancia arra, hogy a jelenlegi az teljes lesz?

 

A jelenlegi koncepció – mely korábban nem volt – a NATO, az EU haderő, a nemzetközi misszió, a katasztrófavédelmi elvárások, valamint a költségvetési keretek határozzák meg. Jelenleg erre, ilyen képességekre van szükség.

 

-         Az állomány nagy részének a legnagyobb problémája, hogy miért csak az utolsó pillanatban tájékoztatják az érintett emberek a lehetőségekről, nem hibáztatva közvetlen vezetőiket, hisz Ők sem tudtak semmit? Miért kell az állományt huzamos ideig bizonytalan helyzetben tartani?

 

A ismertetés idejének megválasztása nem csupán a vezérkar főnökén múlott. Amikor elkészültek a végleges megoldások, azonnal tájékoztatva lett az állomány.

 

-         Lesz-e lehetősége a felsőfokú végzettséggel rendelkező tiszthelyetteseknek tiszti beosztáshoz jutni?

 

Ez az előmeneteli rendszer problémája, mely egy stabil amerikai típusú hadsereg mintájára épül. A jelenlegi, folyamatos szervezési leépítés torzulásokat okozott az előmeneteli rendszerben, melyek kiküszöbölésére elindultak a változtatást tervezési folyamatok. Azonban fontos a tanulás és azoknak, akiknek több iskolájuk van, azoknak mindig helyük lesz a Magyar Honvédségben.

 

-         Jelenleg hihetetlen pazarlásokat látunk. Olyan sok pénz folyik el az útvesztőkön, hogy az felháborító. Ezen túlköltekezés megfékezése után van-e lehetőség a bér növelésére. Tudják-e vonzóvá tenni a katonai pályát választásra, vagy megtartására a jelenlegi pénzügyi juttatások szükössége mellett? Lehetne-e a bennmaradást valamilyen pótlékkal segíteni?

 

A pótlékrendszer nem jó! Folyamatosan ellentéteket generál különböző rétegek között. Azonban az illetményrendszer átdolgozására szükség van.

 

A kérdések megválaszolásával a nagytarcsai tájékoztató befejeződött. Megköszönve az eddigi munkát Havril András vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke elköszönt a jelenlévőktől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.