2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkában az Alapítvány

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:07

A Katonákért Alapítvány november 29-i, Szekeres István kuratóriumi elnök vezette ülésén – egyebek között – elhangzott, hogy immár 15 esztendeje hangoztatja a szakszervezet, az alapítvány, hogy a katona egyenruhás állampolgár, így a katonáknak is vannak civil ügyei. A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) keretében beadott pályázatok sikertelensége azonban azt jelzi, hogy a társadalom,  még mindig úgy gondolja, hogy csupán a szaktárcának és intézményeinek vannak tennivalói a katonák érdekében. Az Alapítvány rendezvényén részt vett Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke is.

A kuratórium előtt Szekeres István beszámolt a Honvédszakszervezettől, a Honvédelmi Minisztériumtól kapott támogatásokról, valamint a személyi jövedelemadó 1%-aiból befolyt összegről, illetve azok felhasználásairól is. A kuratórium vezetője azt is elmondta, hogy az Alapítvány támogatást nyert a fővárosi önkormányzat rekonverzióval kapcsolatos pályázatán. 

A segélyezési elgondolás, a három forrásból összerakott segélyezési alap beindult, több mint 2,5 millió forintot fordítottunk segélyezésre, ennek mintegy felét – sajnálatos módon – temetési segélyezésre költöttük - tette hozzá Szekeres István. Az ülésen elhangzott, hogy a megkezdett társadalombiztosítási tanácsadás eddigi tapasztalatai – az előzetes várakozásnak megfelelően – sikeresek. Nagy az érdeklődés, a tanácsadó-szolgálat jelenlegi müködtetése jól szolgálja a katonák érdekeit.

Fontos törekvése az alapítványnak, hogy honvédségi inkurrenciákat igényel a szaktárcától. Már konkrét ígéret is van, a közeljövőben már elhelyezési és hadtáp anyagokat is kapni fog az alapítvány. A vállalkozási tevékenységről a kuratórium vezetője elmondta, hogy a Food Expressz-szel fenntartott kapcsolat hamarosan véget ér, a Vodafone továbbra is leköti a munkakapacitások jórészét, a kintlévőség szinte minden hónapban meghaladja a nyereséget. Szekeres István azt is hangsúlyozta, hogy a munkaerő-közvetítés ügyében is megkezdte a tevékenységét a Katonákért Alapítvány.

Ezt követően arról esett szó, hogy a 2007-es esztendőben milyen feladatok állnak a Hosz, illetve az Alapítvány előtt. A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány és a Katonákért Alapítvány közötti hasznos együttmüködésről, egy, a munkába helyezést elősegítő, teljesítő-képes innovációs iroda létrehozásáról is beszéltek. Az egyéb ügyek között elmondta a kuratórium elnöke, hogy a jogsegélyszolgálatot eddig vezető dr. Somos József már csak esetenként vállal feladatokat, így a – gazdaságosság jegyében – a Hosz és az Alapítvány közötti integrált jogsegélyszolgálat müködtetéséről is egyeztettek. 

A nyugállományúak, illetve a nyugdíjba készülő aktív katonákkal kapcsolatban elhangzott, hogy az Alapítvány a maga lehetőségei mentén – ezt követően is – mindent meg fog tenni, még többet fog szolgáltatni, illetve még több információt fog nyújtani az érintetteknek. A nyugdíjas-kutatás és a kiválás-kutatás ügyeivel kapcsolatban is tárgyaltak a kuratórium tagjai, emellett szó esett egy lehetséges nemzetközi konferencia megszervezéséről is. 

Az ülésen Mészáros Géza Hosz elnök elmondta, hogy a szakszervezet – a Választmány döntését bírva – továbbra is támogatja az Alapítvány tennivalóit, célkitüzéseit, emellett a nyugállományúakkal kapcsolatos kutatásokat, ellátásukat, valamint a nyugdíjasházakkal és rehabilitációs központokkal összefüggő terveket is segíti. A szakszervezet vezetője tájékoztatta a megjelenteket arról is, hogy a szolgálati nyugdíj átdolgozása, valamint az illetmény-rendszer problematikája mind-mind a Honvédszakszervezet elsődleges tennivalói közé tartoznak. Jó a kapcsolat a Hosz és az Alapítvány között - mondta hozzászólása végén az elnök.

Dr. Paraizs József az egészségmegőrzéssel, majd az Alapítvány jövőbeni jogsegély-szolgálati feladataival és a jogászi, ügyvédi tennivalóival kapcsolatban, míg Keszthelyi László a Vodafone kintlévőségek behajtása okán fogalmazott meg javaslatokat.

Az ülés végén Pusztai Lajos kuratóriumi titkár a segélyezésről, annak rendjéről és lehetőségeiről, a személyi jövedelemadó 1-1%-ára vonatkozó 2007.évi rendelkező nyilatkozatok benyújtásának lehetséges módozatairól, a határidőkről, valamint az átképzési támogatásokról adott hasznos információkat a kuratórium tagjainak, majd a következő időszak egyéb tennivalóiról és a pályázati lehetőségekről is tárgyaltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.