2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FRDÉSZ jubileum - Minél többféle az érdek, annál jobb kompromisszum születik

Hosz  |  2006. 12. 02., 12:57

Pontosan november 20-án töltötte be 15. életévét a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ). A jubileumi évforduló alkalmából az ágazati érdekegyeztetés kormányzati működtetője, dr. Petrétei József, igazságügyi és rendészeti miniszter adott exkluzív interjút honlapunk felelős szerkesztőjének. A szövetség december 8-án, Budapesten tartja majd jubileumi ünnepségét.

- Miniszter Úr! A fegyveres és rendvédelmi szféra ágazati érdekegyeztetése ma már az Ön által müködtetett szektorális érdekegyeztető fórum (SZÉF) keretében zajlik. Milyen eddigi tapasztalatai vannak az érdekegyeztetés ezen, új formájának?

- A SZÉF müködését Alapszabály írja elő. A tárgyalásokon résztvevő szakszervezetek jól felkészült, valódi tárgyalópartnerek. Az érdekegyeztetésből adódik, hogy a tárgyalások igazán kemények, hiszen – a döntés-előkészítés folyamatában - itt tudják a szakszervezetek a tagságuk érdekeit a leghatékonyabban megjeleníteni.

A fórumon, természetes módon valamennyi szakszervezetnek az az érdeke, hogy mindig olyan döntések szülessenek, amelyek az általuk elképzelt tartalmat hordozzák. Mindez az esetek többségében ütközéseket és kompromisszumkötéseket jelentenek!

Azt gondolom, hogy a kormányzati döntések annál sikeresebbek, annál jobb kompromisszumok születnek, minél többféle érdek jelenik meg a döntés-előkészítési folyamatban, illetve akik ebben a folyamatban részt vesznek, minél felkészültebbek.

- Ön felkészült, képzett szakembereknek tartja a szakszervezeti vezetőket. De konkrétan, milyen tárgyalópartnert ismert meg az érdekegyeztetés során a másik oldalon helyet foglaló, FRDÉSZ vezetőkben?

- Először is gratulálok a szakszervezeti szövetség 15. születésnapja alkalmából, hiszen egy szervezet esetében is nagyon fontos, hogy a kerek évfordulókat megünnepeljék! Ez az eltelt idő is mutatja, hogy olyan szervezetről van szó, amely ellátja alapvető rendeltetését, hiszen, ha nem így lenne, akkor már régen megszünt volna.

Az FRDÉSZ vezetője, a szövetség tagszervezeti vezetői egyértelmüen jól felkészültek, hatékonyan és határozottan tudják képviselni tagságuk érdekeit. A különböző fórumok és a négyszemközti találkozók is meggyőztek arról, hogy az FRDÉSZ rugalmas, de ez nem a pozíciók feladásával, hanem az ésszerü kompromisszumokra való törekvéssel jár együtt.  

- A SZÉF utolsó ülésének napirendjén – egyebek mellett – a nyugdíjreform, a Hszt, illetve a Hjt. módosítása is szerepelt. Hogy áll jelenleg ez a törvény-módosítást előkészítő munka?

- Ilyen horderejü kérdésekben nagyon fontosnak érzem, hogy a döntés-előkészítés amennyire csak lehet, legyen transzparens, átlátható. Vagyis: azok a szakszervezetek, akik az érintettek érdekeit jelenítik meg, azok a döntés-előkészítés során kapjanak beleszólási lehetőséget! Tapasztalatom szerint ezek az egyeztetések akkor eredményesek, ha az érdekképviseletek vezetői nem érzik azt, hogy nélkülük, hogy formális érdekegyeztetés után születnek meg a döntések.

Minden döntés akkor sikeres, ha a szakszervezetek beleszólhatnak a folyamatokba, ha alakíthatják annak tartalmát. Akár a nyugdíjreform, akár a Hszt., Hjt. esetén nagyon lényegesnek tartom, hogy olyan álláspontot alakítsunk ki, amely egyrészt a Kormány szándékaival, reformtörekvéseivel áll összhangban, másrészt pedig olyat, ami az érintettek érdekeit is figyelembe veszi! 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.