2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató a szakközépiskolai tanulói jogviszonyról

Hosz  |  2006. 12. 05., 18:36

Tájékoztatom tagságunkat, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 1.Mf.21.507/2006/3. számú jogerős ítélete két rendőr kollégának a szakmunkásképzésben részt vevő szakközépiskolai tanulói jogviszonyban töltött utolsó három évét, vagyis a II. évtől a IV. év végéig terjedő időt, szolgálati időnek minősítette. A részleteket az alábbiakban olvashatják...

A bíróság a szakközépiskolák és a gyakorlati képzésben közremüködő vállalatok együttmüködéséről, valamint a szakközépiskolákban folyó szakmunkásképzés egyes kérdéseiről szóló 1019/1976. (VI. 24.) MT határozat (1990. március 14-ig volt hatályban) 12.e) pontjára tekintettel állapította meg, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolák tanulóinak társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulókéval.

A kérdéses időszakban hatályban levő 1975. évi II. törvény a társadalombiztosításról (1997. december 31-ig volt hatályban) a biztosítottak körét a következőképpen határozta meg: „10. § (1) E törvény alapján biztosítottak: a munkaviszonyban álló dolgozók, az ipari szövetkezetek tagjai, a mezőgazdasági és a halászati termelőszövetkezetek, a mezőgazdasági szakszövetkezetek (a továbbiakban: mezőgazdasági szövetkezet) tagjai, a szakmunkástanulók, a bedolgozók, továbbá a megbízás alapján rendszeresen és személyesen munkát végzők.

(2) A Minisztertanács a biztosítottak körét kiterjesztheti.”

A biztosítottak körét a már idézett 1019/1976. (VI. 24.) MT határozat kiterjesztette (melynek 12.e) pontja szerint „a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolák tanulóinak társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulókéval.”).

Az ilyen szakközépiskolákban végzett tanulók érettségi-képesítő bizonyítványában található bejegyzés szerint „e bizonyítvány tulajdonosa a 27/1965. (XII. 1.) Kormányrendelet 22.§-ának (2) bekezdése értelmében a képzés irányának megfelelő szakterületen szakmunkásként is alkalmazható.”

A szakközépiskolákban folyó szakmunkásképzésről a munkaügyi és az oktatási miniszter kiadta a 14/1976. (XII. 1.) MüM-OM együttes rendeletet, melyet a 24/1977. (XII. 28.) MüM-OM együttes rendelet módosított: „1.§ (1) Az e rendelet alapján kijelölt ipari, építőipari és hírközlési, továbbá mezőgazdasági, élelmiszeripari szakközépiskolai szakokon (ágazatokon) (a továbbiakban: szakmunkásképzést folytató szakközépiskola) olyan szakmai oktatást-képzést kell folytatni, amely a meghatározott - magasabb elméleti képzettséget kívánó - szakmában szakmunkásképesítést nyújt, továbbá előkészít a szakközépiskola jellegének a megfelelő felsőfokú továbbtanulásra”. A kijelölést a rendelet melléklete tartalmazza, vagyis felsorolja azokat a szakmákat, amelyeket szakközépiskolákban lehet oktatni.

A kérdésben mindenképpen Legfelsőbb Bírósági döntés várható. Az érintettek kérelemmel fordulhatnak szolgálati idő beszámítása iránt a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság, Nyugdíjmegállapító Osztályához. A kérelmeket első fokon a PSZNYI, elutasítás esetén pedig másodfokon a honvédelmi miniszter bírálja el. A kérdésben a Honvédelmi Minisztérium illetékeseivel szakértői egyeztetést kezdeményezünk, melynek eredményéről tájékoztatást fogunk nyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.