2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató a szakközépiskolai tanulói jogviszonyról

Hosz  |  2006. 12. 05., 18:36

Tájékoztatom tagságunkat, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 1.Mf.21.507/2006/3. számú jogerős ítélete két rendőr kollégának a szakmunkásképzésben részt vevő szakközépiskolai tanulói jogviszonyban töltött utolsó három évét, vagyis a II. évtől a IV. év végéig terjedő időt, szolgálati időnek minősítette. A részleteket az alábbiakban olvashatják...

A bíróság a szakközépiskolák és a gyakorlati képzésben közremüködő vállalatok együttmüködéséről, valamint a szakközépiskolákban folyó szakmunkásképzés egyes kérdéseiről szóló 1019/1976. (VI. 24.) MT határozat (1990. március 14-ig volt hatályban) 12.e) pontjára tekintettel állapította meg, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolák tanulóinak társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulókéval.

A kérdéses időszakban hatályban levő 1975. évi II. törvény a társadalombiztosításról (1997. december 31-ig volt hatályban) a biztosítottak körét a következőképpen határozta meg: „10. § (1) E törvény alapján biztosítottak: a munkaviszonyban álló dolgozók, az ipari szövetkezetek tagjai, a mezőgazdasági és a halászati termelőszövetkezetek, a mezőgazdasági szakszövetkezetek (a továbbiakban: mezőgazdasági szövetkezet) tagjai, a szakmunkástanulók, a bedolgozók, továbbá a megbízás alapján rendszeresen és személyesen munkát végzők.

(2) A Minisztertanács a biztosítottak körét kiterjesztheti.”

A biztosítottak körét a már idézett 1019/1976. (VI. 24.) MT határozat kiterjesztette (melynek 12.e) pontja szerint „a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolák tanulóinak társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkástanulókéval.”).

Az ilyen szakközépiskolákban végzett tanulók érettségi-képesítő bizonyítványában található bejegyzés szerint „e bizonyítvány tulajdonosa a 27/1965. (XII. 1.) Kormányrendelet 22.§-ának (2) bekezdése értelmében a képzés irányának megfelelő szakterületen szakmunkásként is alkalmazható.”

A szakközépiskolákban folyó szakmunkásképzésről a munkaügyi és az oktatási miniszter kiadta a 14/1976. (XII. 1.) MüM-OM együttes rendeletet, melyet a 24/1977. (XII. 28.) MüM-OM együttes rendelet módosított: „1.§ (1) Az e rendelet alapján kijelölt ipari, építőipari és hírközlési, továbbá mezőgazdasági, élelmiszeripari szakközépiskolai szakokon (ágazatokon) (a továbbiakban: szakmunkásképzést folytató szakközépiskola) olyan szakmai oktatást-képzést kell folytatni, amely a meghatározott - magasabb elméleti képzettséget kívánó - szakmában szakmunkásképesítést nyújt, továbbá előkészít a szakközépiskola jellegének a megfelelő felsőfokú továbbtanulásra”. A kijelölést a rendelet melléklete tartalmazza, vagyis felsorolja azokat a szakmákat, amelyeket szakközépiskolákban lehet oktatni.

A kérdésben mindenképpen Legfelsőbb Bírósági döntés várható. Az érintettek kérelemmel fordulhatnak szolgálati idő beszámítása iránt a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság, Nyugdíjmegállapító Osztályához. A kérelmeket első fokon a PSZNYI, elutasítás esetén pedig másodfokon a honvédelmi miniszter bírálja el. A kérdésben a Honvédelmi Minisztérium illetékeseivel szakértői egyeztetést kezdeményezünk, melynek eredményéről tájékoztatást fogunk nyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.