2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Téma volt a 2007-es bérmegállapodás

Hosz  |  2006. 12. 06., 08:44

A haderő-átalakítás aktualitásai, a honvédségi egészségügyi intézetek sorsa, a 2007-es bérmegállapodás lehetőségei, a Honvédelmi Idősügyi Tanács jövő évi tervei, a Hjt. módosítás előkészítése, a professzionális haderő kialakításának 2007-2010 közötti humánpolitikai programja, a szaktárca kommunikációs céljai, valamint az idei külföldi beiskolázások tapasztalatai is napirenden szerepelt a HÉF december 6-i ülésén. A Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő, valamint Kása László, a Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte... 

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) december 6-i ülését Mészáros Géza soros elnök betegsége miatt dr. Zsiga Imre vezette, a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivője Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályának vezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Breuer László, a Hodosz vezető titkára volt.

Napirend szerint az első téma a haderő-átalakítás aktualitásai voltak. Az előterjesztő Tóth Gábor alezredes, a HM haderőtervezési főosztályának munkatársa - egyebek mellett - az állománytáblák feldolgozásáról adott információkkal egészítette ki az írásbeli szakmai anyagot. Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke több anomáliát is megfogalmazott. Többek között szólt a személyi állomány felmentéssel megszüntetett jogviszonyáról, illetve az érintetteknek a rendszerbe történő esetleges visszatéréséről is, emellett még megkérdezte, hogyan lesz kezelve a tárca összlétszáma a plusz 1078 fő miatt. Azt is megfogalmazta, hogy - a csapatoknál tapasztaltak miatt - bizonytalanságot érez a szakszervezet, hogy az állományilletékes parancsnok(ok)nak kivel és mikor kell személyi beszélgetést lefolytatni.

A HM személyzeti főosztályvezető miután megköszönte az érdekképviseletek fenti témában elvégzett tevékenységét, válaszában elmondta, hogy a konkrét ügyeket sokkal jobban tudná kezelni a szaktárca. A rendszerben maradó magasabb létszámmal kapcsolatban Tóth alezredes elmondta, hogy 2007 közepén újabb parancsot adnak ki, amely majd a fent említett 1078 főt is kezelni fogja. A Hosz alelnöke - a napirend tárgyalása végén - hozzátette, hogy minden konkrét ügyben átadja majd az információkat a szakminisztérium illetékeseinek. 

Az átadásra és átalakításra tervezett honvédségi, egészségügyi szervezetekre vonatkozó elgondolásokról dr. Svéd László orvos vezérőrnagy beszélt. Az MH egészségügyi parancsnoka - többek között - kiemelte: az akut honvédségi gyógyító intézeteket összevonják, a krónikus rehabilitációs intézeteket pedig gazdasági társaság formájában kívánja megőrízni a tárca. Az átszervezés következtében a rendszerből mintegy 220 fő válik majd ki - mondta az egészségügyi parancsnok. A várhatóan 2500 fővel terhelt költségvetési létszám, valamint a tervezett müködtetési forma jelenleg kezelhetetlennek tünik. A költségvetési létszámokra és a müködésre megfogalmazott új HM javaslat szakmai egyeztetése jelenleg is zajlik az érintett minisztériumok között. Emelt vizit- és ápolási díj nélkül választhat továbbra is bárki igényjogosult bármely honvédségi egészségügyi intézet, illetve orvos közül - tette hozzá dr. Svéd László. Szincsák Gyula a változások előtt álló honvédségi intézmények jövőbeni OEP-finanszírozásáról érdeklődött az előterjesztőtől. Az MH egészségügyi parancsnoka válaszában elmondta: az ágyak számát az új modell 200-zal növelné, így valamennyi intézet megtartható és az OEP által továbbra is finanszírozható maradna, annak ellenére, hogy az érvényben lévő szerződéseket az év végén felbontják majd.    

A katonai fogházra vonatkozó elgondolásokról, a megállapodás helyzetéről szintén Tóth Gábor alezredes beszélt. Elmondta, hogy a Mikita altábornagy vezette feladat-végrehajtás rendben zajlik, már a BVOP feladataival is megismerkedhettek az átkerülő honvéd foglárok.  

Palásti Ferenc dandártábornok pedig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre vonatkozó elgondolásokról tájékoztatott. Az illetékes kormány- és miniszteri határozatokra hivatkozva a személyzeti főosztályvezető elmondta, hogy a tárgyalások bizonyos kérdésekben elakadtak. Iváncsik Imre államtitkár kijelentette, hogy szükséges és lehetséges az egyetem jövőbeni integrációja, majd hozzátette: a tárca úgy látja, hogy legkésőbb 2007 szeptemberétől már az oktatási tárca felügyelete alá kell, hogy tartozzon a nemzetvédelmi egyetem. A ZMNE jövőbeni müködéséről - többek között még -  elhangzott, hogy csupán 100-120 tiszt képzésére van szüksége a szaktárcának 2011-től - mondta Palásti dandártábornok.

Ezt követően dr. Alkéri István dandártábornok a 2006. évi bérmegállapodás teljesüléséről, valamint a 2007-es bérmegállapodás lehetőségeiról adott információkat. A munkavállalói oldal ügyvivője - az oldal nevében megfogalmazta: elfogadhatatlan a munáltató 0%-os ajánlata. Breuer László, a Hodosz vezető titkára elmondta, hogy egységes fellépésben gondolkodnak a reprezentatív szakszervezetek, és arra ösztönzik a honvédelmi minisztert, hogy keressen megoldást az elmozdulás érdekében. A Hosz nevében felszólaló Szincsák Gyula azt hangsúlyozta, hogy a 0%-os ajánlat mínuszt fog jelenteni a katonák számára. A kormányzati kommunikáció túlfizetett rétegről beszél, amikor a 2001-es illetményfejlesztést emlegeti, holott 2002-óta csak a bérek szintentartása zajlott. A Hosz alelnöke elmondta még: nem célszerü elfelejteni, hogy a 2002-es tervek, vagyis a honvédelmi ágazatra fordítandó 2%-os GDP, mint elérendő cél, egyre távolabbra kerül. Varga István a 2006-os bérmegállapodás teljesüléséről szóló minisztériumi megállapításokat árnyalta. Hozzászólásában elmondta, hogy csak forma szerint teljesült a bérmegállapodás, hiszen a megélhetési költségek súlyos infláció alá estek 2006-ban. A 2007-es kormány-előterjesztést meglehetősen cinikusnak és elfogadhatatlannak nevezte a Hodosz elnöke. 

A Hosz alelnöke a napirend tárgyalása végén azt kérte, hogy már a két ünnep között megkaphassa az állomány a 2007. január első napjaiban esedékes illetményét, emellett egyfajta elismerésként a tárca keressen forrást az év végi többletkifizetésre is. A tárgyaló felek abban állapodtak meg, hogy a közeli napokban közös közleményt adnak ki a 2007-es bértárgyalások aktuális állásával kapcsolatban.          

A HM KPSZH főigazgatójának írásos tájékoztatója ezt követően az illetménykiegészítések, pótlékok rendszerének változásairól, a Hjt. és a 3/2002. HM rendelet módosításáról szólt. A főigazgatói beszámoló emellett a tárca 2007. évi költségvetésének főbb számairól, kiemelten az illetmény élet- és munkakörülményeit befolyásoló tételekről is számot adott.

A Honvédelmi Idősügyi Tanács 2007. évi terveiről Szekeres István ny. dandártábornok, ügyvezető elnök tájékoztatott. A munkavállalói oldal véleményét megfogalmazó Sipos Géza ny. ezredes, a BEOSZ elnöke - egyebek mellett - elmondta: a honvédelem által alapított Idősügyi Tanácsot jó példaként emlegeti már több ágazat is, ám a munkát hatékonyabban kellene a jövőben kommunikálni. Az oldal véleményét megfogalmazó BEOSZ elnök kifejtette, hogy a főosztály helyén, rangján, szerepüknek megfelelően kezeli a társdalmi szervezeteket, ezért pedig köszönet jár a közremüködőknek. 

A külföldi beiskolázások tapasztalatairól is Palásti dandártábornok, a minisztérium személyzeti főosztályvezetője tájékoztatott.

A Hjt. módosítás előkészítéséről szóló napirend előterjesztése dr. József Péter főosztályvezető hivatali távolléte miatt nem történt meg. Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke az előterjesztés meg nem történte ellenére fontosnak tartotta megkérdezni, hogy hol tart a 3/2002-es HM rendelet módosítása. Tette ezt azért is, mert ,,csak" minimális pénzügyi feltétel hiányzik annak pozitív megoldásához - mondta. A munkáltató még e héten soron kívüli válaszokat ad a munkavállalói oldal felvetéseire - válaszolta dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy. 

A HM 2007-2010 közötti humánpolitikai programjáról szintén dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy beszélt. A HM tervezési-koordinációs főosztályvezetője elmondta, hogy a következő két hétben további szakmai egyeztetések lesznek még. Hozzászólásában Szincsák Gyula elmondta: nehezen érthető az anyag, mivel hiányoznak a kormányzati és szakminisztériumi döntések, sok esetben az érzékelhető, hogy ,,ködben hajózunk"! A Hosz hiányolja a programból a szolgálat- és munkavállaló szempontjából megfogalmazott érdemi irányokat, emellett a tervezhetőség, a kiszámíthatóság, a méltányosság, valamint a pályakép is kevésbé érhető tetten. Válaszában az előterjesztő elmondta, hogy a tárca készen áll - még decemberben - a szakmai fórum megtartására.     

A kiemelt szintü együttmüködésekről, a társadalmi szervezeteknek szánt főbb programokról, valamint a tárca kommunikációs tevékenységéről Vámos Anna Eleonóra főosztályvezető-helyettes asszony szólt. Az előterjesztő érdemnek tartja, hogy nagyságrendileg hasonló támogatást fognak kapni a társadalmi szervezetek 2007-ben, a Batthyányi emlékévben is.   

A HÉF az ülés végén döntött a fórum új tisztségviselőinek személyéről; a következő hónapokban a soros elnök Erdélyi Lajos miniszteri főtanácsadó lesz. Zsoldos Géza HÉF titkár javaslatára a fórum résztvevői legközelebb 2007. január 24-én találkoznak majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.